Ljuba Rebolj

Prijatelji (31)
Ursa Zupan
Klavdija Hiti
Almira Catovic
Andrej Ban
Mike 1968
Ina Stergar Mindus
Volodymyr Anželj
Bernarda Biber
Spremljevalci (9)
Volodymyr Anželj
Ness Blue
Mike 1968
Maja Jamnik
Uros Poklukar
Helena .
Kristina Veras Brzin
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

POD MASKO SMO VSI GOLI
IME MI JE MOJCA in sem lezbijka
Vesna Godina o pozabljeni zgodovini (kaj je že to Dan OF?) in o delavskem prazniku 1.maju
NEKAJ DEJSTEV O PEDOFILIJI, kaj pedofilija JE in kaj NI
Fantazmične sanje
POLETNA VILA
OB SVETOVNEM DNEVU POEZIJE darujem pesem
Precej vsakdanja zgodba nekega pozno februarskega jutra
Vam, ženskam, mamam ... in mamam po srcu
TRI CVETKE
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
dogodki
( 1 )
Duša
( 1 )
etika
( 1 )
maske
( 1 )
morala
( 1 )
pesem
( 2 )
Poezija
( 6 )
sanje
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
september 2022
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Volodymyr Anželj
30.11.2015 10:21 (Nov 30, 2015)

Hvala :) LP iz Varšave :)

Samo v razmislek

Ljuba Rebolj
26.11.2015 00:01 (Nov 26, 2015)

25. november je (ker je že pozna ura, lahko rečem tudi, je bil) dan boja proti nasilju nad ženskami. Razmišljajmo na to temo, lahko povsem v sebi, notranje, ampak namenimo temu kakšno svojo misel danes ... Ali pa jutri ...
Predvsem pa poglejmo okrog sebe, vsak dan ... In prepoznajmo nasilje, ko se to dogaja okoli nas, v naših bližini, v naši prisotnosti, v našem okolju. Ne zatiskajmo si oči.
Tisti in tiste, ki so šibkejše od nas, ki se ne znajo ali ne zmorejo postaviti po robu, ki ne zmorejo ali ne znajo reči "ne" nasilju, ki nasilja nad njimi ne zmorejo ali ne znajo ustaviti, NAS potrebujejo, da smo njihov glas, ki ostaja ujet v grlu... ali v praznini... Potrebujejo NAS, da smo njihov glas, ki se ne sliši ...

Morda se bo komu zdelo 'odveč', da opozarjam eksplicitno na nasilje nad ženskami v času, ko je nasilje vseprisotno.
Nasilje je danes stalnica, zgoščeno v podobe, ki smo jim priča vsak dan ... in prihajajo od vsepovsod.
Podobe beguncev, podobe vojne, podobe otrok, ki nam kažejo nek

Vesna Godina o pozabljeni zgodovini (kaj je že to Dan OF?) in o delavskem prazniku 1.maju

Ljuba Rebolj
05.05.2015 14:28 (May 05, 2015)

Za hlapce rojeni 27. aprila, za hlapce vzgojeni 1. maja

4.5.2015 / 06:08 in Fokuspokus
Pravkar minuli prazniki so pokazali, kako so nove elite v zadnjih 25 letih lobotomizirale mlade Slovenke in Slovence.

Vesna V. Godina Vesna V. Godina

Najbolj zgovoren dokaz te lobotomizacije je bil TV utrinek, ki je pokazal, da mladi sploh ne vedo več, kaj 27. aprila praznujemo.

K temu je svoje dodala še zgodovinska stroka z mnenji, da je dan ustanovitve OF nesmiselno praznovati, saj je bila Komunistična partija Slovenije 27. aprila 1941 še zaveznica Stalina in s tem Hitlerja. Kar je — milo rečeno — argument, ki ga težko razumemo celo tisti, ki še nekaj vemo o slovenski zgodovini. In ki ga tisti, ki o tej zgodovine ne vedo več nič, seveda sploh ne morejo razumeti. Kar je seveda cilj. Da ga ne razumejo. Cilj je, da ga kupijo, čeprav ga ne razumejo.

Stalin/Hitler

Če bi namreč kdo kaj razumel, bi lahko nastopile težave. Recimo ob tezi, da 27. aprila nimamo česa praznovati. Lahko bi s

LETALSKA NESREČA V FRANCOSKIH ALPAH

Ljuba Rebolj
14.04.2015 19:35 (Apr 14, 2015)

Posredujem zapis, na katerega sem naletela pred nekaj dnevi.
Zelo pomembno je, da se s tem zapisom in s stanjem v letalskih družbah, kakršno prikazuje, seznani čim večje število ljudi!
Osebno verjamem, da avtor tega zapisa, to tudi želi.

Kdo je avtor, tega žal ne vem (iz pisanja sicer sklepam, da je avtorica); če kdorkoli ve, pa naj pove.
Tu je zapis, ki ga posredujem v branje:

"Pozdravljeni vsi,

vem, da ni prav prijazno niti zaželeno sporočati slabe novice, ampak vseeno sem se odločila, da vam povem, kar sem pred dvema dnevoma (v četrtek 26.3.) slišala in videla na drugem programu francoske nacionalne televizije. Večerna, več kot dve uri trajajoča oddaja o zadnji letalski nesreči v francoskih Alpah, me je močno pretresla.

V oddaji so strokovnjaki skupaj z raziskovalnimi novinarji zelo poglobljeno analizirali vzroke nesreče, stanje na področju letalskega prometa in v letalskih družbah v EU in v svetu. Dejstva, ki so jih predstavili v tej oddaji, so mi jemala sapo.

V oddaji je bilo

NEKAJ DEJSTEV O PEDOFILIJI, kaj pedofilija JE in kaj NI

Ljuba Rebolj
29.03.2015 13:25 (Mar 29, 2015)

Pod eno od objav na Publish Wallu sem naletela na misel zapisano v enem od komentarjev ... Bila je kritika na delo pedagogov na neki šoli, napisana v taki obliki:

"Kakšna je razlika med pedofili in pedagogi?

... Pedofili imajo resnično radi otroke.

"Pedofili imajo resnično radi otroke!"

Naravnost GROZLJIVA primerjava!
Pa če tudi je šlo za star vic.

To
se mi je namreč zdela povsem neprimerna formulacija besed v odnosu do tega, kaj pedofilija v resnici je, ne glede na pomen besede, ki dobesedno pomeni prav to, "nekdo, ki ljubi otroke."
In tematika daleč preveč resna
za to, da bi se 'šalili' na ta račun.

Zato tu NAVAJAM nekaj RESNIC oziroma DEJSTEV o tem, KAJ JE PEDOFILIJA.

Deloma tudi zato, ker mnogi ZMOTNO enačijo pedofilijo s homoseksualnostjo, oziroma homoseksualnost s pedofilijo, kar je bilo v zadnjem času, ob razpravah o družinskem zakoniku, moč opaziti marsikje v zapisih in komentarjih na PW-ju.

DEJSTVA:

PEDOFILI imajo spolno nagnjenje do otrok. Pri pedofiliji gre za PRISILNO spoln

KDAJ BOMO 'PRERASLI' TO DVOLIČNOST

Ljuba Rebolj
27.03.2015 01:39 (Mar 27, 2015)

Nocoj sem pod blogom "IME MI JE MOJCA in sem lezbijka" prejela spodnji zapis, kot komentar na temo, ki v zadnjem času razdvaja slovensko javnost, in je deležna mnogih žolčnih razprav ...

Tako o tem Maja jamnik: "Za otroke gre" je slogan zbirateljev podpisov za ... otroke, verjetno. Sicer ne razumem prav dobro, za koga resnično zbirajo te podpise, ali bi bilo morda bolje priznati, da zbirajo podpise proti istospolno usmerjenim ...
Ne vem kdaj bomo prerasli to dvoličnost, kdaj bomo postali bolj tolerantni do sočloveka. Če bi res šlo za otroke, nikoli ne bi zbirali podpisov ... Papir prenese vse, tudi človeško neumnost.
Le rojstvo otroka je, zaenkrat še, naraven proces. Vse ostalo je iznašel človek. Tudi zakonsko zvezo ...
Otroci potrebujejo za uspešen razvoj in rast predvsem veliko vzpodbude, potrpežljivosti, iskrenosti in ogromno ljubezni. Ob sebi potrebujejo predvsem trdne, zrele, odgovorne in sočutne odrasle osebe. Prav nič ni pomembno ali sta to dva moška, dve ženski ali mešan pa

Ljuba Rebolj
25.03.2015 03:47 (Mar 25, 2015)

Strinjam se, tu se najde res veliko dobrih in uporabnih nasvetov!!!


"O tem, kaj človek v bistvu je,
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!"
(Ljuba Žerovc)

ZA KNJIGO NASVETOV

                   Na tej povezavi je pa res za debelo knjigo veliko dobrih nasvetov, ki bi jih kazalo vse prekopirati, ali natisniti, vendar b

IME MI JE MOJCA in sem lezbijka

Ljuba Rebolj
25.03.2015 03:10 (Mar 25, 2015)

Mojce ne poznam, ampak jo kljub temu čutim. Njeno izpoved sem prebrala na internetu, natančno na fb, kjer jo je objavil moj fb prijatelj. Morda jo boste začutili tudi vi, da, tudi tisti, ki vas 'njena drugačnost' tako zelo moti, da zbirate podpise za referendum proti noveli Zakona o zakonski zvezi in družbenih razmerjih ...

O Mojčini zgodbi, Dušan Trušnovec:
No ... Ta izpoved Mojce pa je tako pristno in jasno-razumljivo predstavljena in pravzaprav natanko to, v kar verjamem tudi sam, da se mi zdi zelo primerno, da pošljem okoli, pa naj si vsak sam malce "izpraša vest". Teh nekaj "malih minut" zares lahko namenimo temu branju, če že "cele dneve" namenjamo modrovanju o tem !?
Sam mnenje o tem imam in še vedno trdno čutim, da je potrebno poslušat srce, ne pa veleumne kreacije uma ... vsaj kar se tega tiče ... pa ne le tega, seveda.

Mojčina zgodba: IME MI JE MOJCA

Sem ženska, z dvema rokama, dvema nogama in eno glavo. S slednjo razmišljam kot vi. Pogosto preveč in marsikatero noč ne spim

Moj javni odgovor na prispevek "Novi ZZZDR je pogreb države"

Ljuba Rebolj
23.03.2015 14:46 (Mar 23, 2015)

Stoyan ... Žal trenutno nimam časa za kakšen bolj konstruktiven odgovor, ampak ker te poznam, ti bom čisto preprosto odgovorila, da je vse navedeno ogromno, ne ogromno, ampak megalomansko pretiravanje.
V vsaki od petnajstih navedb posebej.
O tem govoriš kot da je to del neke masovne dejavnosti, ki bo pogubila svet. Zadevo predstavljaš tako megalomansko, da bodo preprosti ljudje mislili, da je konec sveta v bistvu še najmanj, kar jih lahko doleti.

V resnici pa gre le za nekaj ljudi, ki bi radi živeli tako kot mi vsi, v vseh ozirih - in ne polovičarsko.
Radi bi imeli možnost obiskati na smrt bolnega partnerja / partnerko v bolnišnici (česar ne morejo, če niso zavedeni kot svojci). Radi bi svobodno ljubili, pa tudi če bitje istega spola.
Radi bi, da jih ljudje zato ne bi gledali kot da so padli med nas iz nekega drugega osončja ... In radi bi pomagali kakšnemu osirotelemu otroku, ki nima doma, priti v ljubeč dom.

Ti, in vsi ki zbirate podpise za referendum proti noveli ZZZDR, pa go

SPOMLADANSKI PRAZNIKI

Ljuba Rebolj
21.03.2015 16:34 (Mar 21, 2015)

Eden od spomladanskih praznikov je Gregorjevo - po starem julijanskem koledarju je svetnik Gregor I. Veliki, znan kot prinašalec luči, godoval na prvi pomladanski dan 21. marca in ne 12.marca tako kot danes.
Gregor I. Veliki, rojen leta 540, je bil papež in cerkveni učitelj. Leta 1582 so spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorijanskega. Spremembo je takrat uvedel papež Gregor XII in prav po njem se imenuje gregorijanski koledar. S to spremembo koledarja se je Gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga danes praznujemo 12. marca. Ponekod prav ta dan velja za pravi začetek pomladi, ko se po naših ljudskih verovanjih ptički ženijo.

Naj povem nekaj besed o Gregorjevem, čeprav je že za nami. Z Gregorjevim so povezani prav posebni "pomladni" običaji.
V nekaterih krajih na Gorenjskem se je ohranil običaj, da na predvečer spustijo razsvetljene barčice in hišice iz lesa, pa tudi iz papirja, imenovane "gregorčki" v manjše reke in potoke. Na ta dan namreč po starih šegah sv. Gregor, ki poz

OB SVETOVNEM DNEVU POEZIJE darujem pesem

Ljuba Rebolj
21.03.2015 15:11 (Mar 21, 2015)

BARVE ŽIVLJENJA
belo modra kot neskončno nebo

s puhastimi meglicami

oblakov nad nami,

turkizno zelena kot globoka rečna korita,


				Slika slike, vzeta z interneta ... avtor neznan

modra kot tiha jezera,

bučni oceani in skrivnostna morja sveta,

prosojna in bistra kot kapljice vode

na potrganih pajčevinah srca,

rumeno rjava kot med prsti grude prsti,

zelena kot mlada rast in ognjena kot zublji strasti

pod kopreno minevanja,

hladna kot led in vrela kot kri,

žareča kot poletno sonce

in zamolklo temna kot noč,

baržunasto rdeča kot okus poljubov

na razprtih ustnicah

in zardelo rožnata kot pomladni popki pred razcvetom


Avtorica: Ljuba Rebolj
http://www.pesem.si/ljuba_rebolj

Kaj je naravno in kaj je človeško (piše Jaka Tomc)

Ljuba Rebolj
16.03.2015 18:58 (Mar 16, 2015)


Dajmo enkrat za vedno končati debato o tem, kaj je naravno. Ja, naravno je, da se spečata in razmnožita moški in ženska. "Orodje" prvega se prilega "orodju" druge. To je dejstvo. Otrok se lahko po naravni poti rodi le po spolnem odnosu moškega in ženske. Tu ni dileme. A poglejmo kaj vse je še naravno ...

Naravno je, da dihamo zrak. Naravno je, da pijemo vodo. Naši daljni predniki so dihali čistejši zrak od nas in pili čistejšo vodo. To je neizpodbitna resnica. Je torej naravno, da onesnažujemo okolje in posledično ubijamo sebe? Je naravno, da uničujemo planet, ki je zaenkrat naš edini? Človek je v tem primeru pokazal fakiča naravi in dela po svoje. Ok, sprejmemo. Gremo naprej.

V živalskem svetu je naravno, da si žival sama najde hrano. Za mesojede živali to pomeni, da ubijejo drugo žival ali pojedo ostanke mrtve živali. Tako pač je. Koliko od vas, ki jeste meso, je že ubilo kravo zaradi zrezka? Kdo od vas se je podal v gozd in z golimi rokami potolkel jelena zaradi golaža? Človek se j

Dan potem ali ... Umirimo konje

Ljuba Rebolj
05.03.2015 16:55 (Mar 05, 2015)

Ob vseh zapisih, ki mi te dni pridejo na pot, na PW, na fb in še kje, ne morem, da ne bi razmišljala o tem, koliko prahu je v naši mali deželici dvignila ena mala sprememba novele ZZZDR o zakonski zvezi. Ki se je mimogrede, pripravljala celih 15 let, pa nekaterim še vedno tako težko lega na srce.
Zato sem se odločila, da posebej objavim resnično življenjsko zgodbo, ki jo je zapisal moj fb prijatelj Dušan Dule Mirć in jo objavil na fb, da bi tako prispeval kamenček v mozaik medsebojnega razumevanja in strpnosti do drugače spolno usmerjenih. Kar tako zelo buri duhove v teh dneh, saj so si ti 'nebodijihtreba', končno izborili pravico do spremembe novele zakona in s tem, kar je najbolj pomembno zanje, do enakosti pred zakonom. Prispevati droben kamenček v ta, lahko bi tudi rekli mozaik NEstrpnosti in NErazumevanja, to je tudi moj iskren namen, ko kjerkoli na internetu pišem ali pa zapisujem prispevke in komentarje na to temo.

Dušan sicer ne objavlja več na PW, je pa privolil, ko sem ga pro

Končno enakopravni ... In tolerantni?

Ljuba Rebolj
04.03.2015 13:10 (Mar 04, 2015)S 3. marcem 2015 je Slovenija postala prva Centralno Europska država, ki je uzakonila enakost na področju sklepanja zakonskih zvez za istospolne partnerje.
Poslanke in poslanci so z 51 glasovi za in 28 glasovi proti sprejeli novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na podlagi katere istospolni pari dobivajo pravico skleniti zakonsko zvezo in vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo.

Namesto komentarja:

Luka Mesec: "Nekateri se ne morejo sprijazniti s tem, da bo na predlog ZL od danes naprej v 3. členu Zakona o zakonski zvezi in družinski skupnosti (ZZZDR) namesto “Zakonska zveza je skupnost moža in žene” pisalo “Zakonska zveza je skupnost dveh oseb”.
Konec sveta? Prej začetek dejansko enakopravne in tolerantne družbe."

ISKRIJO SE BELE SLEDI

Ljuba Rebolj
17.02.2015 14:42 (Feb 17, 2015)

Iskrijo se bele sledi,
ledene na pogled,
mrzle na otip.
Sonce počasi topi
zasnežene poti,
blatne kupe snega
in mrzel sren
v srcih ljudi.
Obsijalo je strehe,
od znotraj jih greje
toplota peči.
Pa je kje peč,
ki pogreje premrle
ude ljubezni,
pomrzle v tej sivi
pokrajini
brez poljuba,
brez stiska
iščočih se rok,
premrlih prstov,
tipajočih za njo?
Je kje?
Kje je??

Avtorica: Ljuba Rebolj / 17.2.2015
http://www.pesem.si/ljuba_rebolj


				     Iskrijo se bele sledi ... Foto: Ljuba Rebolj
Foto: Ljuba Rebolj

Valentin Rozman
11.02.2015 21:15 (Feb 11, 2015)

Ljuba, dobrodošla :)

Praznik Imbolc – čas za iniciacije

Ljuba Rebolj
03.02.2015 23:31 (Feb 03, 2015)

3 Feb, vir, http://rdecisotor.com/2015/02/03/praznik-imbolc-cas-za-iniciacije/

Boginja Brigid na Imbolc obsuva Zemljo s Svetlobo, z Ognjem Življenja.

Boginja Brigid na Imbolc obsuva Zemljo s Svetlobo, z Ognjem Življenja.

Jutri ob 4.45 zjutraj se v stvarstvu zopet ustvarijo posebni energetski pogoji; Sonce stopi na 15° Vodnarja, smo točno na polovici med zimskim solsticijem in pomladanskim enakonočjem. Na ta poseben dan je ves Starodavni Svet praznoval. Praznovali so vračajočo se svetlobo in toplino. Praznovali so moč Sonca, Boga in zbujajočo se plodnost in obilje Boginje.

Keltsko ime praznika je Imbolc in pomeni “v trebuhu”, kar nakazuje na maternico Boginje in nas, ki se počasi začenjamo ponovno rojevati iz nje v tem času. Imbolc je sveti dan Boginje Brigid, keltske Boginje ognja. Je Sončna Boginja, Boginja poezije, navdiha in kovaštva, zdravljenja in notranje svetlobe. Predstavlja deviški aspekt Boginje od trojice Devica-Mati-Modra Starka in s tem nenavezanost, svobodo in pionirsko moč. Na Imbolc je izbrano dekle, ki je utelešalo Kraljico Neba, izr

Če je svečnica zelena, velika noč bo zasnežena

Ljuba Rebolj
02.02.2015 21:34 (Feb 02, 2015)

To je le eden od izrekov, ki po starih ljudskih verovanjih napovedujejo vreme.
Tako po vremenu na današnji dan 2.2. lahko sklepamo tudi na vreme v prihodnjih dneh in mesecih.
Kot pove samo ime, svečnica, se na ta dan po krščanskih cerkvah blagoslavljajo sveče.
Te naj bi domove obvarovale pred 'hudo uro'. Na ta dan pa se po ljudskem izročilu poslovijo tudi koledniki, ki so s svojimi voščili pospremili decembrske in novoletne praznike.

Kot sem že napisala, je izrekov o vremenu na svečnico celo vrsto ...
Naj jih naštejem še nekaj:

- Do svečnice mlaska, po svečnici praska.
- Jasen in sončen dan svečnice obeta dobro za lan.
- Kadar je svečnica oblačna, kmetica ne bo lačna.
- Kadar je na svečnico jug, je še daleč plug.
- Če se na svečnico jasno zdani, zima se raje še zadrži.
- Če na svečnico sneži, se že vigred oglasi.
- Če je svečnica topla, sneg prinaša, če je mrzla, ga pa odnaša.
- Če o svečnici burje ni, malega travna rada znori.

- Če na svečnico sonce na jasnem vzhaja, lisica še v brlog zahaja

Reciklirajmo ... Metuljček iz trakov starih kaset

Ljuba Rebolj
02.02.2015 13:58 (Feb 02, 2015)


				Metuljček, skvačkan iz trakov starih kaset (slika najdena na internetu)

Tudi takole lahko recikliramo in iz starega, preživetega in neuporabnega naredimo nekaj novega in lepega<3


Potrebujemo le stare odslužene kasete, kvačko in malo ustvarjalnega navdiha. Zanimiva kreacija, ki je videti kot metalna, kar diši po pomladi, s svojo kvačkano luknjičasto strukturo daje videz prosojne čipke.

Le zakaj si ne bi dali duška in se poigrali? Enostavno zato, da (nekaj) ustvarjamo ... in ustvarimo:-)

Še najbolj se bodo pri izdelovanju metuljčkov znašle roke, ki so že vajene kvačkanja.
Kdor (še) ne zna kvačkati, bo moral začeti z 'vajenico', da se nauči osnovnih petelj. In kot velja že od nekdaj, vaja dela mojstra. Tudi pri kvačkanju.
Navodila za kvačkanje najdete v številnih knjigah o kvačkanju, prepričana sem, da tudi na internetu.
Kako oblikovati metuljčka, pa prepustite domišljiji.

Kaj okrasiti, kam našiti / pritrditi skvačkane metuljčke, ni toliko pomembno. Bolj je pomemben ustvarjalni proces in da poskusimo ustvariti nekaj novega.
Sem pa prepričana, da boste to sami /

Selfie naš vsakdanji

Ljuba Rebolj
02.02.2015 12:38 (Feb 02, 2015)

Nekega jutra, pred kratkim ... Prve besede, ki so me pozdravile zjutraj, ko sem pogledala na fb, na strani ene od fb prijateljic.
Niso bile namenjene meni... Sem se pa spontano odzvala nanje:

"Berem tle gor;
lepa si, lep pozdrav, lepote ... vse samo lepo ,,, kaj grdega pa ni nič???
Se čudim lepoti, ko poleg selfija berem ... "lepa, joj lepa" ... Al' pa zraven otroka, ''naša lepotička"...

In začela pisati odgovor / komentar pod objavo:

"Ja, Tina ... imaš prav. Res se nekako 'na ogled' postavimo, ko 'pripopamo' selfie, ampak da se tudi kaj drugega napisati, kot superlative o nekogaršnji lepoti. Osredotočamo se na 'platformo', namesto na tisto, kar je znotraj. In znotraj je tudi tisto bitje pod zunanjim plaščem lepote, grdote ali karsižebodi. In včasih prav tisto bitje hlepi po pristnosti medsebojnih odnosov."

"Poglej me, kdo sem znotraj."
"In kaj izražam / odražam navzven. Kaj se skriva v meni, kar se tebe dotika, na tak ali drugačen način."
"Kako in kje se dotikam same/ga sebe? Če se."
"Kaj

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj