Nasproti sili, ki se v nas spušča iz vesolja in ki je naše resnično bistvo, deluje njena antisila – iluzija ali fikcija o tem, kaj smo – to je ego.

Ego je lažna predstava vsega, kar vidimo, vohamo, čutimo. Je lažna fikcija družbe, ki se je obkrožila z informacijami in podatki, ki jim pravimo znanje. Prepričani smo, da je to, v resnici lažno znanje, pravo. Zato je tudi vsak od vas prepričan, da nekaj ve. Toda ali zares veste ali ste o tem le nekaj slišali, prebrali, se naučili?

Ego je vedno blago iz druge roke, skupek podatkov, skladiščenih v spominu. Ego je tisti, ki nas prepričuje, da za to, da lahko živimo, potrebujemo kupe različnih podatkov, za katere sploh ne vemo, ali so resnični. To pa v nas ustvarja notranjo napetost, ker nas neusmiljeno in brez konca priganja, da se moramo vsak dan izboljševati, da moramo vsak dan več znati.

Po logiki ega moramo zato, da bi lahko prišli do odgovora na vprašanje, kdo smo, veliko vedeti, si pridobiti fakultetno znanje, magisterije, doktorate. Pa vendar je med visoko izobraženimi ljudmi toliko nesrečnih! Več kot očitno je torej, da nas to zunanje znanje, ki ni nič drugega kot kopica navideznih resnic, spelje daleč stran od odgovora na naše vprašanje.

Egove miselne strukture nam tudi nenehno prigovarjajo, da si moramo pridobiti vedno nove in nove materialne dobrine, da bi lahko bili srečni. Toda za koliko časa vas posedovanje nečesa zares osrečuje?Nekaj, ur, dan, kakšen teden, eno leto? Potem se vedno znova k vam vrne občutek nezadovoljstva in želja po nečem drugem, kar bi vas vendarle zmoglo osrečiti.

Pozabili ste, da to drugo, kar iščete zunaj sebe, v resnici nosite v svojem programu, ki ste ga na svet prinesli z rojstvom. To, po čemer vsi hrepenite, je odnos do sebe, sočloveka, vsega živega, ki se imenuje ljubezen. Ne imenuje se sovraštvo niti biti boljši, ljubezen pomeni biti to, kar si. Ne morete biti nekdo drug, lahko ste le to, kar ste. Lahko se naučite določenih obrazcev, veščin, vlog, ampak to še vedno ne pomeni, da ste lahko kar koli drugega kot to, kar ste. To, kar ste, je vaša notranja skrivnost, skrivnost srca.

Beri dalje...

Ego je lažna predstava vas samih • Osebna rast • Sensa.si

Nasproti sili, ki se v nas spušča iz vesolja in ki je naše resnično bistvo, deluje njena antisila – iluzija ali fikcija o tem, kaj smo – to je ego.