Fizične razlike med komaj skotenimi pasjimi mladički ženskega ali moškega spola so zelo majhne, tako majhne, da jih brez ustreznega poznavanja pasje fiziognomije ni enostavno prepoznati. Zelo težko je torej reči ali je majhen, prikupen, komaj rojeni psiček samček ali samička. Tudi razlike v telesni velikosti med samci in samicami, ki jih lahko opazimo v odrasli dobi, so pri pasjih mladičkih pravzaprav neprepoznavno minimalne. Čisto vsi mladički so sprva zelo majhni in prikupni, katerega spola so pa ne moremo ugotoviti brez natančnega pregleda. Čeprav se številni rejci zavedajo, da bodoči lastniki najpogosteje povprašujejo po mladičku točno določenega spola, bodisi zaradi preteklih izkušenj, bodisi zaradi drugih prepričanj in razlogov, se v praksi predvsem tisti, ki imajo prvo leglo, znajdejo v dilemi kako zanesljivo in čim bolj zgodaj ugotoviti spol mladičkov.

Način uriniranja, ki ga sicer splošno poznamo kot značilen pokazatelj spola pri psih, torej uriniranje čepe pri psičkah in dvigovanje tace pri samčkih je tako zgodaj povsem nezanesljiv pokazatelj. Dejstvo je, da čisto vsi mladički vsaj nekje tja do starosti dveh mesecev urinirajo čepe. Lahko se seveda zgodi, da posamezni samčki tudi kasneje še ne razvijejo standardnih navad uriniranja z dvigovanjem tačke in lahko to traja tudi do starosti šestega meseca. Ne glede na spol lahko torej tudi samčki urinirajo čepe ali pa tudi obratno, nekatere samičke zlahka prevzamejo navado dvigovanja tačke, ki jo v večini primerov ohranijo tudi do četrtega meseca starosti, nato pa jo počasi za vedno opustijo, v redkih primerih pa ohranijo tudi v odraslosti. Če bi torej želeli iz vedenja ob uriniranju razbrati katerega spola je kuža, bi se pošteno načakali, seveda pa bi se v tem času razvili tudi drugi fizični znaki, po katerih bi lahko prepoznali spol.

Pri določanju spola pravkar skotenega pasjega mladička se torej ne moremo zanašati na vedenjske ali vidne fizične razlike, temveč zahteva ta postopek nekoliko podrobnejši vpogled v telesce mladička. Pri tem je potrebno biti zelo previden in potrpežljiv.

Beri dalje...

Kako vemo katerega spola so pravkar skoteni pasji mladički? - kuzek.si

Fizične razlike med komaj skotenimi pasjimi mladički ženskega ali moškega spola so zelo majhne, tako majhne, da jih brez ustreznega poznavanja pasje fiziognomije ni enostavno prepoznati. Zelo težko je torej reči ali je majhen, prikupen, komaj rojeni psiček samček ali samička. Tudi razlike v telesni velikosti med samci in samicami, ki jih lahko opazimo v odrasli …