Obdobje mladičkov je za vzreditelje najlepši, pa tudi najbolj stresen čas, za bodoče skrbnike pa čas, ko začno načrtovati prihod novega psa v svoj dom. Ena izmed prvih odločitev, ki sledi odločitvi, da bodo v svoj dom pripeljali mladička, je izbira pasme. Čeprav tej sledi še cel kup pomembnih odločitev (na primer ali izbrati samčka ali samičko, ali se odločiti za sterilizacijo oziroma kastracijo ali ne, ipd.), pa je to tista najpomembnejša odločitev, ki zaznamuje vaše življenje s psom in ki jo morate sprejeti kar se da informirano.

Dejstvo je, da niso vse pasme primerne za vse ljudi. Vsak pes je velikanska odgovornost, a niso vsi enako zahtevni kar se tiče nege, vzgoje in potreb po aktivnosti. Nekatere pasme so bolj nagnjene k boleznim od drugih in imajo krajšo življenjsko dobo, zato velja upoštevati tudi to koliko sredstev imamo na voljo za veterinarske storitve – čeprav je dobro imeti vedno, pri vsaki pasmi, rezervni sklad za nujne primere – pa tudi ali smo pripravljeni na odgovornost za naslednjih 10 – 12 in tudi več let oziroma ali smo se sposobni sprijazniti z dejstvom, da nam bo pes delal družbo na primer le sedem let.

Pri izbiri pasme je torej potrebno premisliti tako naše zmožnosti in želje kot potrebe posameznega psa. Razmislite o naslednjih dilemah:

  • Koliko denarja ste pripravljeni mesečno odšteti za psa?

V ta seštevek spada kvalitetna prehrana (majhni psi pojedo manj kot večji), nega (nekatere pasme potrebujejo redno nego pri pasjem frizerju, medtem ko lahko druge negujemo sami doma), zdravje (z odgovorno izbiro vzreditelja lahko skoraj popolnoma omejite možnost genetskih bolezni, h katerim je nagnjena posamezna pasma, še vedno pa morate upoštevati redne letne veterinarske stroške in izredne stroške, ki se pojavljajo pri vsakem psu), pa tudi šolanje (določene pasme je lažje vzgajati, zato se lahko tega lotite doma, druge potrebujejo bolj izkušen pristop).

  • Koliko časa lahko dnevno posvetite svojemu ljubljencu?

Večina ljudi misli, da največji del skrbi za psa pomenijo sprehodi, zato neredko pomislijo, da si bodo tisto ‘urico ali dve na dan že lahko ukradli’. Dejstvo je, da skrb za psa terja še veliko več časa kot ga vzamejo sami sprehodi. Pes potrebuje dnevno nego, hranjenje, igro in pozornost. Zares dobri skrbniki si prizadevajo, da bi s svojim ljubljencem preživeli čim več časa dnevno, ne kradejo si časa za preživljanje s psom od drugih aktivnosti, temveč le-te prilagodijo dejstvu, da imajo psa.

Beri dalje...

Kakšnega psa izbrati zase? - kuzek.si

Obdobje mladičkov je za vzreditelje najlepši, pa tudi najbolj stresen čas, za bodoče skrbnike pa čas, ko začno načrtovati prihod novega psa v svoj dom. Ena izmed prvih odločitev, ki sledi odločitvi, da bodo v svoj dom pripeljali mladička, je izbira pasme. Čeprav tej sledi še cel kup pomembnih odločitev (na primer ali izbrati samčka …