Članek
Jooj, spet ta vrtec!
Objavljeno Jan 04, 2017

Toliko vsega je napisanega na temo vrtcev, vzgoje in dela z otroki, da sem se odločila podati še svoj pogled in mnenje na podlagi štirinajstih let dela, izkušenj v vrtcu.
Vsak dan znova smo s kolegicami šokirane, ko poslušamo takšne in drugačne obtožbe.  Bilo bi dobro oz. priporočljivo, če bi starše poučili že v materinski šoli o razvoju ter delovanju otrok. Tudi o tem, kako stresen je vstop v vrtec za otroka in kako vse to vpliva na le-tega. Normalno je, da od stresa pade tudi odpornost in ko otrok zapusti varno zavetje doma, kjer je bil svojih prvih enajst mesecev se sreča z svetom v katerem pa domujejo tudi virusi in bakterije. Otrok potrebuje nekaj časa, da sprejme nov prostor, nove osebe, novo rutino, predvsem pa, da predela ločitev od mamice. No, tukaj nastane problem, kajti otrok poleg svoje stiske, še kako čuti tudi mamino. Torej če se mamica ne more sprijazniti z ločitvijo, kako bi se naj takšno malo bitje? Otrok je prva štiri leta v njeni energiji in vse kar se dogaja z njo, prav dobro občuti tudi sam.
Za ta poklic sem se odločila, ker od kar pomnim, obožujem otroke. S kolegicami  naredimo vse, da jim je ločitev čim manj stresna in da se kar se da dobro počutijo v naši družbi. Res pa je, da mamice se ne da nadomestiti, zato eni potrebujejo več časa, drugi manj. Za nagrado večkrat dobimo kakšno pikro pripombo kot je – Zakaj je zopet bolan? Tudi meni osebno je hudo za vsakega otročka, ki zboli, ampak se zavedam, da z vsako boleznijo organizem postaja odpornejši. 
Žalostno je dejstvo, da komplicirajo starši, ki sami (bi lahko rekla) zanemarjajo svojega otroka in so v večini nezaposleni ali imajo takšne in drugačne težave s sabo in s svetom okrog sebe. Da se razumemo, to so izjeme, ki jih je pa žal, vedno več.  Še bolj žalostno pa je tole, da si lahko privoščijo kar želijo in ne premislijo, preden kaj izgovorijo in užalijo dotično osebo. 
Naše pravice so daleč od njihovih. Ko sprejmeš otroka, ki dobesedno zaudarja po nikotinu; ali nabasan z zdravili starš pove, da je KLICAL pediatrinjo in da mu je potrdila, da je z otrokom vse vredu, da pa ima težave samo zaradi rasti zobkov, pa moramo biti tiho.
 Dragi starši res je, da z lažjo nam ne škodite…delate pa škodo svojemu otroku in ne samo, da imamo desetletja izkušenj v vrtcu, smo tudi same mamice in vemo iz lastnih izkušenj, kako je z našimi ljubimi otročki. Pa tudi izobraževanja, ki jih imamo za seboj, nekaj  povedo. 
Ko sva z možem gradila hišo, sva prisluhnila vsakemu strokovnjaku posebej. Izrazila sva svoje želje, kaj se pa je lahko realiziralo, pa je povedal strokovnjak. Tako nisva pametovala kje naj vodovodar položi cev ali električar kable, ker zato pač nisva usposobljena.
Res bi prosila, da vsak premisli pri sebi, preden izgovori kakšno neumnost kot je…ne dajejo otrokom za piti, da jih ne rabijo previjati ali odpirajo okna, da otroci zbolijo itd.
Srečna sem, da lahko opravljam delo, ki sem si ga želela odkar pomnim. Opravljam ga z velikim spoštovanjem do vaših otrok in vas samih. Sem pa žalostna, da vse mečete v isti koš. 
Zavedam se dejstva, da vsakemu staršu posebej otrok predstavlja cel svet in zavedam se tudi tega, da žal nismo vsi tako predani svojemu delu, ampak tako pač je v vsakemu poklicu.  In če se zgodi nekaj, za kar morajo ljudje odgovarjati je prav, da se to izpostavi na licu mesta, ne pa da se širijo govorice in na koncu se vsem nadene ista etiketa.
Hvala vsem tistim, ki resnično znate prisluhniti in sodelovati z nami za dobro vašega in našega otroka. Hvala bogu, ste še vedno v večini. 
Želim vam obilo pozitivnih izkušenj v vrtcih in predvsem misli oz. prepričanj, kajti le s temi prikličemo določeno izkušnjo. 
Dipl. vzg. Rhiannon Rose Jelen

PJ

Financiranje posojilo denarja za rešitev finančne težave (borut.martin@gmail.com) zdravo Prosim vas, da stik s tem radodarni in iskreni Gospod, ki je dopustil, da opravi svoj projekt in plačati svoj dolgov, kar me posojilo v višini 50.000 €. Objavim to sporočilo, ker je naredil dobro in želim, da se boste koristi za tiste, ki so v stiski. Vsepovsod je svoj email: borut.martin@gmail.com