Članek
Sporočilo afen iz Bruslja in Frankurta volilni bazi v Dobu (poštene kriminalce prosim za pardon!)
Objavljeno Mar 31, 2015

PISMO IZ BRUSLJA: "NE DIRAJTE NAM BANKE SLOVENIJE"

Slovenija je bila spet okarana. Tokrat s strani predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija. Tega je dogajanje v Sloveniji tako razburilo, da je poslal pismo predsedniku Evropske komisije (EK) Jeanu-Claudu Junckerju, v vednost pa še Miru Cerarju in Milanu Brglezu (predsedniku Državnega zbora).

Za kaj gre? Draghi se v pismu razburja zaradi opozicijskega napada na Banko Slovenije pred 14 dnevi, ko smo na zaslišanje poklicali guvernerja Boštjana Jazbeca zaradi domnevnega prirejanja metodologije pri izračunavanju bančne luknje, poneverbe dokumentov ter razlastitve malih delničarjev in obvezničarjev. Draghi pravi, da je demokracijo in svobodo govora že treba spoštovati, a da bi slovenski poslanci morali razumeti "neodvisnost Banke Slovenije". Z drugimi besedami: predsednik Evropske centralne banke v Slovenijo sporoča "ne dirajte mi Banke Slovenije".

Tu se seveda takoj odpre vprašanje zakaj to počne, kakšen bi bil lahko njegov interes pri tem? Zakaj noče, da se razkrije ali smo res za dokapitalizacijo bančnega sistema porabili 1,5 milijarde EUR preveč? Zakaj noče, da bi ugotovili, če so NLB-ju res na isti dan (30. septembra 2013) naračunali hkrati 800 milijonov EUR plusa in 300 milijonov EUR minusa? Zakaj hoče, da ostane še naprej zavito v meglo ali je BS res namenoma izbrala slabši izračun (z domnevno sporno metodologijo), da je lahko razlastila male delničarje in obvezničarje? Zakaj Draghi in Jucnker skušata pokriti hrbet Jazbecu?

Nočem spodbujati kakih teorij zarote, a pomojem sta verjetni samo dve razlagi:
1. Da je nekdo iz Slovenije, ki se želi zaščititi in preprečiti preiskavo, poklical svoje prijatelje v Bruslju, če mu lahko pomagajo.
2. Ker sta ECB in EK bili od vsega začetka udeleženi in dajali navodila (tako formalna kot neformalna) za sanacijo slovenskega bančnega sistema. Preiskave in javnega pritiska se bojijo, ker vedo, da bi začeli padati tudi njihovi okostnjaki iz omar.

Moja stava: to pismo kaže na strah odgovornih za 5 milijard vredno sanacijo bančnega sistema. Prejšnja vlada, vodstvo BS in evropske inštitucije se bojijo odpiranja te zgodbe, zato bodo zdaj poskusili drug drugemu pokriti hrbet.

[7. marec, 2015]