Napredek je le posledica redne prakse. Filozofija, takšna ali drugačna, je lahko dober pripomoček, da osmisli našo prakso. Pa naj gre za teorijo o dinamiki giba, filozofijo, ki stoji za prakso joge ali ideologijo tega ali onega, ki ta trenutek poganja svet.

Da bi bil naš napredek stabilen, je smiselno dodajati vaje eno k drugi. Če torej sledite našim vsebinam, do sedaj že 5 tednov izvajate počep, 4 tedne most, 3 tedne dvig na kolenih, 2 tedna desko in 1 teden gibanje iz deske v strešico. Če vam naloga zadnjega tedna dela probleme, preskočite današnjo vajo in se raje osredotočite na bolj pravilno izvedbo deske in strešice. Če pa želite, lahko to gibanje nadgradimo še s skleco.

Osnovno navodilo naj bo, da je v katerikoli fazi giba hrbtenica v identičnem položaju. Pozorni bodite na vse možne točke slabosti, ki ste jih spoznali v položaju deske. Po potrebi v položaju strešice krčite koleni, da bo hrbtenica ostala ravna (če vam pri vaji počepa nastaja okrogel hrbet v ledvenem delu, bo krčenje kolen v položaju strešice NUJNO!).

V skleci izberite opcijo izvedbe, ki bolj ustreza vaši trenutni pripravljenosti. Bolj smiselno je narediti 10 lepih ponovitev celotnega giba s sklecami na kolenih, kot pa 10 ponovitev z nepravilno izvedbo.

Ko postanemo bolj subtilni v izvedbi položaja, lahko vključim še večje število mišičnih skupin, ki nam bodo s svojo aktivnostjo položaj pomagale ohranjati v varnem območju dalj časa.

Kot preprosto preventivo ledvenega dela hrbta predlagam, da vaša zadnjica v deski ostaja malenkost nad črto, ki navidezno povezuje vaše gležnje in ramena.

Kako se lotiti giba iz deske v strešico in nazaj?

V videu je prikaz nepravilne in pravilne izvedbe giba.

Beri dalje...

Poletna jogijska vadba z Robertom Hönnom: 6. teden • Virtualna joga • Sensa.si

Napredek je le posledica redne prakse. Filozofija, takšna ali drugačna, je lahko dober pripomoček, da osmisli našo prakso. Pa naj gre za teorijo o dinamiki...