Ruska modra mačka izvira iz osmega stoletja. Številne zgodbe omenjajo to elegantno pasmo z dolgim repom in visokimi nogami, ki so jo na severu Norveške ter severnem delu Evrope in Azije, ki je njena prvotna domovina, poimenovali preprosto »modra mačka«.

Zgodovina

Zapise o ruski modri mački prvič zasledimo v času Vikingov, kjer se omenja kot domača modra mačka. Dokaz, da je bila ljubljenka Vikingov najdemo celo v Vikinškem muzeju v Parizu, kjer so razstavljene rokavice in različni vikinški obeski iz krzna modre mačke, katerih avtentičnost so potrdili strokovnjaki. Splošno znano je, da so Vikingi ropali in trgovali, tako so s svojih potovanj domnevno domov v Skandinavijo prinesli tudi »modro mačko«.

V Veliko Britanijo naj bi ruska modra mačka prišla iz pristanišča Arhangelsk v Belem morju, bodisi kot slepi potnik na krovu katere izmed ladij, bodisi kot predmet trgovanja. Pisni viri omenjajo prvo rusko modro mačko po imenu Olga, ki je leta 1893 prišla iz Arhangelska in je začetnica vzreje ruske modre mačke kot jo poznamo danes. Iz Velike Britanije se je nato pasma razširila še na Irsko, v Španijo, na Malto in nazadnje tudi v Združene države Amerike.

Beri dalje...

Predstavitev pasme: ruska modra mačka - mucek.si

Ruska modra mačka izvira iz osmega stoletja. Številne zgodbe omenjajo to elegantno pasmo z dolgim repom in visokimi nogami, ki so jo na severu Norveške ter severnem delu Evrope in Azije, ki je njena prvotna domovina, poimenovali preprosto »modra mačka«. Zgodovina Zapise o ruski modri mački prvič zasledimo v času Vikingov, kjer se omenja kot …