Primeren za: 

aktivne ljudi,
družine z majhnimi otroki

Na kratko o vipetu: 
inteligenten, 
ljubezniv, 
ubogljiv, 
zvest družabnik, 
živahen

Posebne zahteve:
Obvezno notranje bivanje v stanovanju ali hiši, občutljiv na nizke in visoke temperature, zato ni primeren za bivanje zunaj ali v pesjaku.

Zgodovina

Pasma se je razvila konec 19 stoletja s križanjem italijanskega hrta, velikega angleškega hrta ter različnimi terierskimi pasmami. Tudi na videz ta pes še danes spominja na pomanjšanega velikega angleškega hrta. Ker se zaradi velikosti niso smeli uporabljati za tradicionalen lov, so jih uporabljali predvsem za lov na manjše glodavce kot so zajci in podgane. Samo ime pasme izhaja iz izraza »Whip it«, kar se nanaša na njegovo hitro premikanje. Vipet velja za dobrega dirkača, ki je na kratkih progah lahko dosegal hitrosti tudi do 60 km na uro v pičlih nekaj sekundah. Urjenje teh psov in prirejanje pasjih dirk je bila oblika zabave in iger na srečo v nižjih družbenih slojih v Angliji, zaradi česar je ta pasma dobila vzdevek »konj ubogega človeka«. Danes pa so Vipeti predvsem družinski psi in človekovi družabniki.

Videz

Vipet je srednje velik pes iz družine Hrtov, specifičnega in zelo prepoznavnega videza. V višino meri med 44 do 51 cm, njegova telesna teža pa se giblje od 8,5 do 19 kg. Telo je vitko in elegantno, noge ravne in dolge, s širokim stopalnim delom. Lobanja je dolga, z dokaj širokim prostorom med ušesi. Gobec je dolg in se zoži proti smrčku. Smrček je črne, modre ali temno rjave barve, zobje pa so postavljeni v škarjast ugriz. Ovalne oči so temne barve, ušesa majhna, viseča in postavljena nazaj oziroma pol-pokončna kadar je pes navdušen ali radoveden. Rep je dolg in se zoži proti konici, postavljen je nizko in rahlo ukrivljen navzgor. Kratka, gladka dlaka je v vseh barvnih različicah, od progaste, črne, rdeče, rjave, bele, do tigraste in skrilaste, enobarvna ali pisana.

Temperament

Vipet je zelo občutljiv in senzibilen pes, zato grobo usposabljanje pri tej pasmi nikakor ne pride v poštev. Najboljši rezultati pri vzgoji in šolanju se dosežejo s strpnim, vztrajnim delom in z vključevanjem številnih elementov igre, teka, uporabo igrač, obilo pohvale in nagrajevanja. Vipeti so ljubeznivi psi, ki se odlično razumejo z otroki vseh starosti, ob pogoju, da otroci s psom ne ravnajo grobo. Tudi fizično so to bolj krhki in občutljivi psi za svojo velikost, zato nežno ravnanje ni nikoli odveč. Vipet je zelo čist pes, praktično brez vonja, preprost in nezahteven tudi glede nege. Dobro se razume z drugimi psi, verjetno pa bo zaradi svoje izrazite lovske narave rad preganjal mačke in druge majhne prostoživeče živali.

Hrti so izjemni tekači, zagotovo neprekosljivi v primerjavi s katerokoli drugo pasmo, zato jih je priporočljivo sprehajati na povodcu, kajti če se ti psi odločijo za pobeg, jih je nemogoče ujeti.

Beri dalje...

Vipet - kuzek.si

Primeren za: aktivne ljudi, družine z majhnimi otroki Na kratko o vipetu: inteligenten, ljubezniv, ubogljiv, zvest družabnik, živahen Posebne zahteve: Obvezno notranje bivanje v stanovanju ali hiši, občutljiv na nizke in visoke temperature, zato ni primeren za bivanje zunaj ali v pesjaku. Zgodovina Pasma se je razvila konec 19 stoletja s križanjem italijanskega hrta, velikega …