Članek
Kako spoznati in ob sebi zadržati, tiste prave prijatelje!
Objavljeno Feb 20, 2017

Veliko pišemo o prijateljstvu, ki pa se največkrat spridijo, zaradi naše naivnosti, nepremišljenosti, dobrote, nasprotna stran pa se prilizuje zaradi preračunljivosti, koristoljubja, največkrat pa, da se v drugih očeh pokaže, kot dobra oseba, čeprav sama zelo dobro ve, kako hudo je pokvarjena, ji prav ta pokvarjenost daje motivacijo, izživljati se na drugih. Pokvarjenost jemlje kot samoumevno, še celo ponaša se s to slabo, pritlehno lastnostjo. Morda je pa ravno obratno tej razlagi in zajček tiči v vas, kaj menite?

Težko je najti tisto pravo osebo za zanesljivo prijateljstvo, za kar pa smo največkrat krivi tudi sami in se tega ne zavedamo, kje dejansko grešimo, ker se ni sami dovolj dobro ne poznamo. Kot prvo, se moramo v potankosti spoznati sami in da nas ne presenetijo drugi s svojimi opazkami, katere so lahko za nas tudi boleče. Sedaj boste rekli, kako se ne poznate?..., NE, ne poznate se dobro, dobro razmislite in tudi sami boste prišli do te ugotovitve. Kako hudo se boste čudili, ko vam bo nekdo vrgel v obraz vaše pomanjkljivosti, ki so še kako opazne-moteče in pomembno jih je čim prej odpraviti, še predno boste želeli sklopiti prijateljstvo na dobrih in zdravih temeljih.

Tudi kritike drugih je dobro in še kako potrebno in pametno sprejemati, nikakor  ne odbojno, morda vas nekdo želi opozoriti na opažanja iz dobro namernega stališča!..., o tem pa boste morali presoditi sami, predno se obregnete neprijazno, se ji rajši zahvalite na njenih opozorilih. Vedno se moramo truditi tudi na sebi in sami s sabo, če si dejansko želimo pridobiti prijateljstvo z osebo, do katere nekaj čutimo, na primer nam je draga, njene lastnosti so vredne občudovanja, do nje gojite neke vrste ljubezen, le ta pa mora biti izražena na duhovni rasti in ne na fizični privlačnosti. Taki osebi je potrebno le prisluhniti, biti do nje pozoren, ne vsiljiv, temveč le dosleden, da bomo zavestno sprejeli njena stališča o tem, kaj nam je dejansko želela povedati.


Jaz bi lahko našteval več kot preveč vseh teh napak, ki vas nekatere spravijo vse prevečkrat v slabo voljo in ne morete iz svoje kože iz samo ponosa. Ne počnite tega, ker vam tako obnašanje le škodi, poskušajte se obvladovati, delovati skromno in toplo na vsakega sogovornika in občutno boste opazili, kako si želijo ljudje z vami družiti, zakaj?..., ker dajete vtis prijetnega in ne vsiljivega druženja, lepo vas je poslušati, slediti razgovoru z vami, tako vam ne bo težko najti tiste prave ljudi, s katerimi bi se radi družili in veliko boste imeli možnosti, obdržali iskrena prijateljstva. Še preveč jih bo, zapomnite si! V prvi vrsti, kar bi moral napisati že nekje zgoraj!..., morate se naučiti ljubiti, sebe in nato še druge in vse živo, kar vas obdaja, če tega nimate v sebi, je škoda pričakovati, da boste v okolju sprejeti željeno, prej obratno!

- zapis in objava: romano r.

 

 

Romano:)* Se strinjam s teboj:)*

Abram1b2 Cej1, lepo si napisal in zelo pazljivo in modro sledil zapisu, to se opazi, ker nisi zgrešil ugotovitve zapisanega v zadnjem stavku. Prav ljubezen je tista najvažnejša modrost, ki jo pa žal ne premorej vsi, kajne? Zahvaljujem!

Romano :)* Dober zapis.Sam si zbiram prijatelje in sogovornike zgolj po lastni volji. MIslim,da se da človeka oceniti na več načinov, ali je pravi, ali je igralec.Smo mi sami pravi zanj? Nazadnje si zapisal resnico in to objektivno :Če tega nimate v sebi je škoda pričakovati .... :)* Tega vam nihče ne more dati :)*

Lepo napisana misel o prijateljstvu, všeč mi je tvoj zapis v komentarju Radmila, si človek, ki priznaš tudi svoje napake in to, da prisluhneš opozorilu prijateljice, le bogati in poglablja zdravo vajino prijateljstvo. Lepo!

nimam veliko prijateljev, a svojo najboljšo prijateljico poznam že 46 let, in zato zelo cenim najino prijateljstvo...... me ne moti, če mi kdaj pove kritiko, saj je to priložnost za izboljšanje...... večkrat mi je že pomagala z dobrim nasvetom...kadar pa je ona slabe volje, me pokliče vsak dan prijatelji so naše ogledalo, opora, tolažba, brez njih bi bilo v življenju še veliko težje, kot je..... na srečo nisem doživela izdaje ali razočaranja s strani prijateljev na splošno nimam slabih izkušenj z ljudmi.......vse kar me je slabega doletelo, sem si skuhala sama in za to prevzemam polno odgovornost, a brez obžalovanja, saj so tudi težave del življenja, nas krepijo in preganjajo enoličnost....... ni človeka na tej Zemlji, ki bi živel srečno od rojstva do smrti pravijo da pravega prijatelja spoznaš v težavah......ko ti stoji ob strani takrat, ko ti gre najslabše.....obdržiš pa ga na enak način, ko ti njemu stojiš ob strani, ko mu je težko in si vzameš čas za njega, kadar te potrebuje