Ko vreme postaja čedalje bolj ljubeznivo in se dnevi nezadržno daljšajo, je najlepši del dneva za mnoge vodnike psov prav sprehod po gozdu, travniku ali ob reki. Vendar pa iz takih sprehodov pogosto domov prinesemo kakšno bitje ali dve več, kakor bi si želeli. To so sovražniki vseh ljubiteljev izletov v naravo – klopi. Ti drobni paraziti se prisesajo na človeško ali pasjo kožo in se hranijo z našo krvjo. To pa še ni najhujši del – pri tem prenašajo tudi cel kup bolezni, ki so lahko izjemno nevarne za nas ali našega štirinožnega spremljevalca.

Poznamo več vrst zaščite proti klopom za pse, od teh so najpogostejše in najbolj dostopne ampule, ovratnice, elektronski obeski, spreji in dodatki k prehrani. Dobimo jih v veterinarskih ambulantah ali pa v trgovinah z opremo za male živali oziroma spletnih trgovinah. Pri nakupu kateregakoli izdelka moramo biti zelo previdni in natančno prebrati navodila na embalaži ter se posvetovati s prodajalcem. Različni produkti vsebujejo različne aktivne sestavine, ponavadi pa je tudi odmerek odvisen od velikosti in teže, včasih pa tudi od dolžine dlake psa.

Najpogostejša preventiva je nanos ampul, ki jih kupimo posamezno ali v večjih pakiranjih. Vsebujejo pipete z aktivno sestavino, katero nanesemo psu na kožo zadnjega dela vratu, med lopaticami. Čas delovanja je naveden na embalaži in je ponavadi nekje okrog enega meseca, medtem pa deluje preventivno tudi na bolhe. Pri pogostem kopanju psa s šamponom se učinkovitost zmanjša. Ampule večinoma zelo dobro preventivno delujejo, vendar pa moramo nanos vestno obnavljati, poleg tega pa so relativno drage, saj jih moramo v eni sezoni nanesti večkrat. Po nanosu na kožo moramo psa še nekaj dni pozorno opazovati, saj lahko na mestu nanosa pride do alergične reakcije, katera se kaže z rdečico, praskanjem ali nenadnimi spremembami vedenja psa.

Ovratnica proti klopom je zelo dolgo učinkovita zaščita, saj le-te ponavadi delujejo od 3 pa vse do 8 mesecev. Ovratnico moramo namestiti tako, da za psa ni moteče pretesna, vendar pa mora biti v stalnem stiku s pasjo kožo oziroma dlako. Ovratnice nato ne smemo snemati iz psa, saj to zmanjša njeno učinkovitost. Tudi v dežju in vodi je ovratnica še vedno učinkovita, je pa priporočljivo sneti ovratnico le takrat, ko pes plava v jezeru ali reki, saj so učinkovine nevarne za vodne organizme.
Aktivne sestavine iz ovratnice se po psu prenesejo preko naravnih olj na dlaki, lahko pa pomagamo pri enakomerni razporeditvi tako, da psa redno češemo. Alergične reakcije na ovratnice proti klopom so redkejše kot pri nanosu ampul, vendar moramo biti vseeno pozorni na morebitne znake. Ko proti koncu delovanja opazimo, da ovratnica ni več tako učinkovita, jo zamenjamo z novo.

V zadnjih letih je prišlo na trg še veliko drugih načinov za odganjanje klopov, eden izmed njih je tudi elektronski obesek, ki se ga namesti na pasjo ovratnico in ki oddaja ultrazvok, ki odganja klope in je nam komaj slišen in nemoteč. Ta obesek psa varuje pred klopi povsem brez uporabe škodljivih kemikalij, pojavlja pa se vprašanje učinkovitosti. Zaradi načina delovanja je seveda neučinkovit v vodi ali zelo vlažnem okolju, saj se lahko hitro pokvari. Deluje na baterijo, ki traja do 12 mesecev, tako elektronski obesek proti klopom ni prevelik finančni zalogaj.

Mnogo ljudem je v interesu zdravega življenja uporaba čim manjše količine kemikalij, vendar pa je škoda v primeru klopne bolezni pri psu neprimerno večja. Poslužimo se lahko kupljenih ali doma narejenih zeliščnih mešanic, ki jih kot dodatek k hrani psu dajemo vsak dan. Vonj, ki ga pes po takih dodatkih oddaja iz kože, naj bi klope od njega odvračal. Taki dodatki ponavadi vsebujejo česen, ki je zelo učinkovit pri odganjanju zajedalcev. Bolj naravna možnost je tudi doma narejeni sprej s kombinacijo različnih repelentov, kot so razredčen alkoholni kis, eterično olje sivke, citrusov in podobno, s katerim psa po dlaki in še posebej trebuhu in nogah našpricamo vsakič, preden se odpravimo na sprehod. Te naravne zaščite so na žalost manj učinkovite kot nanos kemikalij direktno na kožo v primeru ampul in ovratnic, zato jih moramo ponavadi kombinirati, da dosežemo želeno učinkovitost.

Poleg preventive moramo po vsakem sprehodu v gostem podrastju ali visoki travi psa tudi fizično pregledati in odstraniti vse morebitne klope, ki lazijo po psu, vendar se še niso prisesali. Pri kratkodlakih psih je to  lažje, dolgodlake pse pa lahko po vsakem sprehodu na hitro prečešemo in tako odstranimo morebitne klope.

Vsak vodnik psa se mora potruditi, da najde tisto kombinacijo zaščite proti klopom, ki njemu in njegovemu psu najbolj ustreza. Posledice klopnih bolezni so za pse lahko zelo nevarne, za nas pa pomenijo ogromne vsote pri veterinarju. Preventiva in pazljivost je zato tukaj zelo na mestu.  S pravilno zaščito proti klopom boste vi in vaš kuža brez skrbi uživali v sončnih pomladnih sprehodih v naravi.

 Andreja Fegeš

Zaščita pred klopi - kuzek.si

Poznamo več vrst zaščite proti klopom za pse, pa veste katero je najbolj zanesljivo izbrati, da bi zaščitili svojega psa pres boleznimi, ki jih prenašajo zajedavci?