Članek
Kitajska prva velesila
Objavljeno Mar 26, 2020

Nič več ne bo kot je bilo včasih. Mnogokrat slišana izjava iz naše polpretekle zgodovine. Je pa aktualna bolj kot kadarkoli prej. Pandemija kronskega virusa prinaša mnogo sprememb. Radikalnih. Si upam trditi na nivoju vpliva svetovne vojne. Preveč tega je , da bi poskušali zaobjeti vse...o tem bo prelitega še ogromno črnila (ali tonerja). V tem postu bi se dotaknil le ene teme - Kitajska. Kot iztočnico vzamem prispevek italijanske izdaje HuffPosta z naslovom

"La Cina ha vinto la sfida del Virus. Ed è il nuovo padrone del mondo"

Kitajska je zmagala izziv z virusom  in je novi gospodar sveta.

Avtor Roberto Arditi se sprašuje:

Kaj je na kocki tega planetarnega izziva, ki ga je sprožila najnovejša različica virusa, o katerem govorimo od jutra do večera? In kakšen rezultat lahko pričakujemo v tej igri, ki je veliko bolj politična (in ekonomska) kot zdravstvena.

To vprašanje si ga  moramo zastaviti prav zdaj, ko divja boj za življenja tisočih okuženih ljudi na svetu, boj, ki izvaja zastrašujoč pritisk na zdravstvene sisteme več deset držav (zlasti v zahodnem svetu, z učinki v Evropi in Severni Ameriki, za katere še ne vemo, ampak pričakovanja so vse prej kot pozitivna).

Povedano neposredno;  V igri je vodstvo celotnega planeta, igra, ki jo različica Kitajske komunistične stranke 21. stoletja, očitno zmaguje kar pa tudi pomeni, da so z pojavom kronskega virusa, Združene države Amerike izgubile primat vodilne svetovne velesile. To pa je tudi zaton nekega imperija, neke ideologije , neke družbeno ekonomske ureditve , ki je dominirala svet v 20. stoletju. Istočasno se sesuva tudi Evropska skupnost, ujetnica  nasprotujočih nacionalnih egoizmov in nesposobna minimalne solidarnosti. Smo priča zgodovinskem trenutku primerljivim  z propadom Rimskega imperija.

Avtor navaja štiri bistvene točke, ki opisujejo proces dominacije Pekinga:

Prva točka: Epidemija se začne na Kitajskem, kar bi moralo državo šteti  kot “nultega bolnika” celotne zgodbe. Moral bi bili na “Black listi” celega sveta, a namesto tega uspe spremeniti "napako"  ( z ne povsem jasnimi metodami), v zmagoslavje do te mere, da danes italijanska desnica proglaša "kitajski model" velja za edinega, ki je sposoben zajeziti širjenje virusa.

Druga točka: Peking je pripravil izjemen načrt intervencij, ki kaže celotnemu svetu, da ima absolutno moč (do življenja in smrti) nad svojimi državljani in njihovimi socialnimi, gospodarskimi in družinskimi odnosi. Kitajska oblast se je pokazala v vsej svoji moči in  omogočila, da napove konec izredne situacije , medtem ko svet izgubljeno tava (vključno z Washingtonom) med nemočjo, negotovostjo, sarkazmom  in strahom.

Tretja točka: Kitajska je pokazala, da ni podobna Rusiji, ki je zatajila težavo. Peking ni zanikal obstoj problema, ampak je namesto tega izvedla impresivno reakcijsko strategijo, ki je sposobna (kot stranski učinek, vendar prvotnega pomena) razložiti celotnemu svetu, da novi avtohtoni milijarderji zagotovo lahko postanejo zelo bogati (Jack Ma recimo), vendar v trenutku krize se izkaže premoč stranke in državnih struktur (policije, vojske ,zdravstvenega sistema... ) in tako naprej). Skratka, Kitajska ni država v kateri bi lahko prevladali novonastali podjetniški oligarhi in to tudi ne namerava namerava postati.

Četrta točka: boj proti virusu se je začel z veliko uporabe tehnologije in “big data”, na račun pravice do zasebnosti. Nadzor gibanja prek pametnih telefonov in telefonskih podjetij, uporaba informacij iz  chatov  in družabnih omrežji, čelada, ki jo nosi vojska, sposobna prepoznati obraze tudi v prisotnosti maske in opremljena z napravami za takojšnje zaznavanje temperature, roboti po ulicah s funkcijo socialnega nadzora, kamerami, ki so postavljene povsod, na voljo so baze podatkov o kreditnih karticah. Vse je bilo uporabljeno za poraz Virusa in vse je v rokah države.

Končno je tu peta točka, daleč najpomembnejša. Kitajska zmaga je kulturna, saj ves svet gleda v Peking, da bi razumel, kako rešiti težavo. Kitajska, ki je potencialno nosilka planeta, je postala rešitev problema zahvaljujoč močnemu koktajlu "mehke in trde moči", ki bo zagotovo primeren tudi za druge namene. Koronavirus je bil navsezadnje le monumentalna splošna vaja.