Življenje je pusto, če v njem ni žarkov sonca sreče in zadovoljstva.

Če želimo biti v življenju srečni, je potrebno, da za srečo v svojem življenju poskrbimo sami. Kadar je vir vaše sreče odvisen od volje drugih ali od zunanjih okoliščin, vir sreče presiha, dokler morda čisto ne presahne. Za trajni vir sreče zato lahko poskrbimo zgolj sami.

Vzgojeni pa smo nasprotno - mislimo, da je skrbeti zase sebično, da je potrebno ustreči željam drugih oz. živeti za druge ali po pričakovanjih drugih, in sebe dati na stran. Je tudi vam to znano?

Ko sebe damo na stran, damo na stran tudi priložnost srečnega življenja. Srečo včasih sicer ulovimo, večinoma pa jo zgolj lovimo, dokler se tudi tega ne naveličamo in potem se vdamo v usodo, si zakrivamo resnico z raznimi izgovori. Veste kakšni so vaši? Veste, kaj si v življenju zares želite? Veste, kakšno bi bilo lahko vaše avtentično življenje?

Če se odločite za spremembo, se boste verjetno srečali z notranjimi in zunanjimi ovirami in odpori, kajti vsem v vašem življenju ne bo všeč, da boste postali bolj samostojni in manj odvisni, tudi delu vas samih ne. Veste, zakaj niti sami sebi pogosto ne želimo sreče?

Prva ovira, s katero se na poti srečamo, je naša lastna lagodnost. Ko se to zgodi, nas ravno lastna lagodnost v kombinaciji s samoprevaro odvrne od rešitev "problemov in izzivov", ki so se nam v življenju nabrali. Poznate izgovor, ki se pojavi ob prvi večji oviri in nekako zveni v tej smeri: »Kaj bi se naprezal in si kompliciral življenje, saj mi ni tako hudo, saj je kar v redu.«

Če ste vsaj malo iskreni, si priznate, da vam marsikaj sicer ni všeč, da ste se vdali v usodo in živite za tistih nekaj vikendov ali dni dopusta. Morda ste celo prišli do zaključka, da je sreča izmuzljiva ali celo iluzija in da je vaše obstoječe življenje pravzaprav čisto normalno in srečno nesrečno. Če se vdate lagodnosti in samoprevari, živite "sivo življenje" z nekaj odtenki mavrice na vsake toliko časa, toda mavrica znotraj vas nikdar ne dobi priložnosti zasijati v vsej svoji veličini.

Resnica je, da je stanje, v katerem živite svoje življenje, zgolj vaša izbira. Kaj bi svetovali svojemu prijatelju, če bi »zapravljal življenje« na tak način?

Beri dalje...

Zakaj življenje postane vsakdanja sivina? • Osebna rast • Sensa.si

Življenje je pusto, če v njem ni žarkov sonca sreče in zadovoljstva.