Članek
KDAJ BOMO 'PRERASLI' TO DVOLIČNOST
Objavljeno Mar 27, 2015

Nocoj sem pod blogom "IME MI JE MOJCA in sem lezbijka" prejela spodnji zapis, kot komentar na temo, ki v zadnjem času razdvaja slovensko javnost, in je deležna mnogih žolčnih razprav ...

Tako o tem Maja jamnik: "Za otroke gre" je slogan zbirateljev podpisov za ... otroke, verjetno. Sicer ne razumem prav dobro, za koga resnično zbirajo te podpise, ali bi bilo morda bolje priznati, da zbirajo podpise proti istospolno usmerjenim ...
Ne vem kdaj bomo prerasli to dvoličnost, kdaj bomo postali bolj tolerantni do sočloveka. Če bi res šlo za otroke, nikoli ne bi zbirali podpisov ... Papir prenese vse, tudi človeško neumnost.
Le rojstvo otroka je, zaenkrat še, naraven proces. Vse ostalo je iznašel človek. Tudi zakonsko zvezo ...
Otroci potrebujejo za uspešen razvoj in rast predvsem veliko vzpodbude, potrpežljivosti, iskrenosti in ogromno ljubezni. Ob sebi potrebujejo predvsem trdne, zrele, odgovorne in sočutne odrasle osebe. Prav nič ni pomembno ali sta to dva moška, dve ženski ali mešan par.
Pri nas doma smo sicer "normalni", "hetero", "naravni" ali kakorkoli že to imenujejo, pa vendar se že skozi celotno vzgojno dobo svojih otrok trudim, da imajo dušo in razum odprta za ves svet; učimo se razumeti in razvijati empatijo do življenja. Skupaj. Drug z drugim, drug ob drugem. Ne glede na krivice in grozote, ki se dogajajo v današnjem svetu.
In zakaj podcenjujemo otroke, zakaj njih nikoli ne vprašamo za mnenje, saj naj bi bila konec koncev ta polemika namenjena njim, v njihovo dobro? Tisti, ki se nikoli niso ničesar naučili od otrok, oziroma sveta nikoli niso pogledali skozi njihove oči, nikoli ne bodo v resnici razumeli ...
Bodo pa verjetno z močjo nekaj centimetrske čačke na belem papirju odločali o usodi mnogih ljudi in marsikaterega otroka.
Danes sem vprašala svojega nadebudnega trinajstletnika, najmlajšega od štirih otrok, kaj misli o tem, da bi lahko istospolni pari posvojili otroke in kaj misli nasploh o temah družina, partnerstvo, otroci, ker se o tem še nismo pogovarjali. Pa mi je odgovoril: "Men' se zdi velik boljš, da dajo otroka dvema homoseksualcema, ki ga bosta mela rada in sta dobra in prijazna, kot pa to, ko dajo kake otroke v rejo k enim 'kao normalnim' ljudem pa jih pol tepejo pa zlorabljajo."
Tudi otroci vidijo in slišijo, predvsem pa razumejo marsikaj, česar jim odrasli ne pripisujemo ... ker so pač "samo" otroci.
Resnično, vprašajmo otroke, kaj potrebujejo in si želijo!"



Maja Jamnik, hvala ti za ta zapis, tudi tukaj!

Vesela sem ga, ker je topel in človeški, ker se ne ukvarja z birokracijo, s podpisi, in z zakoni ...

Ampak je lep, povsem človeški vpogled v to, kar se v zadnjem času dogaja v naši državi Sloveniji, ki je v zadnjem času, hotela ali ne, doživela pravi protigejevski 'tsunami'.
Skupaj z (zlo)glasnimi napovedmi / skoraj prerokbami 'v slogu Nostradamusa', kaj vse bi se zaradi sprejete novele k Zakonu lahko hudega zgodilo našim otrokom ali v malce bolj oddaljeni prihodnosti celo naših otrok otrokom...!
Kot bi nenadoma polovica Slovencev postala jasnovidnih ... ali prerokov ...!?
Za razliko od teh, se Maja sprašuje, kaj bi o tem rekli naši otroci ...

Maja pravi: "Res je, tudi otroci vidijo in slišijo, predvsem pa razumejo marsikaj, česar jim odrasli ne pripisujemo, ker so pač "samo" otroci."
Jaz pa pravim, res je, tudi otroci marsikaj vidijo in slišijo. Tudi otroci vidijo in zaznavajo, kako svet funkcionira - ali ne funkcionira.
So odprti in iskreni ... vidijo dobro, kjer ga mi nismo zmožni videti ... Znajo videti prednosti in slabosti. In predvsem, ne dramatizirajo.

No, drame je zdaj konec, saj je bilo pred nekaj urami objavljeno, da je državni zbor odločil o prenehanju zbiranja podpisov in zavrnil razpis referenduma. Referenduma torej ne bo.
Zmagala je zdrava pamet, oziroma zakon in ustava ... Z
aenkrat.
O človekovih pravicah se namreč ne da barantati.


Na srečo!

(nasprotniki novele obetajo pritožbo na ustavno sodišče)