Ime

»Rodezijski« je dobil ime po afriški deželi Rodeziji, današnjem Zimbabveju, »grebenar« pa po svoji glavni značilnosti – grebenu oz. pasu dlake, ki raste v nasprotno smer in ga ponosno nosi na svojem hrbtu.

Zgodovina

Rodezijski grebenar je do zdaj edina priznana pasma Južne Afrike. Evropski priseljenci so pse, ki so jih pripeljali s sabo, križali z avtohtonimi, katerih izstopajoča značilnost je bila odlična lovska sposobnost, predvsem pri psih, ki so imel greben. Ni povsem jasno, katere evropske pasme so prispevale k nastanku današnjega grebenarja, omenja pa se psa svetega huberta, škotskega jelenarja, lisičarja, pointerja, angleškega hrta, mastifa, itd.

V zgodnjem delu svoje zgodovine je bil grebenar znan tudi kot Van Rooyenov levji pes, afriški levji lovski pes ali afriški levji pes, »simba inja« v jeziku Ndebele ter »shumba imbwa« v jeziku Shona. Prvotna naloga grebenarjev je bila izslediti divjad, predvsem leve ter jih z veliko spretnosti zadrževati do prihoda lovca, ki je leva nato ustrelil.

Beri dalje...

Predstavitev pasme: rodezijski grebenar - kuzek.si

Ime »Rodezijski« je dobil ime po afriški deželi Rodeziji, današnjem Zimbabveju, »grebenar« pa po svoji glavni značilnosti – grebenu oz. pasu dlake, ki raste v nasprotno smer in ga ponosno nosi na svojem hrbtu. Zgodovina Rodezijski grebenar je do zdaj edina priznana pasma Južne Afrike. Evropski priseljenci so pse, ki so jih pripeljali s sabo, …