Psi potrebujejo gibanje, aktivnost, mentalno zaposlitev in bližino človeka. Večina dandanašnjih psov, pa naj bodo to ptičarji, terierji, vlečni psi ali katerekoli druge pasme, ne opravlja več dela za katerega so bili vzrejeni pred stoletji ali celo tisočletji, ko so psi skupaj z vodnikom opravljali najrazličnejše naloge, od lova, do pašnje ali varovanja posestva. Mnogo je psov, ki jih imamo le še za družbo –prijatelja za na sprehode in za večerno stiskanje na kavču. Vendar pa prav vsi psi potrebujejo fizično in psihično zaposlitev, nalogo z jasno zadanimi cilji in aktivno sodelovanje z vodnikom. Vse več odgovornih in dobro ozaveščenih pasjih lastnikov se zato udeležuje športnih aktivnosti skupaj s svojim štirinožnim prijateljem in tako zadovolji njegovo željo po gibanju, hkrati pa se tudi sami prav prijetno razmigajo v družbi svojega psa, ki bo te skupne trenutke cenil bolj kot kdorkoli drug. Zadnja leta se kot za stavo pojavlja vse več novih pasjih športnih disciplin. Če smo pred leti poznali samo agility, je danes na razpolago množica različnih disciplin, od katerih se bo prav za vsakega psa in vodnika našlo kaj primernega.

Agility

Agility je šport, pri katerem vodnik psa brez pomoči igrač ali hrane usmerja preko proge z ovirami. Za čim boljši rezultat mora pes progo preteči čim hitreje, upoštevajo pa se tudi napake in natančnost psa pri premagovanju ovir. Čeprav se zdi, da tukaj večino dela naredi pes, pa je vodnik ključen pri usmerjanju psa ter pravilnih in točnih napotkih pri premagovanju ovir. Ovire, ki se pojavljajo pri agilityju so skakalnice, gugalnice, mostovi, palisade, tuneli, slalom med palicami in miza. Pes mora zastavljen parkur premagati čim hitreje in v pravilnem zaporedju ovir. Višina skakalnic je odvisna od velikosti psa. Na agilitaških tekmovanjih največkrat vidimo mejne ovčarje, ki so uspešni zaradi hitrosti in dobrega sodelovanja z vodnikom, seveda pa so na treningih dobrodošli tudi psi drugih pasem in tudi mešančki. Pri agilityju se krepi vez med psom in vodnikom, tek po parkurju pa od obeh zahteva veliko zbranost in hitrost. Redni treningi zagotavljajo psu fizično in mentalno zaposlitev.

Beri dalje...

Pasji športi - kuzek.si

Psi potrebujejo gibanje, aktivnost, mentalno zaposlitev in bližino človeka. Večina dandanašnjih psov, pa naj bodo to ptičarji, terierji, vlečni psi ali katerekoli druge pasme, ne opravlja več dela za katerega so bili vzrejeni pred stoletji ali celo tisočletji, ko so psi skupaj z vodnikom opravljali najrazličnejše naloge, od lova, do pašnje ali varovanja posestva. Mnogo …