V odnosu, kjer vlada spoštovanje, vlada ljubezen. Kadar drugega spoštujemo, ga imamo radi. Ko spoštujemo sebe, imamo radi sebe.

Verjetno se bo ob tem marsikomu vzbudil dvom, saj vemo, da je v odnosih včasih tudi tako, da spoštujemo nekoga, pa ga nimamo radi. Ločiti je potrebno med iskrenim spoštovanjem in spoštovanjem, ko nekoga MORAMO spoštovati, ker se ga bojimo. To jestrahospoštovanje, ko ima nekdo premoč, in odnos ni enakovreden. Vemo tudi, da je bilo včasih veliko prisiljenega spoštovanja otrok do staršev.

O iskrenem spoštovanju govorimo takrat, ko govorimo O ODNOSU med dvema, ki se imata rada in si pripadata.

Pa vendar... Zakaj se nespoštovanje najpogosteje dogaja do ljudi, ki jih imamo pravzaprav najrajši? Poskušajmo izhajati iz dejstva, da smo nespoštljivi zgolj zato, ker nezavedno vzdržujemo obrambo pred bolečimi čutenji.

Nespoštovanje v zakonu vedno vzbudi najtežja občutja

Pogoj za zdrav in intimen odnos je SPOŠTOVANJE PARTNERJA. Nespoštovanje v zakonu vedno vzbudi najtežja občutja. Največkrat je to zadnje dejanje pred prekinitvijo odnosa.

V partnerskih terapijah se nespoštovanje pogosto odkrito pokaže, ko postane v odnosu nevzdržno, ker so mnoga občutja neizrečena. JEZA, BES in SOVRAŠTVO prekrijejo bolj boleča občutja, kot so: ŽALOST, SRAM IN STRAH. Žalost je prisotna ob tem, ko nas partner ignorira, ne sliši nas in nam ne namenja najosnovnejše pozornosti. Sram se vzbudi zaradi občutkov prezrtosti, nepomembnosti in nevrednosti. Pojavi se strah, da nikoli ne bomo za nekoga dovolj pomembni in dragoceni ter da bomo na koncu ostali sami in osamljeni.

Beri dalje...

Spoštovati pomeni imeti rad • Osebna rast • Sensa.si

V odnosu, kjer vlada spoštovanje, vlada ljubezen. Kadar drugega spoštujemo, ga imamo radi. Ko spoštujemo sebe, imamo radi sebe.