Članek
Cirkus Mercator - predstave je konec!
Objavljeno Jul 03, 2014

Vse te medijsko politične zgodbe, natolcevanja, laži in krokodilje solze okrog prodaje Mercatorja, kažejo na to, kako nezreli smo kot nacija, ker dopuščamo tak način tega dogajanja, kako pokvarjene politike in medije premoremo, kako slabe managerje imamo v podjetjih v državni lasti zaradi zgrešene kadrovske politike, ki jo vodijo vlade ter kako malo vemo, kaj v bistvu pomeni in sploh je nacionalni interes.

Ne vem na čem bi gradila del svoje predvolilne propagande še aktualna premierka Bratovškova, če ne bi neprestano ponavljala svojo po vsebini si izključujočo mantro, češ, Mercator je prodal Janša in to pod mizo ter Mercator je bil prodan prepoceni. Halo! Mar ne ve za kakšno ceno je "prodal" Janša Mercator Šrotu in Bavčarju ter čemu in kako? Kdo je pri tem izigraval in kdo je bil izigran? Mar že ni celo leto vedela, po kakšni ceni bo zdajšnji Mercator prodan Agrokorju. Te zadnje prodajne cene sigurno ni izkalkuliral Janša. Hinavsko in pokvarjeno predvolilno sprenevedanje premierke, ni kaj.

Bivši direktor Mercatorja, Janković, se še vedno oklepa trditev, - prosto po meni -  da pa, če njega ne bi zamenjali kot direktorja, bi bil Mercator evropski, če že ne svetovni velikan. Verjetno bi v tem primeru dobili v Sloveniji samo še enega super tajkuna več, Mercator pa bi postal še večji zadolženec kot danes je. Kajti brez ugodnih kreditov je tudi Janković samo eden od navadnih ekonomistov oziroma managerjev, je pa velik (pošten!) blefer. Res pa je, da Ljubljana verjetno ne bi bila to, kar danes je.

In ostali? Vsi zvonijo po toči ter v en glas tulijo, kakšna krivica da se je zgodila Slovencem in Sloveniji ter zaposlenim v Mercatorju. Politika in sindikati so spet složni v svoji medsebojni lažni solidarnosti, ki nas obremenjuje in vodi v propad. Navadni državljani v jutranjih radijskih anketah tarnajo, kot da bo zaradi tega nastopil sodni dan. Sama ugibanja, insuniacije in natolcevanja, da bodo zaradi prodaje Agrokorju prišlo do odpuščanja zaposlenih v njem, da ne bo več slovenske robe na njegovih policah, da bodo zniževali cene njegovim dobaviteljem ter jih s tem uničili, da bo slovenski trg preplavila hrvaška roba. Ja v čem pa je ta hrvaška roba toliko slabša od slovenske? Ali da obrnem, v čem pa je slovenska toliko boljša od hrvaške? In končno, mar nismo oboji v EU-ju, kjer vlada prosti trg, tržna konkurenca, pretok kapitala ..... Zakaj pa nas ne moti italijanska solata, grški paradižniki, francoski siri, itd. Kupec pač kupi tisto, kar rabi, mora biti zanj dobro in po možnosti ceneje. Jaz se glede zgoraj omenjenega ne bojim preveč. Podjetja v tržnem gospodarstvu se morajo na prostem trgu pač boriti za svoj obstoj ali prosperiteto in tu je zniževanje stroškov pač ena od bistvenih postavk. Žal tudi strošek  plač in pripadajočih dajatev za zaposlene spada mednje.

Dodal bi še to, če te že ta nesreča doleti, je za dotičnega hudo, je pa prav vseeno, ali te odpusti domač ali tuj lastnik. Na dolgi rok je pomembno, da podjetje preživi in da v njem zaposleni znova lahko ustvarjajo nove proizvode ali storitve z višjo dodano vrednostjo ter pogoje za nadaljnji razvoj. Problem v zvezi z dandanašnjim odpuščanjem je pač v tem, ker zaradi zavoženega gospodarstva in zaradi neustrezne zakonodaje ni ustreznih možnosti nove zaposlitve odpuščenega, ker pač ne nastajajo in rastejo nova podjetja. To pa je tisti ključ, s katerim bi si lahko odpirali nova vrata v boljšo prihodnost. Ampak ta naša država je na žalost pred dobrim letom zamenjala ključavnico v vratih, pot do boljše bodočnosti pa tokrat še vedno vodi mimo njenih (zgrešenih) kriterijev in ukrepov.

V svojem življenju sem kot posameznik pred desetletji že doživel to fazo, ko je bilo treba kar precej odpuščati, da je podjetje preživelo, se povezalo s tujim strateškim partnerjem in se uspešno razvijalo naprej v hudi mednarodni konkurenci. In v primeru Mercatorja se bi/bo to moralo zgoditi slej ko prej. Mercator je namreč težak bolnik, ki komaj še hodi na posojilnih berglah. Vse ostalo okoli njega je brezpredmetno. Politiki so pač izgubili eno od svojih najljubših "igrač" za igre v politično gospodarskem peskovniku. Žal bo v njihovo žalost in nova prerekanja kmalu sledila izguba druge - Telekoma. Ko bo takih igrač zmanjkalo, bodo ti "otročji" politiki pač morali spoznati, da je skrajni čas da odrastejo in spoznajo kaj pravzaprav sploh je njihovo pravo delo ter poslanstvo. Njihov štiriletni izvoljeni mandat  je čas za strpno sodelovanje in resno delo v javno dobro, ne pa za "igračkanje" in politikantstvo.