Članek
"Vedo, da se meje zapirajo, zato se jim še toliko bolj mudi"
Objavljeno Nov 10, 2015

Na poti proti Sloveniji na tisoče ljudi, ki vedo le, da se meje zapirajo.

"Begunci informacij o tem, kaj načrtuje Slovenija, nimajo, kolikor jih dobijo, jih dobijo do mene, vedo, da se v Evropi meje zapirajo, zato se jim zelo mudi, ne želijo zamuditi niti enega vlaka, niti enega avtobusa," pravi Jure Poglajen, ki kot prostovoljec trenutno dela v prehodnem kampu Oxy na severu Grčije. 

Vsaj en teden, preden bi se tok beguncev spremenil

Slovenska vlada je na včerajšnji seji sprejela odločitev, da bo na meji začela izvajati dodatne nujne ukrepe, kar najverjetneje pomeni postavitev tehničnih ovir oziroma ograje.

"Časovni zamik v katerem se spremeni begunski tok, je precejšen, ko bo meja zaprta, bo minil vsaj en teden, da se bodo begunci na to odzvali. Tudi, ko je Madžarska zapirala mejo, so tja še vedno prihajali," pravi Poglajen.

"S koordinacijo bi dosegli več"

"Govori se, da bi begunci pred zimo lahko krenili čez Albanijo in Črno goro, kjer bo tudi topleje. Pot bi po tem nadaljevali čez jug Hrvaške in nato jug Slovenije. Če bo torej Slovenija ograjo zgradila v Dobovi in Zavrču, ne bo veliko pomagalo, saj se zna zgoditi, da se bo tok preusmeril čez Piran,"meni Poglajen "Ne predstavljam si, kakšne bodo razmere, ko bo ograja. Ne vem, kakšen je natančno namen ograje, razen, če vlada želi, da bi jo z njo usmerjali, da ne bi hodili čez zeleno mejo. Mislim pa, da bi z boljšo koordinacijo s Hrvati dosegli bistveno več kot z ograjo."

V Turčiji še dva milijona ljudi

Po napovedih ministra Karla Erjavca bodo velike skupine beguncev Slovenijo dosegle jutri ali najkasneje v četrtek. Dnevno naj bi v Slovenijo prihajalo med 20 in 30 tisoč ljudi. "Ta val je velik zaradi stavke grških ladjarjev, ki je tok beguncev ustavila. Dvomim, da jih bo v Slovenijo prišlo 30 tisoč, zagotovo pa jih bo veliko," pravi Poglajen, ki ocenjuje, na da Lezbos, ki je glavna vstopna točka v Grčiji, dnevno pride okoli dva tisoč ljudi. V Turčiji na odhod čaka še dva milijona ljudi. "Vreme je lepo, ne dežuje, ni valov, kar sicer ni tako bistveno, saj beguncev slabo vreme ne ustavi."

Nemčija ni več najbolj zaželena destinacija

Med begunci, ki prihajajo na Lezbos, je še vedno največ družin, pravi Poglajen. Največ je Sircev, sledijo begunci iz Afganistana, Iraka, Somalije. "Spremenilo se je to, da Nemčija ni več najbolj zaželena destinacija, vedo, da zmanjkuje denarja, da bo tam težko. Veliko govorijo o Švici, ostali pa bi tudi v vzhodni Evropi, če bi imeli prave informacije, kako je tam. Glede tega nimajo nobene predstave, večina misli, da je vzhodna Evropa del Sovjetske zveze," razlaga Poglajen. Skupaj z Davidom Zorkom in donacijami iz Slovenije in Švedske na Lezbosu skušata vzpostaviti zobozdravstveni oddelek z osnovno urgentno oskrbo za begunce. Pomagate jim lahko z SMS sporočilom, ki ga pošljete na številko 1919 s pripisom LJUDJE in tako darujete en evro.

Beri dalje...