Življenje z bolečino je zahtevno in pogosto osamljeno. Živalski sopotnik, če se zanj odločimo, lahko  pomembno pomaga olajšati težave, ki jih prinašajo kronične bolezni.

Shelli Howells je veliko slišala o pozitivnih učinkih lastništva psa, vendar ni bila nikoli ljubiteljica živali. To se je spremenilo, ko je mož domov pripeljal mešančka med pinčem in jazbečarjem. Odkar ji družbo dela Wesley, je postala goreča zagovornica pozitivnih učinkov pasje družbe na človekovo zdravje. Na svojem blogu je zapisala kako ji Wesley pomaga pri vsakodnevnem spopadnju s kronično boleznijo.

1. Ima jo rad.

Brezpogojno in brezmejno. Ko jo gleda s svojimi čokoladnimi, ljubečimi očmi, se ji od sreče topi srce.

2. Je njen zvesti družabnik.

Zaradi bolezni je večino časa obsojena na življenje v hiši. Nima veliko obiskov in pogosto ostane sama doma, ko se njena družina odpravi na sprehod, v mesto ali na izlet. Takrat je Wesley z njo. Krajša ji čas in zaradi njegove družbe se ne počuti tako osamljeno.

3. Vsak dan jo nasmeji.

Včasih se mu Shelli samo nasmehne, ko mu ušesa smešno stojijo, drugič pa se glasno nasmeje njegovi nerodnosti, ko lovi žogico in pri tem naredi neroden salto.

4. Daje ji občutek koristnosti in izpolnjenosti.

Wesley se hitro in rad uči. Njegovo hitro učenje in naraščajoč seznam trikcev, ki jih obvlada, ji dvigujeta samozavest.

5. Spravi jo iz hiše.

Preden se je Wesley pridružil njihovi družini, je večino svojega časa preživela za računalnikom in pred televizijo. Sedaj pa redno hodi ven, ker mora Wesley na sprehod. Zaradi rednih sprehodov njeno telo redno prejema sončno energijo in Shelli uživa koristi, ki jih ta prinaša.

6. Zaradi njega je pogosteje fizično aktivna.

Redna fizična aktivnost izboljšuje imunski sistem in se bori proti poškodbam celic, tkiv in organov, ki jih prinašajo kronične bolezni. Za Shelli je dovolj že kratek sprehod ali igra na vrtu, da se razgiba in izboljša svoje počutje.

7. Pomaga ji spoznavati ljudi.

Živi v soseski kjer se vsi bolj ali manj držijo zase in s sosedi ni nikoli navezala stikov. Odkar se sprehaja skupaj z Wesleyem pa se ljudje ustavljajo in božajo kužka, se z njo pogovarjajo o različnih pasjih temah in ji dajejo koristne nasvete o pasji vzgoji. Zaradi Wesleya je oblikovala socialno mrežo kakršne še nikoli ni imela.

Tudi Američanka Maggie Buckley, ki so ji pri trinajstih letih diagnosticirali Ehlers-Danlos sindrom, genetsko bolezen, ki povzroča pogoste podplutbe, počasno celjenje ran, bolečine in pogoste izpahe okončin, se je prepričala o koristih pasje družbe. Poleg Ehlers-Danlos sindroma trpi tudi za artritisom in migrenami. Bolečina jo spremlja že celo življenje in jo je nazadnje prisilila v predčasno upokojitev. Po upokojitvi je zanjo nastopilo temno obdobje, saj je izgubila svojo identiteto in socialno mrežo. To temno obdobje se je končalo, ko je v njeno življenje vstopila mešanka z Beaglom po imenu “Q”.

Psička je v njenem življenju ponovno vzpostavila rutino in jo zjutraj spravila iz postelje. Pomagala ji je vzpostaviti novo socialno mrežo, ki sta jo oblikovali med sprehodi po soseski in obiski pasjega parka. Maggie trdi, da je Q začutila njeno bolečino in je pogosto lizala njene boleče noge in roke, kot bi jih masirala, ter se je celo naučila hoditi bolj tiho, ko je imela Maggie migreno.

Maggie je svojo psičko vključila v posebno pasjo šolo, kjer so jo s pomočjo agilitya naučili kako lahko svoji skrbnici čim bolj pomaga. Med šolanjem sta Maggie in Q vzpostavili dobro komunikacijo in psička je svoji skrbnici  začela pomagati z malenkostmi, ki jih je Maggie težko zmogla sama. Naučila se je pobirati stvari s tal, da se njeni lastnici ni bilo treba prepogibati ter stopiti na stopničko, da jo je Maggie lažje skrtačila ali obrisala.

Skrb za žival lahko človeku, ki živi z bolečino vzame veliko energije, zato je učinkovito in usmerjeno šolanje nujno. Poleg tega je pes živo bitje in skrb zanj predstavlja veliko odgovornost. Priporočljivo je, da se ljudje o svoji želji po posvojitvi psa posvetujejo s svojim zdravnikom in z njegovo pomočjo ocenijo ali so sposobni sprejeti takšno odgovornost in se ji zavezati za več let.

Nina Bartol

Vira: everydayhealth.com in
familyshare.com

Psi pomagajo premagovati težave, ki so posledica kroničnih bolezni - kuzek.si

Življenje z bolečino je zahtevno in pogosto osamljeno. Živalski sopotnik, če se zanj odločimo, lahko  pomembno pomaga olajšati težave, ki jih prinašajo kronične bolezni. Shelli Howells je veliko slišala o pozitivnih učinkih lastništva psa, vendar ni bila nikoli ljubiteljica živali. To se je spremenilo, ko je mož domov pripeljal mešančka med pinčem in jazbečarjem. Odkar …