Moj javni odgovor na prispevek "Novi ZZZDR je pogreb države"

OddajLjuba Rebolj, dne 2015-03-23 ob 14:46:28
Stoyan ... Žal trenutno nimam časa za kakšen bolj konstruktiven odgovor, ampak ker te poznam, ti bom čisto preprosto odgovorila, da je vse navedeno ogromno, ne ogromno, ampak megalomansko pretiravanje.
V vsaki od petnajstih navedb posebej.
O tem govoriš kot da je to del neke masovne dejavnosti, ki bo pogubila svet. Zadevo predstavljaš tako megalomansko, da bodo preprosti ljudje mislili, da je konec sveta v bistvu še najmanj, kar jih lahko doleti.

V resnici pa gre le za nekaj ljudi, ki bi radi živeli tako kot mi vsi, v vseh ozirih - in ne polovičarsko.
Radi bi imeli možnost obiskati na smrt bolnega partnerja / partnerko v bolnišnici (česar ne morejo, če niso zavedeni kot svojci). Radi bi svobodno ljubili, pa tudi če bitje istega spola.
Radi bi, da jih ljudje zato ne bi gledali kot da so padli med nas iz nekega drugega osončja ... In radi bi pomagali kakšnemu osirotelemu otroku, ki nima doma, priti v ljubeč dom.

Ti, in vsi ki zbirate podpise za referendum proti noveli ZZZDR, pa govoriš / govorite o patologiji, kot da je to nekaj splošno prisotnega. vendar je te patologije prav toliko med heteroseksualnimi ljudmi, nič manj, kot je lahko pričakujemo v skupnosti dveh oseb istega spola.
Patologija je lahko prisotna povsod. In ogromno otrok je zaradi tega prizadetih tudi v povsem normalnih, družbeno sprejemljivih družinah (oče, mati), kadar je ta družina disfunkcionalna seveda, kadar pride do takšnih in drugačnih zlorab (s strani roditeljev), kar ni tako redek pojav.
Družinskega nasilja vseh vrst je namreč veliko. In pogosto ostane za zaprtimi vrati tako imenovanih 'normalnih' družin.

Patologija ne more biti kar po nekem avtomatizmu lastnost eventuelne družine z dvema materama ali dvema očetoma.
Lahko se pa zgodi, kot se zgodi v toliko 'normalnih' družinah.
Družinah, ki jih imamo za normalne, pa to kljub temu niso.
Nobenega zagotovila nimamo, da v družini, ki jo sestavljata oče in mati skupaj z otroki ne bo nič narobe. Zato ne pretiravajmo v to smer. Raje poskrbimo, da se bo zakon tak kot je, primerno izvajal, da na tem področju ne bo prihajalo do neželenih posameznih, poudarjam, zgolj morda posameznih primerov zlorab.
Saj je odstotek ljudi, ki so z zadnjo novelo ZZZDR pridobili nekatere pravice, ki jih prej niso imeli, dejansko zelo majhen.
Še toliko manjši pa je odstotek tistih, ki bodo dejansko želeli posvojiti otroka. Skozi koliko sit primernosti in neoporečnosti bodočih roditeljev gredo ponavadi posvojitve, oziroma ljudje, ki želijo posvojiti otroka, pa tudi vemo.

Vse ostalo, česar se dotikajo omenjene navedbe v petnajstih točkah, bom pustila za drugič. Ker enostavno ne utegnem pokomentirati vseh. Lp, Stoyan!Zgornja objava se nanaša na prispevek na tej povezavi:
http://www.publishwall.si/stoychi./post/121037/novi-zzdr-je-pogreb-drzaveprofileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
25
Ljuba Rebolj
0
Mar 26, 2015
Spodaj smo veliko pisali o cerkvi, kakšen je delež cerkve v tem vprašanju, od zadnjega zbiranja podpisov za referendum neprej ... in nazaj.

Kaj ustvarjajo s tem svojim delovanjem, kakšno vzdušje? V že tako razklani javnosti?
Ko pod svojimi zapisi odgovarjam na komentarje, vidim, da ima veliko ljudi takšne in drugačne pomisleke.
Po eni strani premalo poznajo zadeve, po drugi strani se bojijo drugačnosti, o kateri so slišali polno stereotipov. Pa malo ali nič resnic.

Cerkev in kler pri nas ima veliko vlogo pri ustvarjanju te zmedenosti - s svojim pogromom proti homoseksualcem, na katere se je spravila z vsem razpoložljivim orožjem in topovi ...
Na dan je privlekla celo Sodomo in Gomoro in še kaj ...
Da o večnem moraliziranju, zgražanju in neodobravanju različnih spolnih praks sploh ne govorim, ker je to že obvezni del cerkvenega repertoarja.
S katerim vernikom, kot smo lahko slišali in brali, prav v zadnjem času marsikje spet pospešeno polnijo glave - in jih celo javno pozivajo k podpisu referenduma za ponovno odločanje o že sprejeti noveli ZZZDR.

Osebno se prav nič ne čudim, da so ljudje ob vsem tem zmedeni ... In iščejo odgovore.
#25
Ljuba Rebolj
0
Mar 25, 2015
Še en prispevek, še en pogled:

http://www.delo.si/mnenja/kolumne/levo-mnenje-se-vernike-je-sram.html

Levo mnenje: Še vernike je sram

Danes smo med pridigo vstali in zapustili mašo.
#24
Ljuba Rebolj
0
Mar 25, 2015
PA ŠE TOLE O REFERENDUMU:

Združena levica

Skupna izjava poslanskih skupin ZL, DeSUS, SD in ZaAB ob
VLOŽITVI SKLEPA O NEDOPUSTNOSTI REFERENDUMA O NOVELI ZAKONA O ZAKONSKI ZVEZI IN DRUŽINSKIH RAZMERJIH IN ZAHTEVE ZA SKLIC IZREDNE SEJE DZ

Danes, dne 23.03.2015, je 23 poslancev Državnega zbora iz poslanskih skupin ZL, DeSUS, SD in ZaAB s prvopodpisanim poslancem Združene levice dr. Matejem T. Vatovcem v parlamentarno proceduro vložilo sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) skupaj z zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bo Državni zbor o sklepu glasoval. S sklepom bo Državni zbor na podlagi drugega odstavka 90. člena Ustave ugotovil, da referenduma o noveli ZZZDR ni dopustno razpisati in s tem preprečil referendum, na katerem bi večina odločala o človekovih pravicah manjšine.

S sprejetjem novele ZZZDR je Državni zbor odpravil protiustavno stanje in sistemsko diskriminacijo istospolnih partnerjev. Z novelo so istospolne partnerske skupnosti v vseh elementih izenačene z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. S tem je Slovenija istospolnim parom končno priznala vse temeljne socialne, ekonomske in pravne pravice, ki so jim bile do sedaj neupravičeno odrekane.

Čeprav smo s sprejetjem novele ZZZDR pridobili vsi, nihče pa ni ničesar izgubil, je koalicija z imenom »Za otroke gre« v sodelovanju z Rimokatoliško cerkvijo, SDS in NSi vložila pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli ZZZDR in s tem o človekovih pravicah manjšine.

S spremembo 90. člena Ustave referendumi o človekovih pravicah v Sloveniji niso več dopustni, Državni zbor pa je postal tisti, ki mora paziti, da ne pride do referenduma o zakonu, s katerim se odpravlja neustavnost na področju človekovih pravic. Ker gre v primeru novele ZZZDR za odpravo obstoječe sistemske diskriminacije zoper istospolne pare, je odločanje o njihovi pravici do enakosti pred zakonom nedopustno. Z novelo se odpravlja diskriminacija v skoraj 70 področnih zakonih, ki pravice in dolžnosti podeljujejo na podlagi obstoja zakonske zveze ali izvenzakonske skupnosti. V sklepu so navedeni le najpomembnejši, ki podeljujejo pravice, ki so za raznospolne pare samoumevne. Razlog za spremembo definicije zakonske zveze je tako en sam: popolna izenačitev istospolnih parov z raznospolnimi, tako glede pravic kot tudi dolžnosti.

V strankah ZL, DeSUS, SD in ZaAB ostro obsojamo uporabo sovražnega govora in širjenje neresnic, ki se jih ob zagovarjanju referenduma poslužuje RKC, s podporo NSi in SDS. Glavni namen takšnega postopanja je zgolj in samo zavajanje javnosti in odrekanje človekovih pravic. Vsi argumenti, ki jih nasprotniki zakona navajajo so neresnični in namenjeni le širjenju neupravičenega strahu. Ponovno poudarjamo, da sprejeti zakon nikomur nič ne jemlje, niti ne posega v pravice raznospolnih parov, pač pa pravice, ki se večini državljank in državljanov zdijo samoumevne podeljuje tudi istospolnim. Zato bomo naredili vse, da bo sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o noveli ZZZDR sprejet in da do referenduma na katerem bi večina odločala o ustavno zajamčenih pravicah manjšine, ne bo prišlo.

Predlog sklepa in zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora smo v proceduro vložili danes, na prvi dan zbiranja podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma, ki je obenem prvi zakonsko možni dan za vložitev takšnega sklepa. Da to naredimo čim prej se nam zdi utemeljeno, saj ne želimo po nepotrebnem obremenjevati ne podpornikov referenduma in ne upravnih enot. Da Državni zbor o nedopustnosti referenduma odloči čim prej je tako edino odgovorno ravnanje Državnega zbora, zavlačevanje pa bi na nek način pomenilo tudi norčevanje iz volivk in volivcev.

Zavedamo se, da je referendum izredno pomemben institut neposredne demokracije, saj je to edini institut na podlagi katerega je ljudstvo nad voljo zakonodajalca. Vendar pa to ljudstvo, ki mu Ustava podeljuje oblast, ne more biti nad Ustavo samo. Ko pravica do zahteve po referendumu trči v Ustavno določbo o nedopustnosti odločanja o posameznih zakonih, ljudstvo ne more biti nad takšno določbo. Ustava v drugem odstavku 90. člena jasno določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, s katerimi se odpravlja protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin in s to določbo je omejena tudi oblast ljudstva.

Ker se z novelo zakona o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih odpravlja protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki izhaja iz sistemske kršitve 14. člena Ustave RS, ki prepoveduje diskriminacijo, in poleg dveh že ugotovljenih protiustavnosti odpravlja diskriminacijo v okoli 70 področnih zakonih, je referendum preprosto nedopustno razpisati.

V Ljubljani, 23.03.2015
#23
Ljuba Rebolj
0
Mar 25, 2015
In še čisto svež prispevek na to temo:

http://www.publishwall.si/rebolj.ljuba/post/121216/ime-mi-je-mojca-in-sem-lezbijka

IME MI JE MOJCA in sem lezbijka

Mojce ne poznam, ampak jo, kljub temu, čutim . Njeno izpoved sem prebrala na internetu, natančno na fb, kjer jo je ob
#22
Ljuba Rebolj
1
Mar 25, 2015
Franc Pojbič

CERKEV SE IGRA Z OGNJEM
Zbiranje podpisov in svobodno izražanje mnenj je ustavna pravica vsakega od nas. Aktivna in agresivna ter koordinirana akcija cerkve pri zbiranju podpisov v zvezi novelo zakona o družinskih razmerjih, pa nima nič skupnega s svobodo izražanja posameznika, ker gre za vsiljevanje mnenja inštitucije ki je ločena od države. Vredno vsake obsodbe. Od poslancev pričakujem, da referendum zavrnejo, pa naj US odloči.

http://www.publishwall.si/Franc.Pojbič/post/121000/cerkev-se-igra-z-ognjem

CERKEV SE IGRA Z OGNJEM

CERKEV SE IGRA Z OGNJEM Zbiranje podpisov in svobodno izražanje mnenj je ustavna pravica vsakega od nas. Aktivna in agr
#21
Ljuba Rebolj
0
Mar 25, 2015
HELENA ZAJEC, na fb: 45 let sem del Cerkve. Večji del zelo aktivno. A danes smo med pridigo vstali in ZAPUSTILI MAŠO. S prižnice je namesto pozivanja k ljubezni in sprejemanju zvenel politični govor NESTRPNOSTI do drugačnih. Agitiranje ljudi k SOCIALNI IZKLJUČITVI drugačnih od sebe. ZAVAJANJE glede vsebine družinskega zakonika, poudarjanje le enih resnic, izpuščanje drugih.

POLITIČNA PROPAGANDA iz učbenika. Povej le en delček in ga napihni kot da je res. Večina naj odloča o pravicah manjšine?!

To je bilo pismo naših ŠKOFOV. V Šentvidu so ga ubogljivo prebrali. PA DRUGJE?

Prvič... prvič me je sram. Da sem del skupnosti, ki se zavzema za nekaj, za kar se nisem nikdar podpisala. In da tudi v mojem imenu širi nestrpnost, sovraštvo in izključevanje. Kot vsi politični diktatorji pred njimi....

FEELING DISAPPOINTED AND VERY, VERY SAD.
#20
Ljuba Rebolj
0
Mar 24, 2015
http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/119962/homofobija
#19
Ljuba Rebolj
0
Mar 24, 2015
V komentarje lepim še nekaj prispevkov na to temo ...
#18
Ljuba Rebolj
2
Mar 24, 2015
Samosvoja ... Ja, drži, cerkev je iz svojih vrst pregnala že veliko ljudi, ki predvsem mislijo s svojo glavo ... Ljudi, ki ne sprejemajo vmešanja cerkve v politiko, stalnih mahinacij okoli volitev in referendumov, javnega nagovarjanja k podpisovanju čudnih peticij in sugestij vernikom, koga morajo voliti. Da premnogih afer izpred let sploh ne omenjam, ker človeku postane slabo od tolikšnega sprenevedanja, moraliziranja in dvojne morale.
Končno lahko veruje vsak sam v sebi, v kar veruje... če veruje ...
Cerkev sama, kot institucija je, vsaj pri nas, zares izgubila že ves ugled.
#17
Ljuba Rebolj
0
Mar 24, 2015
In kar se tiče 'pogreba', Laščan ... Ja, se strinjam, da nas bo to pokopalo. Imamo marsikaj drugega, s čimer bi se res morali ukvarjati in mi in naša vlada, ampak ne, mi se lovimo slepe miši okoli novele zakona ZZZDR. Koliko časa že?? In zakaj le??
#16
Ljuba Rebolj
0
Mar 24, 2015
Hvala za videoposnetek, Laščan ... bom pogledala, če praviš, da je vredno. S tem, da si bom o tem sama ustvarila mnenje.
#15
Samosvoja b.p. (brez priimka)
2
Mar 24, 2015
Že pred leti so me katoličanko "pregnali" iz cerkve zaradi pedofilskih afer in kraj denarja ubogim. Farji gradijo-obnavljajo graščine, potujejo, ni da ni, se vozijo v zelooo prestižnih avtomobilih!
Zdaj s to gonjo proti homuseksualnim ljudem, samo potrjujejo moje občutke do cerkeve!
Učili so me, da smo pred bogom vsi enaki! Cerkev nekaj uči a sama je daleč od tega.
#14
Laščan Zlatorog
1
Mar 24, 2015
Hotel sem povedati, da je pogreb, da se ljubi Slovenci ukvarjamo ta trenutek s takimi bedarijami, in da se še gremo deliti na ene in druge, na naše in vaše, bele in rdeče, na pedre in lezbike...
#13
Laščan Zlatorog
0
Mar 24, 2015
Vse je povedal Roman, vredno pogledati, čeprav ni nujno se strinjati z njegovim mnenjem.
https://www.youtube.com/watch?v=-Geyx8CMNpI

Roman Vodeb o ZZZDR - YouTube

Kritika spremembe ZZZDR v "gejevski" zakon
#12
Ljuba Rebolj
0
Mar 24, 2015
Mike ... Hvala ti za komentar in mnenje. :)
#11
Ljuba Rebolj
0
Mar 24, 2015
Laščan ... v bistvu ne vem, kaj si želel povedati?? Tudi zato, ker Romanovega komentarja nisem prebrala ...
#10
Ljuba Rebolj
0
Mar 24, 2015
Anamarija ... na smrt bolnega človeka ponavadi lahko obišče le življenjski oziroma zakonski partner.
Skupaj živečim osebam istega spola ta status do zdaj ni bil priznan. Včasih so take stike onemogočali tudi starši bolne osebe, kar s sprejetjem novele zakona ne bo mogoče. Zakaj že?? Ker novela k zakonu zagotavlja eenakost pred zakonom.

Enako je z dedovanjem, kjer so obstajale razlike, ki so se s sprejetjem novele zakona izenačile.
Zakaj bi moral nekdo napisati oporoko, če želi, da njegov partner zagotovo deduje po njem? Koliko nas pa napiše oporoko? Življenje pa ni tako predvidljivo, nikoli ne vemo kaj se nam zgodi in kdaj.
Poleg tega je sorodstvo tako oporoko lahko izpodbijalo, kar zdaj ne bo več mogoče. Ker to zagotavlja zakon.

In zakaj in čemu ne bi bili že v izhodišču enaki pred zakonom?
Vaše trditve so zelo kratkovidne Anamarija... So poenostavljanje stvari, ki v resničnem življenju še zdaleč niso tako enostavne, kot se enostavno berejo.

In ... kar je 'češnja na torti' vašega komentiranja, oziroma razpravljanja ... ali je za vas ponuditi otroku dom in družino enako kot pomagati mu finančno??
Da o vaši zadnji, že kar primitivni trditvi sploh ne razpredam, ker si po moji skromni presoji, ne zasluži resnega komentarja.

#9
Laščan Zlatorog
0
Mar 23, 2015
Res je. Pogreb. In vsi smo pogrebci. Ampak Roman je bil pa super, ali ne.
#8
Anamarija
2
Mar 23, 2015
To pa nisem vedela, da ne smem recimo obiskati na smrt bolne prijateljice v bolnišnici, ker si nisva v sorodu, ali pa da ne morem napisati oporoke glede premoženja in zapustim imetje komurkoli, lahko celo LGBT jevcem.
Pa otrokom, katerimkoli že, lahko pomagam finančno. A je tle kaj pomembno, ali sem lezbijka, bi- ali heteroseksualna.
A mogoče kak istospolno usmerjen doslej ni mogel doseči česa, kar si je zadal-recimo se šolati, zaposliti, si ustvariti podjetje, postati igralec, mešalec betona. Jebentiš no, otroka ni mogel narediti drugemu partnerju,ker nekako se ne prime. Zdaj je pa treba zakon napisati, pol se bo pa prijelo. Zakon reši vse, ni da ni.
#7
mike 1968
1
Mar 23, 2015
Ljuba odlična protiutež vsem zaplankanim trobilom, ki še vedno živijo daleč v preteklosti :-)
#6
Pokaži več komentarjev
Ljuba Rebolj
Ljuba Rebolj
Objavil/a 2015-03-23 14:46:28 (Mar 23, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Samo v razmislek
Vesna Godina o pozabljeni zgodovini (kaj je že to Dan OF?) in o delavskem prazniku 1.maju
LETALSKA NESREČA V FRANCOSKIH ALPAH
NEKAJ DEJSTEV O PEDOFILIJI, kaj pedofilija JE in kaj NI
KDAJ BOMO 'PRERASLI' TO DVOLIČNOST
IME MI JE MOJCA in sem lezbijka
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
oktober 2020
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj