Raziskovalci menijo, da bi lahko nekega dne mikroskopske organizme, ki živijo v mačjih iztrebkih, uspešno uporabili za zdravljenje raka. Toxoplasma gondii je enocelični parazit, ki živi v črevesju toplokrvnih živali, za njegovo idealno okolje pa velja predvsem črevesje mačk. Parazita zato najbolj pogosto najdemo v mačjih iztrebkih.

Okužijo se lahko tudi ljudje, če pridejo v stik z iztrebki, pijejo okuženo vodo ali jedo kontaminirano meso. Bolezen se imenuje toksoplasmoza. Kljub temu, da je okužba sToxoplasmo gondii pri ljudeh precej pogosta, pa večina ne občuti nobenih bolezenskih znakov. Po navadi je namreč človekov naravni imunski sistem dovolj močan, da napade in ohranja parazite v fazi, ki onemogoča razvoj bolezni. Bolezen se torej razvije predvsem v primeru zelo oslabljenega imunskega sistema in ima pri ljudeh znake še najbolj podobne gripi: pojavijo se bolečine v mišicah, splošno slabo počutje in oslabelost. Huda oblika bolezni lahko povzroči okvare možganov, oči in drugih organov.

Raziskovalci si prizadevajo izkoristiti naravni imunski odziv človeškega organizma, ki ga sproža okužba s parazitomToxoplasma gondii tako, da ga usmerja k napadom na tumorske tvorbe. Biološko namreč ta parazit spodbuja zelo natančne imunske odzive v človeškem organizmu, ki bi jih bilo moč izrabiti v borbi proti raku, menijo raziskovalci. Z uporabo gensko spremenjenega parazita so raziskovalci že uspešno zmanjšali velikost rakavih tumorjev pri miših, ki so imele melanom kože in raka na jajčnikih. Zadnje študije so pokazale, da so se možnosti preživetja miši z zmanjšanjem tumorjev povečale.
Beri dalje...

Se zdravilo za raka res skriva v mačjih iztrebkih? - mucek.si

Raziskovalci menijo, da bi lahko nekega dne mikroskopske organizme, ki živijo v mačjih iztrebkih, uspešno uporabili za zdravljenje raka. Toxoplasma gondii je enocelični parazit, ki živi v črevesju toplokrvnih živali, za njegovo idealno okolje pa velja predvsem črevesje mačk. Parazita zato najbolj pogosto najdemo v mačjih iztrebkih. Okužijo se lahko tudi ljudje, če pridejo v …