Članek
Vstala Primorska proti Zdravljici 2 : 0 v gosteh !!!!!!
Objavljeno Apr 13, 2015

Slovenci imamo državno himno. Ime ji je Zdravljica. Besedilo je napisal France Prešeren in uglasbil jo je Stanko Premrl. Ni kaj, lepa pesem. Če sem nekoliko banalen, v pesmi gre za zmes hipijevske ideologije ( “peace brothers” - da ne bo nesporazuma, nič proti pacifizmu, tudi sam sam sem bil hipi ) in apologije alkoholizmu …..pesem pač opeva , kako je bila dobra letina trte ( takart še ni bilo podnebnih sprememb in spremljaočih ujm in suš,ki jih poznamo dandanes ), nato poziva k prijateljstvu in bratstvu in naj bi se ne prepirali zaradi meja, kar je za Slovence svojevrsten ironični paradoks. 

Ne vem, če obstaja še kakšen narod , ki bi se toliko kregal, zdrahal in pravdal zaradi meja svoje posesti..... 

Kakorkoli, to je to. No , obstaja opravičeno pričakovanje , da himna predstavlja neko državo. Himna naj bi to bila nekakšen vrhunski simbol vsega državotvornega trpljenja , ki je je sploh omogočilo, da je država nastala in obstala. S tem simbolom naj bi se državljani globoko identificirali in s tem, prej kot racionalno , predvsem čustevno izkazali pripadnost državi. 

Poglejmo le kaj počenjajo Američani s svojo himno in zastavo, pa Francozi........Pa je res tako ? Če sem odkrit, moje mnenje je da ne !!!! Vsaj v mojem primeru ne, vendar se bojim , da nisem edini. In zakaj tako ? 

Pa poglejmo. Zelo na kratko.....To državo so ustvarili predvsem tisti, ki so imeli od te države predvsem osebno korist in to je več ali manj ta elita, ki ima sedaj privilegirane položaje v tej državi , recimo tajkunska, politična, ekonomska in institucionalna elita. Ta ista elita, ki je vse pokradla, kar je bilo vrednega in privedla to državo v sedanje katastrofalno stanje. Naredili so si svoj ekonomski ( neoliberalni divji kapitalizem najbolj izkorščevalske narave ) in politični ( parlamentarna demokracija, kjer strankarske elite ohranjajo svoje privilegije) sistem na tak način , da jim omogoča nemoteno vladanaje in bogatenje. In vse se je začelo z prodajo orožja. 

Če nekoliko poenostavim , Slovenija je država osnovana na preprodaji orožja in to je afera mati vseh ostalih afer, ki so sledile v naši kratki zgodovini. 

Ko je ta država nastajala, je bilo zmetano v javnost ogromno nakladaškega populističnega balasta tipa ”za samostojno Slovenijo bi jedel tudi travo” ali pa “postali bomo Balkanska Švica” in podobno ter vse skupaj pomešano z Slovenskim nacionalizmom , ki mu je lastno, da je aroganten in prepotenten do ostalih Slovanskih narodov in ponižen do gospodarjev , Nemcem in Italijanom. 

Ves ta proces osamosvajanja sem doživljal z dvomom , nezaupanjem,skoraj odporom, ker sem slutil, da glavni akterji osamosvojitve ne bodo prinesli nič dobrega. Preveč je bilo zapletanja z politično emigracijo, cerkvijo , z vsem slabim , kar je to državo že pahnilo v pogubo....no in evo, zgodovina se ponavlja....žal ne kot farsa v tem primeru. 

In če se vrnemo na začetek, Zdravljica je simbol vsega tega....torej odnos do himne je nekako preslikava odnosa do te zavožene države. Prevladuje indiferenten, če ne odklonilen odnos in oblast se temu čudi !!!!! 

Zdaj pa nekoliko preskočimo na drugo pesem. 

V zimskem jutru leta 1944. je Lev Svetek s partizanskim imenom Zorin v noči s 5. na 6. februar 1944 za Križno Goro, v kurirski partizanski karavli številka 15, prenočil. 

Zjutraj se je povzpel na bližnjo vzpetino, na Ojstrični vrh, še bolj verjetno na Filčerski vrh. »Pod njim je bila razgrnjena Vipavska dolina; in tam daleč, čez Kras, se je kot slutnja vsega lepega in čistega bleščalo Jadransko morje, za katerega je verjel, da bo naše. Svetek je v knjigi Pri svojih na svojem zapisal: »… In že se mi v spominih na čudovite primorske ljudi, ob pogledu na prelepo primorsko zemljo, prično skoraj sami oblikovati verzi, ki govore o ponižanju in trpljenju primorskega ljudstva, o brezmejnem hrepenenju po svobodi …« Pesem je že tisti večer prvič javno prebral in požel buren aplavz. Pozneje jo je v požganih primorskih vaseh znova in znova deklamiral, ko jo je uglasbil Rado Simoniti, je postala prva primorska himna, kar je še danes. 

Tako je nastala Primorska himna “Vstala Primorska” , katere letos praznujemo 70 letnico. Te dneve je mnogo medijske pozornosti posvečeno Borisu Pahorju, velikemu Primorskemu domoljubu, ki ga smo ga kot takega prepozanli šel potem , ko ga je dosti pred nami, prepoznala tujina, vključno z Italijo. No Boris Pahor je nekako živčeči simbol in spomenik vsega trpljenja Primorcev v boju za svojo identiteto in svobodo in pooseblja vse to kar sporoča “Vstala Primorska”. Vse trpljenje fašističnih konventracijskih taborišč na Rabu, Gonarsu, Rižarni, Trevisu…..Pa Boris Pahor ni nikaršen zadrt komunist ali marksist. Nasprostno Pahorju je bližji Edvard Kocbek, ki je bil katoliški socialist. Pa vendar, Leta 1944 so ga domobranci predali gestapu, od tam pa so ga deportirali v nacistična koncentracijska taborišča. Torej ti isti dombranci , ki so te dneve proslavljali v Rovtah in ti isti dombaranci, ki jih podpirajo z vsemi močmi isti ljudje ki so naredli to državo ki ima Zdravljico za državno himno. 

Ti isti domobranci, ki se razglašajo kot branilci Slovenskega naroda !!!!! Meni se obrača !!!! Moja spontana reakcija je gnus , odpor, jeza in zgroženost nad sprenvedanjem in hinavstom tovrstnega početja !!!! 

Da se vrnem k naši himni. Kadarkoli in kjerkoli se zapoje ali predvaja “Vstala Primorska” , vstanem in običajno potiho prepevam besedilo. Ponavadi se mi tudi orosijo oči in priznam da me čustva povsem povozijo. Podobno reagira velika večina Primorcev. Nihče nam ne zapoveduje , da se mora vstati ali preprevati !!!! Nihče nam ukazuje ali vsiljuje kako se moramo obnašati. Reakcija je povsem SPONTANA in prihaja is srca !!!!! In to je svojevrsten fenomen, ki ga ne pozanjo nikjer v Evropi !! 

Naj zaključim. Če kdo želi primerjavo med Zdravljico in Vstalo Primorsko dojeti bolj fizično in z manj besedami, naj si ogleda anemičnost in patetičnost Zdravljice na https://www.youtube.com/watch?v=AF28oeEcpGI in doživetost in ljudsko moč Vstale Primorske na https://www.youtube.com/watch?v=MLo6FANY9Lc. 

Torej končni rezultat Vstala Primorska proti Zdravljici 2 :0 v gosteh !!!!!! 

Smrt fašizmu svoboda narodu bolj kot kdaj koli !!!!!! 

Glasbena spremljava ? Seveda ni dvoma !!!