Sanje o kačah so precej pogoste sanje, vedno pa so znanilec nečesa zelo pomembnega v življenju sanjalca.

Kaj ta sanjski simbol sporoča, je v mnogočem odvisno tako od konteksta sanj kot sanjalca samega. Kača lahko namreč simbolizira nadvse različne aspekte sanjalca in njegovega vsakdana.

Simbol transformacije

Najbolj klasičen pomen sanj o kačah nosi simbolno sporočilo transformacije, globoke notranje preobrazbe. Kače pogosto vidimo kotsimbol življenja, smrti in ponovnega rojstva. Indijanska plemena severne Amerike so kačjo levitev rada povezovala z življenjem in novimi začetki.

Carl Jung je v nebeško-htonični povezavi simbola kače le-to povezoval tudi s simbolom zdravilstva in medicine.

Biblija kačam pripisuje tudi simboliko zla. Kača, ki je h grehu zapeljala Adama in Evo, je bila pravzaprav Satan - padli angel. 

In pa, seveda, je kačo moč videti tudi kot svojevrsten falični simbol.

Ponavljajoče se sanje

Sanje, ki se sanjalcem ponavljajo, kažejo na strah oz. na nerazrešene stiske. Ponavljajočih se sanj o kačah se sanjalec lahko loti tudi po poti lucidnega sanjanja. Gre za polzavestno sanjanje, v katerem se sanjalec zave, da sanja, in tako vpliva na sanjski potek. Če ste tega sposobni, poskusite v sanjah o kačah te enostavno vprašati, zakaj se vam tako vztrajno pojavljajo v sanjah. 

Če so kače v vaših sanjah agresivne, vas pa je tega strah, bi razrešitev prineslo šele soočenje s kačami in obvladanje situacije. 

Za pravilno razumevanje sanj je nujno, da v sanjsko analizo vključite celoten potek sanjske slike, kraj in druge okoliščine dogajanja.

Ste se s kačo borili? Vas je pičila?

Po mnenju nekaterih avtorjev naj bi bile takšne sanje znak, da se v sebi borite z nekim problemom, razmerjem ali izzivom:

Težaven sanjski odnos s kačami je znamenje skorajšnjega prehoda oz. iniciacije – psihološke ali spiritualne preobrazbe, ki ima potencial, da vam popolnoma spremeni življenje, če boste zbrali dovolj moči, da se s situacijo soočite pogumno in s čistim srcem. Obstaja možnost, da se boste morali odreči nečemu, za kar ste doslej mislili, da ne boste zmogli, ali pa bodo prihajajoče okoliščine od vas zahtevale, da se postavite za svoje principe in prepričanja.

Če bi bila to klasična interpretacija sanjske simbolike kače, pa vas morda bolj nagovarja katera od bolj osebnih interpretacij simbola:

  • kača kot simbol strahu

Večina ljudi se kač tudi v budnem življenju boji ali jih ne mara, zato tudi ‘njihove’ sanjske kače nosijo predvsem sporočilo strahu – predvsem strahu pred neznanim. Kažejo na globoko vsajene strahove in zle slutnje pred prihajajočimi dogodki.

Beri dalje...

Sanjski simbol: kača • Osebna rast • Sensa.si

Sanje o kačah so precej pogoste sanje, vedno pa so znanilec nečesa zelo pomembnega v življenju sanjalca.