RAZGALJENA

OddajRhiannon Rose, dne 2015-04-08 ob 19:46:59

Vsak dan znova me opomni življenje kako enkratni in neponovljivi smo. Žal, so med nami tudi ljudje, ki svojo eksistenco kažejo skozi debelo odejo “EGA” in njihova enkratnost ne more doživeti svojega bistva. Ja, tudi jaz sem bila med njimi in ja še vedno doživim kak padec. Čeprav sem v sebi začela intenzivno čutiti božanskost, kar pa se ne more (ne želi) enačiti s svetostjo.

Moja zgodba se rodi nekega pomladnega večera leta 1979, ko sem  v tej fizični podobi nekomu polepšala in obogatila ( seveda tudi kdaj pa kdaj zakomplicirala ) naslednjih par let. Rodila sem se v družino mame iz strogo krščanske družine in očeta, ki je moral svoje starše vikati (in jih še danes). Pred menoj jima je pet let delala družbo moja sestra, ki pa je pravo nasprotje mene same. Od kar pomnim sem vedno imela občutek, kot da sem nekako padla vanjo…brez svoje volje z nenehnim nasprotovanjem vsemu, kar so mi želeli privzgojiti. UPORNICA. Ja, to je najboljši približek temu, kar bi opisala kot delček, ki nosi velik pomen moji eksistenci. Od nekdaj je upor vodilna energija, ki mi sporoča, da je v meni zastavljena pot, kateri moram slediti brez podrejanja družbi samo zato, da bi bila sprejeta. Tukaj nastopi mantra enega mojih velikih učiteljev M. Ogorevca – FUCK OFF!! Ampak vse bi bilo precej bolj enostavno, če se za svoj obstoj v meni ne bi borila povsem drugačna energija kot je globoko vkoreninjena MORALA. In sedaj se človek verjetno sprašuje…ja kaj je pa s tem narobe?! Joj dragi moj, ko bi ti lahko odstopila par uric doživljanja bitk, ki se bijejo v meni. (Res je v življenju vse dualno, kar pomeni, da mislimo, da obstaja samo desno in levo, a če prisluhnemu SEBI, zaupamo v vesolje ta navidezno brezizhodna situacija počasi izgubi svoj pomen – tako pravijo in jaz jim želim verjeti).

No pa da vam približam delček poti, ki je za menoj. Tako, kot sem že opisala je življenje v moji primarni družini obrodilo veliko sadov predvsem skozi upor. Velik pomen nosi predvsem otroštvo, ki sem ga večino časa  preživljala v naravi in v družbi domačih živali. Njihova bližina in toplina, ter brezpogojna ljubezen so zame bile terapevtskega pomena. Bile so edine, ki so me sprejemale točno takšno, kot sem bila. Bila sem energična, radovedna, precej sramežljiva, nesamozavestna deklica, ki je vse to znala prezentirati kot dekle, ki ve kaj hoče. Svetu nikakor nisem želela pokazati svoje ranljivosti. Le tisti redki, ki so mi bili resnično blizu in za katere sem čutila, da so lahko del mene, so vedeli pravo resnico. Takrat v mojih očeh največji “sovražnik” oče je zame velika lekcija in danes zame blagoslov. Vsaka beseda, vsak gib, vse kar sem počela ni bilo v skladu z njegovimi pričakovanji. Da se razumemo, živeli smo skromno, z velikim pridihom krščanske vere (veš tisti občutek, da bog vse vidi in da ti daje črne pike in da so te črne pike vstopnica v pekel!) in nenehnim opozarjanjem kaj bodo pa sosedje rekli. Danes razumem svojega očeta. NI ZNAL DRUGAČE. Verjetno sta ravno njegova strogost in nerazumevanje moj blagoslov. Ampak takrat…si lahko predstavljate, so bili moji občutki tudi situaciji otroka brez življenjskih izkušenj temu primerni. Ja, čutila sem nemoč in sovraštvo.

Malo pred  devetnajstim letom, se je v mojem življenju pojavil nekdo, za katerega sem začutila (v prvem mesecu veze), da bo oče mojih otrok. In začela sem novo zgodbo. V katri, ki je bila dar mame in očima mojega izbranca, sva nekega dne skupaj s parimi plastičnimi vrečami oblačil, podarjeno tv mojih domačih in z neprijetno popotnico mojega očeta, zapustila svoj dom ter se odpravila v zame povsem tuj svet. Kljub občutku strahu pred neznanim, sem čutila nekakšno svobodo in odrešitev. Prvo leto, ki sva ga preživljala skupaj v najemu ni bilo ravno “rožnato” (spanje na tleh, ker na začetku ni bilo denarja za posteljo in pogosto je bil na jedilniku krompir ter solata, ki sva ju dobili pri mojih starših ). Moj je sicer imel priložnostno službo, meni pa je vesolje namenilo težjo pot. Tako sem v letu svoje prve (hvala bogu) tudi zadnje brezposelnosti opravila izobraževanje za samostojno podjetnico (po načrtovanju borze) in nato še za poslovno sekretarko (kjer so zatrjevali, da bomo dobili zaposlitev….FIGE). Medtem, ko je partner dobil zaposlitev za nedoločen dan, pa sem bila pripravljena  sprejeti kakršnokoli delo. In sem ga. V eni od picerij v Mariboru so mi ponudili delo kot čistilka in v bistvu odvisno od potrebe – deklico za vse. Seveda sem sprejela, kajti na vsak način sem želela svojo neodvisnost. Tisti čas me ni bilo sram, da sem čistila wc-je in še vse ostalo ter pomagala v kuhinji in za šankom, saj so bili odnosi resnično pristni. Z veseljem sem odhajala na delo in iskala zaposlitev v svoji branži. Po kakšnih treh mesecih dela, sem bila sprejeta na delovno mesto prodajalke v trgovini s svetovno priznano znamko. Bilo je od danes na jutri in ponudila sem se, da bom pomagala v lokalu, dokler ne najdejo nove pomoči. Mesec dni sem delala v lokalu in v trgovini.

Spomnim se, kako v bistvu težko je bilo samo delo prodajalke. Najprej se je bilo treba sprijazniti z dejstvom, da odnosi ne bodo kot tisti v prvi izkušnji, kajti tukaj je bila feminizirana struktura zaposlenih ( vsi vemo zakaj se gre, ne?!). Tako živo se spomninjam kako so prihajali tovornjaki šleparji z oblačili in pet žensk nas ga je raztovorilo ( 5 kg škatle smo morale nositi v drugo al tretje nadstropje, medtem ko nas je direktor z rokami v boku opazoval ). Kako “prijetno” je bilo v času razprodaj in inventur so spomini, ki niso najbolj prijetni, ampak so mi veliko dali. Medtem, ko me v trgovini prime, da bi kakšno prodajalko nadrla se spomnim, kaj morajo te ženske delati, ko jih ne vidimo. Da se razumemo, to ne pomeni, da pa sem pripravljena akomulirati kakšno odkrito nezadovoljstvo. Sama sem mnenja, da ko opravljaš neko delo, moraš na svoje osebne probleme pozabiti in delovati strokovno. Res je. Nihče ni kriv za to kar se ti dogaja v življenju, še najmanj pa naključni ljudje, ki jih srečamo tako na delu kot kjerkoli drugje. 

Po treh letih se je direktor odločil, da me da za poslovodjo v trgovini, ki jo je na Ptuju prevzel. Razkazal mi je trgovino in jo prepustil tako meni kot drugim delavcem, ki so trgovino renovirali. Ko je bila prodajalna obnovljena, je bilo potrebno sortirati oblačila po določenih pravilih, ki so veljala samo za dotično znamko, ki smo jo prodajali. ” Pridem 10 min pred odprtjem. Glejte, da bo vse tako kot mora biti!” je bil stavek, ki ga je izrekel. Zame, ki enostavno stremim v življenju k popolnosti, je to predstavljalo velik stres in težo. Ampak….Roziki vedno uspe!

Tako sem delala in vseeno spoznala, da to ni delo, ki si ga želim opravljati celo življenje, zato sem se odločila za prekvalifikacijo za vzgojiteljico. Takrat sem tudi zanosila po letu in pol “truda”, kar je bil večji razlog za mojo odločitev. Sem že povedala, da me življenje uči strpnosti? Ja, res je…vesolje že ve. Tako sem se vozila iz Ruš na Ptuj v službo in od tam v Ljutomer v šolo , trebušček pa je rasel. Skupaj z možem (aja, vmes sva se tudi poročila) sva se odločila, da ostanem doma in se posvetim otroku. Bila sem prepričana, da bom vsaj tri leta brez dela, ko sem bila poklicana na prvi razgovor za službo v vrtcu. Sine je bil star 14 mesecev, ko sem nastopila z delavnim mestom pomočnice vzgojiteljice. Presenečenje še celo za   takratno ravnateljico, ko je zagledala dekle v vojaških hlačah, ruto na glavi in z razgaljenim popkom. Ja, še danes ( je že v pokoju ) vsem pove zgodbo o tem dekletu in občutku, da mi mora dati priložnost. In tako se je začela pisati nova zgodba mojega življenja….( se nadaljuje )

profileimage
Všeč mi je
4
Komentarji
9
Lara Arh
1
Apr 13, 2015
Surviverji pač... v naravi bitja je, da ne more drugega kot preživeti... včasih se sprašujem, čemu si veliko bitij negira svojo dolgoročno eksistenco? Mah... Izbira je vsekakor njihova :) :) ;) :) :)
#9
Rhiannon Rose
1
Apr 13, 2015
Lara, sem prebrala....SPOŠTOVANJE!
#8
Rhiannon Rose
1
Apr 13, 2015
Hvala Lara, z veseljem bom prebrala ;)
#7
Lara Arh
1
Apr 13, 2015
Bravo, dekle. Bravo za ves pogum in trdno vero vase. :)
Čakam nadaljevanje ;)

Evo, tole je pa moja zgodba, sem jo v enem tednu, vse v enem šusu napisala, da bi me vedno opominjala, na poti, ki sem jo prehodila, da ne morem nazaj ;) ;) :)

Tvoj Fuck off = moj Fucking bullshit!

http://www.publishwall.si/lara.arh/post/109053/f-bullshit-mentalna-telovadba-za-vecne-pubertetnike
#6
Ana Kos
1
Apr 13, 2015
Rose :)
#5
Rhiannon Rose
1
Apr 12, 2015
Res je, neprecenljivi trenutki....Hvala Ana!
#4
Ana Kos
2
Apr 12, 2015
Življenje!

Tudi jaz imam lepe spomine na svoje vezi z živalmi! Koliko sem se ustavljala ob njih. In ko sem bila prosta, sem šla v hlev h kravam in vsaki posebej dajala v gobec kakšne liste, ki sem jih prej nabrala, za vsako po enega ali dva :) Vse natančno in pravično.

Vesela sem, da te življenje pelje naprej ... in da spoznavaš, kje je tvoje mesto!
#3
Rhiannon Rose
1
Apr 10, 2015
Res je Dajana...v trenutku, ko nam pač ni namenjeno to za čemer stremimo, je težko razumeti zakaj....čez čas...smo in bomo hvaležni za vsak delček prehojene poti. Danes sigurno ne bi imela enakega pogleda na svet brez teh izkušenj...in verjetno je pri vseh tako...hvala za vzpodbudo ;)
#2
Dajana Babič
1
Apr 09, 2015
Moja mama je tudi svoje starše vikala. :) In jaz sem tudi delala v trgovini, no šolala sem se za nekaj čisto drugega.

Lepo, lepo... :)))

Veš, kaj mi je zanimivo, ko gledamo naše življenje za nazaj... Kako smo vedno razočarani, ko dobimo nekaj, kar si sploh nismo želeli, pa pač moramo delati to, ker ni drugega. To ni dokončno! Življenje se vedno nadaljuje! In na koncu koncev sem pred enim letom ugotovila, da smo večni! Čakam na nadaljevanje tvoje zgodbe! :)
#1
Rhiannon Rose
Rhiannon Rose
Objavil/a 2015-04-08 19:46:59 (Apr 08, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
UPANJE UMRE ZADNJE
BREZ CENZURE
Jooj, spet ta vrtec!
….TI NISI DOGAJANJE – SI PA TA, KI SE MU DOGAJA…!
CaMiNO ali PoT za NoRcE??
Volkovi sistema in ovce v njihovih krempljih?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj