Predniki današnjih kavalirjev so bili stalni spremljevalci kralja Karla II., po katerem je pasma tudi dobila svoje ime – Cavalier King Charles Spaniel ali prevedeno v slovenski jezik Kavalir kralja Karla.

Zgodovina

Zgodovina teh psov sega kar daleč nazaj v zgodovino Anglije, kjer lahko te prisrčne majhne pse opazimo že v 16. stoletju. Kavalir kakršnega poznamo danes je potomec majhnih Toy španjelov, ki jih lahko opazujemo na slikah umetnikov iz 16., 17. in 18. stoletja. Kavalirji so bili zelo priljubljen motiv takratnih slikarjev, zato jih vidimo na številnih umetniških delih iz tega obdobja. Ti prvotni španjeli so, kakor je razvidno iz umetnin iz takratnega obdobja, imeli malce daljše gobčke od današnjih kavalirjev in nežnejšo telesno konstrukcijo.

Ti majhni psi so bili ljubljenčki kraljeve družine in tedanje aristokracije. Igrali so vlogo spremljevalcev, počivali so v naročjih dvornih dam, ponoči pa legli na gospodarjeve noge in jih s svojo telesno temperaturo greli, poleg tega pa so igrali še mnogo vlog v življenju tedanje gospode. Nekateri so mnenja, da so s svojo prisotnostjo tudi ubranili svoje gospodarje pred nadležnimi bolhami, saj so jih kavalirji prestregli.

Kavalirje daleč najbolj povezujejo s kraljem Karlom II., po katerem so tudi poimenovani. Med svojo vladavino je bil kralj Karl II. obkrožen z velikim številom kavalirjev, ki so ga spremljali na vsakem koraku. Spisal je celo odlok, s katerim je odredil, da so bili kavalirji lahko prisotni v vseh javnih ustanovah. Kavalirjem je bil dovoljen celo vstop v parlament. Kralj II. je bil poznan tudi pod imenom Kavalirjev kralj, takratnega prvega parlamenta pa se je prijel vzdevek Kavalirjev Parlament, od koder beseda kavalir v imenu pasme. Kavalirji so obdržali svoj status kraljevskega psa vse do konca vladavine Jamesa II., ki je nasledil krono po kralju Karlu II.

Beri dalje...

Predstavitev pasme: Cavalier King Charles španjel - kuzek.si

Predniki današnjih kavalirjev so bili stalni spremljevalci kralja Karla II., po katerem je pasma tudi dobila svoje ime – Cavalier King Charles Spaniel ali prevedeno v slovenski jezik Kavalir kralja Karla. Zgodovina Zgodovina teh psov sega kar daleč nazaj v zgodovino Anglije, kjer lahko te prisrčne majhne pse opazimo že v 16. stoletju. Kavalir kakršnega …