Članek
Zakaj imajo Hrvati boljšo televizijo ?
Objavljeno May 12, 2017

https://fokuspokus.si/article/2272?=sprajc-je-spica-zakaj-imajo-hrvati-boljso-televizijo

Ko se sem prebral priloženi prispevek, se mi je zdelo kot, da mi je nekdo razložil kaj mislim, s tem,   da kot referenco jaz jemljem Italijansko televizijo. Tudi njihovi novinarji so mirni, pronicljivi, mirijo strasti ( za Italijane ki so temperamenten narod , to ni prav lahko) in čeprav postavljajo inteligentna in provokativna vprašanja, se vedejo do gostov spoštljivo  in dopuščajo da gostje povedo  kar imajo za  povedat, brez vmesnih pripomb in vnaprejšnjih sodb. Mnogokrat tudi vešče uporabijo humor za umiritev strasti. Televizijski gostje vedno sedijo , kar verjetno pripomore, da se počutijo bolj sproščeni na pram voditeljem in drugim gostom, ki zastopajo nasprotna stališča. Tako je to pri njih. Če pa primerjam to z Slovensko televizijo, z raznimi  Odmevi, Tarčami, V nedeljo zvečer, V petek zjutraj, Potrjeno, Svet v kanalu, Poročevalci , 24 kur, Na marendi z….  in z vso plejado informativnih, pogovorno informativnih in psevdo informativnih programov, ki jih nudi  Slovenska javna in privatna televizija, pa doživim alergično reakcijo in preklopim na kašen lahkotnejši program, recimo kakšen horror film ali oddaja o kmetijstvu posvečena razmnoževanju vetrocvetk.

Če parafraziram avtorico članka, go Furlan, ko ugotavlja za g. Šprajca: 

“ Na goste se ne dere, ne obnaša se kot preiskovalno histerični sodnik, ki v imenu ljudstva odkriva resnico. Ni vzvišen, ne soli pameti, ne vrta vanje kot kakšen zobar.

Vse to pri večini naših TV voditeljev in voditeljic prevladuje. Večina gledalcev jih zato žal ceni.”

in tudi “Pri nas je vse domačijsko, nerodno in na prvo žogo. Raje imamo blede ali bevskajoče voditelje in voditeljice. Neškodljivo okorne štoserje. Ali voditelja, ki ne slovi po brihtnosti. Kar ni najhuje. Huje je, da je za nameček še vzvišen. Sprejemamo bevskanje, ker se na splošno radi kregamo? Ker se nam zdijo pogumni in napadalni? To je najlažje. Predvsem pa je dolgočasno”

In res, že dejstvo da gostje morajo stati običajno v vrsti, daje občutek da so postavljeni pred eksekucijski vod. Voditelji oddaj pa se zaganjajo vanje kot pitbulli, sicer odvisno od gostov. Če gostje zastopajo voditeljem všečne, običajno  neoliberalne ideje “nujne” privatizacije in fiskalne vzdržnosti in izgona države iz kapitalsko lastniškega raja, so seveda obravnavani  prijazno in benevolentno.  Voditelji so oblečeni tudi v smoking ???!!! in “novinarke” so brez izjeme zelo visokopete in odete v modna oblačila in naličena skoraj do nerazpoznavnosti. Opravljeni kot nekakšni Robokopi , kot nekakšne Ivane Orelanske  ( baje je bila Ivana paranoidni psihotik in je imela prisluhe), se zaganjajo v goste z vso aroganco in sveto jezo pravičništva,  božje nezmotljivosti in vsevednosti. Gospod Gustinčič,  gospa Doberšek, kako vaju pogrešam….

No, saj je nekaj izjem, bi omenil Berganta, Aščičevo in po mojem mnenju legendarno poročevalko iz bližnjega vzhoda, Karmen Švegl…..tu se pa tudi več ali manj konča.

Seveda se sprašujem. Zakaj ?? Zakaj je to potrebno ? Ali je to uredniška politika ? Ali je to zaradi gledanosti ? Ali so voditelji res takšni po naravi , arogantni, vzvišeni , polni sebe ? Ali je takšna kadrovska selekcija ? Kot da ne bi potekala razprava o nasilju na socialnih forumih in posledično v družbi, o razklanosti slovenske družbe, o vedno večji stopnji netolerance ? In prav s takšnim ravnanjem ,tistih, ki so najbolj odgovorni za družbeno klimo, prihaja sporočilo sovražnosti in nestrpnosti……..ravno ti voditelji  z svojim zgledom še dodatno razpihujejo že dodobra načete družbene odnose. Odgovora seveda ne poznam. Sem pa prepričan, da se RTV SLO od zadnjega Janševega rovarjenja po medijih, sploh še ni opomogla, PRO PLUS in kompanija pa je mu je itak zvesta.

 Si pa upam trditi, da nisem edini ki tako razmišlja in sicer sem prebral pred kratkim intervju z g. Kaduncom, novim generalnim diretorjem RTV SLO , ki med ostali pravi “ na RTV Slovenija manjka oddaj, ki bi izzive sodobnega časa obravnavale na umirjen strokoven in resen način”  in “za dobre oddaje je najtežje najti prave voditelje.”

Mnenje je gotovo relevantno in ima svojo težo ( kot bi rekel Malalan) , pa vendar ali ima g. Kadunc to moč, da vpliva na programsko politiko ? Se bojim da ne…..kar je sicer tudi prav. Kaj pa če bi bil na čelu RTV SLO kakšen konservativni zadrtež ( takšni so že  bili ).