a ulicah vedno pogosteje srečujem šnavcerje (ti so pač moja pasma in sem nanje še bolj pozorna), ki imajo za pasmo povsem netipično dlako. Predvidevam, da zaradi nepravilne nege, zato sem se odločila, da napišem nekaj besed otrimanju.

Kaj sploh je trimanje?

Trimanje je strokovni izraz za odstranjevanje odmrle dlake pri psih s trdo, žimasto dlako. Preden pa obrazložim kako trimanje poteka, je dobro, da razumemo kako raste dlaka in njen življenjski cikel.

Folikel pasje dlake je kompleksen, kar pomeni, da iz enega mešička raste več dlak. Folikel pasje dlake lahko vsebuje eno do dve osnovni krovni dlaki ter od sedem do dvaindvajset sekundarnih dlak, ki jih poznamo pod imenom podlanka. Pasja dlaka raste v različnih ciklih, od aktivne rasti pa do stopnje odmiranja, ko je pripravljena, da izpade.

Da bi ohranili zdrav in zračen kožuh, moramo starejše dlake odstraniti, saj le-te ne izpadejo same, in tako omogočiti rast novih, zdravih dlak. Pasme s trdo, žimasto dlako (šnavcerji, terierji, …) imajo močno in žimasto zgornjo (primarno) dlako in mehkejšo (sekundarno) dlako, ki jo imenujemo podlanka.

Beri dalje...

Trimanje - kuzek.si

Na ulicah vedno pogosteje srečujem šnavcerje (ti so pač moja pasma in sem nanje še bolj pozorna), ki imajo za pasmo povsem netipično dlako. Predvidevam, da zaradi nepravilne nege, zato sem se odločila, da napišem nekaj besed o trimanju. Kaj sploh je trimanje? Trimanje je strokovni izraz za odstranjevanje odmrle dlake pri psih s trdo, …