Članek
Naš Karel
Objavljeno Mar 04, 2014

Strašen je ta naš Karel, ničesar se ne ustraši, nič mu ne uide, nobeden mu ne more do živega, na koncu katerekoli koalicijske dileme ali sestave vladne koalicije vedno on odloči, kam se bo nagnila politična tehtnica. Politik, kot ga naša dežela še ni imela. Tako malo za šalo, malo zares.

Karel karierist

Poznam ga že dolgo, saj sva iz istega gorenjskega okolja. Ne poznam ga seveda čisto osebno, a nekaj o njem le vem še iz delegatskih časov Skupščine občine Kranj, jaz takrat nekakšen delegat iz velikega podjetja, on pa še pomemben uradnik, kot mi je bilo takrat poznano, v javnosti politično še neopredeljen. Jaz se potlej po izteku mandata javno nisem več udejstvoval, čeprav so me še dvakrat vabili, raje sem se posvetil delu v podjetju, kjer sem dočakal upokojitev po polni delovni dobi.

Karla sem potlej zasledil kot sodelavca pri takratnemu varuhu človekovih pravic RS, kasnejšemu notranjemu ministru Bizjaku, od koder je napredoval do državnega sekretarja. Uveljavljal se je v kar več strankah, najprej v SKD-ju pa v SKD+SLS, po razpadu te stranke v SLS-u, kjer ga izgleda niso preveč šmirglali, zato je stranko zapustil in se pridružil LDS-u, kjer pa se mu ni godilo nič drugače, zato je iz stranke hitro odšel in dokončno pristal v Desusu, kjer se je leta 2005 celo povzpel na mesto predsednika te stranke.

Karel upokojenski

Da je zvit, predvidljivo nepredvidljiv, špekulantski ter vztrajen, je dokazal s svojim obstojem na čelu upokojenske stranke. Kljub mnogim poskusom od zunaj in znotraj stranke, da ga zrušijo, to doslej ni še nikomur uspelo. Desus, sprva satelitsko stranko levice, katere namen je bil odžiranje volilnih glasov politični sredini in desnici ter podpora levici, je spretno spremenil v osebno stranko, na račun katere ali pa s pomočjo nje mu v politiki uspevajo neverjetne stvari, kljub temu, da v predvolilni kampanji obljubljene pokojnine 1000 eurov še nikoli niso bile tako daleč kot danes. Ampak on zelo spretno manevrira na slovenskem političnem podiju in drago prodaja tisto potrebno število glasov, da se neka vladna koalicija vspostavi ali pa razpade. Pri tem svoji volilni bazi zelo uspešno prodaja rdečo socialno meglo, ki da koristi upokojencem in stabilnosti države, a pri tem dobro ve, da ga na dolgi rok čaka neizogibni politični fiasko. Zame in za mnoge druge ni več dileme, politiko upokojevanja in neupravičenih politično zgodovinskih in zaslužnih pokojnin, bo zaradi sedanjih in še nekaj let trajajočih katastrofalnih ekonomskih in družbenih razmer v državi potrebno spremeniti, sicer bomo izgubili vsi, tako zaposleni kot upokojeni. No, Karel se bo verjetno znašel tudi brez upokojencev.

Karel minister

Je kdo v sedanji vladni koaliciji že bil tolikokrat minister kot on, celo dvojni za določen čas v zadnji. Bil je minister za obrambo v Janševi vladi, minister za okolje v Pahorjevi vladi, kjer mu je ob pomoči Računskega sodišča in trojke KGB še najbolj spodrsnilo, pa zunanji minister v zadnji Janševi vladi, nato ponovno zunanji minister v Alenkini vladi. Še najbolje se mu je godilo v predzadnji Janševi vladi. Ministrstvo za obrambo ni kar tako, jemal ga je celo zelo resno. Ampak tam je tudi opravil nakup oklepnikov Patria, zaradi katerega bo Janšo in nas še dolgo bolela glava.

Karel šaljivec

Znana je njegova politična šala o tem, kaj imata skupnega Janša in Pahor. Njega, Karla Erjavca vendar, je pojasnil. Verjamem, da je zaradi njega v preteklosti oba večkrat bolela glava in ju še bo, predvsem Janšo, če se mu še kdaj izkaže prilika, da še sestavlja kakšno koalicijsko vlado v takšnih političnih razmerjih in volilnem sistemu, kot ga imamo sedaj. Včasih so Karlove politične izjave res prav klovnovske, ampak vnašajo pa neko vedrino in (po)smeh v ta naš zasmrajem, da ne rečem okužen politični in medijski prostor ter dialog.

Karel diplomat

Na diplomatskem parketu je deloval sicer umirjeno in preudarno, a kaj ko se je včasih hitro pokazala tista druga, državi usodno škodljiva resnica, ki jo je sprva v svojih komentarjih javnosti spretno serviral v zlat papir zavito, a se je kasneje pokazalo, da še sam ne razume, v kaj se je v raznih dialogih in podpisanih dokumentih spustil. NLB in hranilne vloge hrvaških varčevalcev, na primer.

Ampak on še naprej veruje v svoj prav in veličino, celo tako, da se ob najnovejši, svetu zelo nevarni konfrotaciji dveh največjih slovanskih etnitet bivše Sovjetske zveze, Slovenijo samoiniciativno predlaga celo za posredovalca pri reševanju njunega konflikta. Prevzetnost, njegova nova politikantska poteza, namenjena notranji politiki in njegovemu prestižu? Naj spet jemljemo to njegovo dejanje kot neresno, celo arogantno šalo, po mojem pa absurdno in za Slovenijo sramotno. Je Slovenija mar še vedno tretji svet, da si njen aktualni zunanji minister lahko privošči tako solistično potezo. Kaj porečeta zdaj premierka in kaj predsednik države na to, kaj druge države. Mar nismo več v EU-ju, kjer si njene največje in najvplivnejše članice že nekaj časa diplomatsko prizadevajo za pomiritev razmer v Ukrajini in uvedbo resnične demokratične oblasti ter zaščito človekovih pravic.

Karel, dej, mal se skuliraj, kot pravijo mladi, na katerih bojda svet stoji. Ampak ne s takimi politiki in ministri.