Srce trpi zato, ker ne sledimo poti v srečo; ego trpi zato, ker je užaljen. Poglejmo razliko.

Ego - kaj je to?

Ego tu uporabljam kot sopomenko za samozagledanost, ki nam škodi na globok in hud način.

Ego je tisti del naše osebnosti, ki živi na račun našega srca kot agresiven virus. Ne prepoznamo ga in ne znamo ga ustaviti, zato je vse bolj oblasten. Nima pojma, kaj je dobro za nas, kaj nas ovrednoti in krepi, ne zna skrbeti za naše želje. Nastal je iz bolečin, razočaranj in strahu in je malenkosten, maščevalen in zagrenjen. Obenem pa je tudi objesten in vzvišen, nenehoma obsoja. Spretno se skriva pod imenitnimi maskami idealov, trpeče občutljivosti, plemenitosti in iskrenosti. A ni ga težko prepoznati, izdaja ga njegovo samoljubje.

Samoljubni ego

Ko nas kdo, ki nas ima rad, upravičeno opozori na našo trdosrčnost (ker ne znamo biti sočutni, pozorni, občutljivi, spoštljivi ...), smo prizadeti in trpimo.

Kako, da ne vidijo vsega dobrega v nas? Zakaj nam podtikajo slabe namene? To je seveda obračanje kart: ljubeči drugi ne pravi, da smo slabi, samo opaža naš del, ki mu vlada ego.

Zato tisto, kar se oglaša in se brani ter trpi, niso naše srce, naša ljubezen do sebe, naše samospoštovanje.

Ego pobesni, ko sliši kritiko na svoj račun, ali pa se zjoče od strašne prizadetosti.

Ego noče iskrenega dialoga, beži pred resnico in se smili samemu sebi. Ne verjame v dobronamerne kritike, v spoštljive pripombe, ker je brez vere vase in v sočloveka.

Tu se pokaže, da mu ni do naše sreče: hoče samo ohraniti sebe, tudi za ceno uničevanja najlepšega, kar je v nas.Od nas odžene ljudi, ki nas imajo iskreno radi, in nas naveže na tiste, ki mu godijo.

Beri dalje...

Dve obliki trpljenja - kako trpi srce in kako ego? • Osebna rast • Sensa.si

Srce trpi zato, ker ne sledimo poti v srečo; ego trpi zato, ker je užaljen. Poglejmo razliko.