Članek
Predvolilni politični cirkus - artisti ali klovni
Objavljeno Jun 06, 2014

Volitve v evropski parlament so mimo, rezultati znani, za ene uspešni nad pričakovanji, za druge katastrofalni, proti pričakovanjem. A kar se je zgodilo, se je zgodilo. Pojavila se je tudi evforija predvsem na desni ter paranoična panika na levi strani politične scene. Kaj se je glede na volilne rezultate dogajalo v ozadjih, dominantni stream mediji v glavnem niso poročali, torej se v skladu s politično doktrino in tradicijo kontinuitete ni dogajalo nič!?

V moji desetdnevni odsotnosti od interneta - medtem sem se 150 kilometrov proč od doma ukvarjal s sadjarsko vrtnarskimi dejavnostmi na svojem vikendu -  nisem imel možnosti kaj zapisati o naši politični, pardon, cirkusantsko politični sceni, nevredni sadov naporov in žrtev za dosego slovenske samostojnosti pred nekaj več kot dvemi desetletji. Ob večernem in zgodnje jutranjem gledanju TV ali poslušanju radia, so bile glavne in najpomembnejše medijske teme za preživetje Slovencev in njihove danes močno škrlupaste in plesnive države na vedno bolj mračni strani Alp usmerjene v to, kdo vse se je včeraj/danes še odločil ustanoviti svojo politično stranko, seveda po najnovejših političnih trendih imenovane po svoji priimkovi veličini, zaenkrat še brez okrasnih pridevniških dodatkov, ki pa v realnosti itak vedno pomenijo svoje nasprotje. Ob vseh teh novicah, izjavah glavnih protagonistov, komentatorjih in ostalih vpletenih, sem se prav sproščeno zabaval in pozabljal na bolečine v rokah, vratu, nogah ali križu, od za moja leta verjetno že pretiranega napenjanja s kmetijsko dejavnostjo upokojenske sorte.

Sem se pa včasih prav resno zamislil in se vprašal, kako nizko kot država, njena politika, družba, medijsko okolje in posamezniki še lahko pademo. Kljub temu, da letimo navzdol že mimo drugega nadstropja stolpnice, se še kar naprej tolažimo, doslej še vse OK. Nekateri so celo utopično prepričani, da bodo pristali na mehkem. Ampak trdo dno se bliža in ob pristanku na njem se bomo spet raztreščili na prafaktorje. Kdo bo potlej ta junak, ki bo te razbitine prepoznal, jih spet sestavil v celoto, ponovno zlepil in še pološčil? Mar ti postarani, retardirani, kriminalizirani in politično/mafijsko povezani kontinuitetni obrazi, ki so nas s svojim dosedanjim prikritim delovanjem in dejanji dejansko pahnili v ta prosti pad ter še vedno nočejo videti, kaj so nam s tem storili? 

Dvomim, da v tej zmedeni situaciji v državi zaradi osebne pasivnosti kaj dosti državljanov razmišlja o novih političnih potegavščinah stricev in tet iz ozadja ter kikirikarskemu nastopaštvu politikantov. Zatradi tega vzroka pri nas politično cirkuška predstava te vrste sploh lahko nastane in traja ter bo še kar trajala. Nastanek take zmede je vgrajen že v sam volilni sistem in določila o konstituiranju državnih institucij. Zaradi nedomišljene ustavne rešitve v takih pričakovano/nepričakovanih  političnih situacijah se bo tudi v bodoče generirala kar sama od sebe, to pa je idealen ribnik za ribarjenje v kalnem.

Pa se vprašajmo še malo po političnem in mentalnem zdravju akterjev bodoče setave državnega zbora in eventualnih interesnih koalicij.  Se vam ne zdi, da nas najbolj zanimivo in najhujše šele čaka. Kdo, kdaj, zakaj, kako in koliko časa sploh s kom? To so za Slovenijo relevantna vprašanja, ki bodo vedno bolj izbijala na površino in ki so bistvena za vse vrste stabilnosti v državi imenovani Slovenija.

Vprašajmo se, kaj nam lahko poleg doslej znanega in škodljivega načina vladanja še ponudi nova SAB, poleg še krajšega krila in komunikacijskega larpurlatizma par excelence.

Vprašajmo se še, kaj lahko pričakujemo od nove SMC, čigar medijsko ustvarjeni in vzdrževani svetniški pravniški sijaj njenega vodje naj bi bil garant nečesa novega in bolj pravičniškega.

Kaj pomeni in čemu je namenjena misteriozna zlepljenka Šoltesa, kjer naj bi po nekaterih medijskih novicah tudi on bil le marioneta. Kdo je zadaj, kakšni so njegovi/njihovi dejanski cilji?

Vemo kaj zna in zmore rekonvalescenta, skoraj prepolovljena Jankovičeva PS, poraja se tudi že nekakšna njegova nova povezava inkriminiranih županov in člana bivših ekstremnih nacionalistov. Seveda se ve kdo naj bi bil tu glavni, ampak nič pa zakaj in do kdaj. Ali pač?

SD in DESUS? Nova leva socialdemokratska zaveza? Karel "veliki" se že obnaša, kot da bo on bodoči zmagovalec državnozborskih volitev, obenem pa avtomatično postal novi mandatar, a češenj zobati s prefarbanimi komunisti, ki še vedno držijo vse pomembnejše niti v svojih rokah, ni dobro, sploh če si bil vsekozi doslej njihova marioneta. In Desus to je dejansko bil, vedno je najprej odigraval vlogo rešitelja novonastajajočih koalicij, na koncu se je izkazal kot dejanski rušitelj. Židan še ni pokazal vseh svojih zob, a toliko butastih izjav in dejanj, kot jih je njegov predhodnik, verjetno kot novi leader SD-ja ne bo storil. Če pa bi Erjavcu medtem politični greben preveč zrasel in bi bilo za Židana in SD "pregusto", se bo pač tudi v tem primeru zganilo "nevidno" kontinuitetno ozadje in ukrepalo, 

Kaj lahko pomenita shirani in včasih začasno združeni/ločeni SLS/NSi, ki dejansko sploh ne vesta več kaj, zakaj, kdaj in s kom bi. Evropske volitve so ju po dobrem rezultatu nekako zmedle, delovati je pričel pričakovan politično/osebni ego. Dolgoročno bo usodno za obe stranki na naslednjih državno zborskih volitvah, če ju pravočasno ne sreča politična pamet glede dejanske interesne povezave s sorodno največjo stranko, amprak pred tem je potrebno tudi osebno sprevidenje.

In končno, kaj bo lahko storil Janša, ki mu v tem trenutku politične zvezde kažejo za stranko najboljši volilni izid, ne pa tudi osebno zagotovilo za sestavo nove koalicije ob eventualni volilni zmagi. Kontinuitetno krivosodje je zaenkrat še premočno, da bi tudi sodno zmagal na domačih tleh. V primeru pravnomočne obsodbe na osnovi indicev ter odhoda v zapor čas ni na njegovi strani. Tega, da bi volilno telo na naslednjih volitvah odločilno vplivalo na to, da bi se to podedovano "krivosodje" po eventualni novi desni koaliciji spremenilo v dejansko pravosodje, pa tudi še nekaj let ni pričakovati. Vprašanje je, s kom Janša sploh lahko pričakuje sodelovanje v eventualni novi koaliciji, ko pa so vsi do drugih tako načelni, le do sebe in svojih ne.

Neznanka v tej tragikomični politično cirkuški predstavi za javnost pa je še vedno tudi dejanski termin za izvedbo volitev, a to je že druga zgodba, rezervna varianta pač, če se bi stvari še naprej odvijale stihijsko in s strani dejanskih akterjev nepredvidljivo. V igri so pač veliki vložki. Kakorkoli že, verjetno bo do jeseni že jasno, kdo v tem cirkusu nastopa kot dejanski artist, kdo pa samo kot trenutni klovn v prevelikih ponošenih čevljih..