Članek
Vlada o ukrepih: Močan begunski val v sredo ali četrtek
Objavljeno Nov 09, 2015

Pred Slovenijo nov močan begunski val, vlada na izredni seji o ukrepih. Se bo odločila za postavitev tehničnih ovir?

Po tem, ko se je število beguncev konec tedna predvsem zaradi stavke voznikov grških trajektov umirilo, naj bi bil na poti proti Sloveniji nov val beguncev. "V sredo ali najpozneje četrtek lahko pričakujemo od 20.000 do 30.000 migrantov," je pred današnjo sejo vlade ocenil zunanji minister Karl Erjavec.

Vlada naj bi danes zaupno razpravljala o gradivih v zvezi z begunsko problematiko ter o izhodiščih za obisk Erjavca v Rimu in na Dunaju.

Erjavec novinarjem ni hotel razkriti, kakšne ukrepe lahko vlada danes sprejme. Kot kaže, je možna tudi odločitev o postavitvi tehničnih ovir na meji, saj Erjavec pravi, da je "to odvisno od ocene, odločitve pa da bodo sprejeli na podlagi razprave."

"Smo pa odgovorni, da zagotovimo, da bo vse potekalo tako, da bo varnost migrantov in državljanov zagotovljena, zato danes seja vlade," poudarja Erjavec.

Evropska komisija naj pove, kako naprej

"Slovenija v tem trenutku še varuje schengensko mejo, kolikor ji okoliščine dopuščajo. Prihaja do masovnega in na trenutke tudi nasilnega prehoda državne meje, evropska pravila niso prilagojena razmeram," pravi notranja ministrica  Vesna Györkös Žnidar, ki je na izrednem sestanku  notranjih ministrov EU. 

Györkös Žnidarjeva pričakuje potrditev Evropske komisije, da Slovenija ravna kot je  pravilno in mogoče in poglobitev pomoči Sloveniji pri varovanju schengenske meje. "Če se to ne bo zgodilo, pa pričakujem pojasnila Evropske komisije, kako naprej." .

Beri dalje...