Članek
SD za legalizacijo marihuane
Objavljeno Nov 09, 2015

Socialni demokrati (SD) so v javno razpravo poslali predlog zakona o regulaciji konoplje. Predlagajo dve različici zakona.

Prvi predlog je bolj konservativen. Proizvodnja in promet s konopljo bi bila dovoljena le lekarnam. Za medicinske namene bi jo bolniki dobili na zdravniški recept, v skladu s to različico pa bi strošek krili sami ali pa zavarovalnica (beli ali zeleni recept). Lekarne bi prodajale konopljo tudi za nemedicinske namene, vendar le tiste, ki bi za to pridobile licenco in dovoljenje lokalne skupnosti. 

Deset gramov na kupca

Lekarne bi beležele število kupcev in prodane količine ter o tem poročale nadzornim organom (agencija za zdravila ter ministrstvo za kmetijstvo). Osebnih podatkov o kupcih ne bi smeli zbirati.  V lekarni bi dnevno lahko posameznik kupil 10 gramov konoplje, več bi je lahko dobili le tisti z receptom, ki bi predvidel večjo količino.

Gojili bi jo lahko doma

Druga različica osnutka zakona omogoča še gojenje konoplje za osebno uporabo vsem polnoletnikom z dovoljenjem in licenciranje konopljinih socialnih klubov. Gojitelj konoplje ne bi smel preprodajati ali kako drugače omogočiti uživanja te drugim osebam. Število rastlin, ki bi jih lahko gojil, bi bilo omejeno, na koliko, še ni določeno.

Konopljo in njene derivate bi bilo prepovedano podariti, oglaševanje pa bi bilo dovoljeno le v strokovnih revijah in specializiranih medijih. Prepovedano bi bilo v reklamne namene deliti testne vzorce.

SD bo osnutek zakona posredoval civilni družbi in vsem parlamentarnim stranka. "Brez širše politične in civilne podpore tak zakon težko uvidi luč sveta,"pravi glavni tajnik stranke Dejan  Levanič. Do konca leta naj bi enega od predlogov vložili v parlamentarno razpravo.

Deset milijonov v državno blagajno

Kot so izračunali v SD, naj bi bili ekonomski učinki legalizacije konoplje na državno blagajno več deset milijonski, odprla bi se tudi nova delovna mesta.

Glede nemedicinske uporabe v SD računajo na osebno odgovornost. Vožnja in delo pod vplivom substance bi ostala prepovedana, poleg krvih testov, ki so lahko lažno pozitivni, pa bi bilo potrebno uvesti še zdravniški pregled. 

Beri dalje...