Članek
Nevroni in umetna inteligenca AI
Objavljeno Aug 04, 2022

Nevroni, živčne celice ali ganglijske celice so glavni gradniki živčevja. Pri vretenčarjih se nahajajo v  možganih, hrbtenjači ter živcih in ganglijih perifernega živčevja.

*

Njihova glavna funkcija je proženje in prevajanje živčnih impulzov. 

*

*

Številni nevroni so visoko specializirani in se močno razlikujejo po izgledu. V splošnem so sestavljeni iz naslednjih komponent:

*

- perikarion ali soma
- dendriti
- nevrit

*
Soma je telo nevrona z jedrom in citoplazmo. V somi poteka večina beljakovinske sinteze.

*

*

Dendriti so izrastki iz some, navadno drevesasto razvejani. Skupno strukturo vseh dendritov enega nevrona imenujemo dendritsko drevo in je glavni del nevrona za sprejemanje informacij od sosednjih nevronov.

*

*

Najdaljši izrastek iz some je običajno nevrit, ki lahko sega tudi 1 meter v dolžino. Po nevritu se prenaša impulz od some proti naslednjemu nevronu ali efektorni celici. Včasih potuje impulz tudi v smeri proti somi. Večina nevronov ima le en nevrit, ki pa se zelo razveji in tvori povezave z različnimi celicami.

*

Na mestu, kjer iz some izstopa nevrit, je največje število napetostno odvisnih natrijevih kanalčkov; na tem mestu se namreč sumirajo vsi dražljaji, ki pridejo od dendritov preko some do nevrita.

*

*

Konec nevrita imenujemo živčni končič. Živčni končič je specializirana struktura, ki vsebuje mešičke z živčnim prenašalcem. Ko akcijski potencial dospe do membrane živčnega končiča, se na membrani odprejo kalcijevi kanalčki. Zaradi vdora kalcija v notranjost celice se mešički z živčnim prenašalcem zlijejo s plazmalemo in se sprostijo v sinaptično špranjo. Nevroni s pomočjo živčnih prenašalcev komunicirajo med seboj.

*

Nevriti in dendriti v osrednjem živčevju so debeli okrog 1 mikrometer, perikarioni pa so znatno debelejši (njihov premer je okoli 10–25 mikrometrov). Nevriti motoričnih nevronov so lahko dolgi tudi 1 meter.

*

Vir: Wikipedia

*

*

Znanstveniki so klasično vejo matematike uporabili na povsem nov način, da bi se poglobili v strukturo naših možganov. Odkrili so, da so možgani polni večdimenzionalnih geometrijskih struktur, ki delujejo v kar 11 dimenzijah.

https://www.thespaceacademy.org/2021/01/the-human-brain-is-capable-of-building.html?fbclid=IwAR330OfaR5W42SOpu3hQJ0fX-A5jrctCGRpCRWPtphoNpvrsD54s9dCp0M0

*

Povezave v možganih: 

Znanstveniki so izdelali doslej najbolj podroben zemljevid nevronskih povezav, ki povezujejo spominsko banko naše sive možganovine - hipokampus - s preostalimi deli možganov, in razkrili nepričakovane vzorce povezav med regijami.

"Presenetilo nas je, da smo našli manj povezav med hipokampusom in frontalnimi kortikalnimi področji ter več povezav z zgodnjimi področji za obdelavo vida, kot smo pričakovali," pravi Marshall Dalton, psiholog z Univerze v Sydneyju.

Čeprav je o natančni vlogi hipokampusa v spominu še vedno veliko razprav, so nevrologi prepričani, da ima ključno vlogo pri oblikovanju spomina in njegovem povezovanju z našim zaznavanjem, kar nam omogoča sprejemanje odločitev o prihodnosti.

https://www.sciencealert.com/most-detailed-mapping-of-our-brains-memory-bank-reveals-something-surprising?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=eb34d764f2-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-eb34d764f2-366127361

*

Ta raziskava prikazuje, kako je mogoče najsodobnejše podatkovne zbirke o strukturni spremenljivosti uporabiti za oblikovanje modelov celotnih možganov, ki nam lahko pomagajo razumeti možgane in njihovo funkcionalno spremenljivost. Vzpostavlja povezavo med večnivojskim atlasom človeških možganov EBRAINS in simulatorjem The Virtual Brain (TVB) - platformo za gradnjo in simulacijo prilagojenih modelov možganskega omrežja.

https://ebrains.eu/news/using-ebrains-modelling-tools-investigate-relationship-between-brain-structure-and-function/

*

https://www.businesswire.com/news/home/20210330005388/en/INBRAIN-Neuroelectronics-Secures-17-Million-in-Series-A-Funding-for-First-AI-Powered-Graphene-Brain-Interface

*

Možganski vsadek, s katerim lahko z umom pošiljate sporočila WhatsApp. Projekt v Združenih državah Amerike razvija tehnologijo, ki bo omogočila pisanje in pošiljanje besedilnih sporočil z umom, zahvaljujoč vsadku v možganih, ki analizira valove in jih pretvarja v dejanja.

Ljudje, ki stojijo za to idejo, so Synchron , podjetje s sedežem v New Yorku , njihova prevajalska naprava pa se imenuje Stentrode , ki je bila doslej testirana na ukazih, ki jih prepozna iPhone.

Sporočila, napisana iz možganov


Postopek za doseganje te metode pisanja temelji na namestitvi naprave v zgornji del možganske skorje skozi krvne žile, na ta način vsadek uporablja senzorje za beleženje aktivnosti možganov in pošiljanje signalov v nameščeno vozlišče. na pacientovih prsih. Naslednji korak je, da vozlišče posreduje informacije do sprejemnika, imenovanega akson, ki bo nato obdelal in prevedel signale v ukaze, ki jih prepozna telefon.

Raziskovalci pojasnjujejo, da Stentrode ne more interpretirati zapletenih možganskih valov, vendar je dovolj, da ljudje pišejo in pošiljajo sporočila prek aplikacij, kot je WhatsApp.

Zasnova naprave je mreža, ki ima dolžino trojne baterije AAA, približno štiri ali pet centimetrov, in da jo namestite na pacientovo glavo, je potrebna operacija v možganskem delu in se bo razširila skozi krvne žile do omogoči pretok krvi.

Izbira tega področja možganov je zato, ker je odgovorno za nadzor, izvajanje in načrtovanje prostovoljnega gibanja. To omogoča, da implantat zazna valove, tudi če je oseba pri miru, in jih pošlje v vozlišče, da jih pretvori v gibe.

Sredi procesa je programska oprema z umetno inteligenco, ki ima samodejno učenje za izvajanje sprejema in prevajanja dejanj.Podjetje je napravo že vsadilo v štiri osebe, za primer pa so navedli Rodneyja Gorhama , upokojenega prodajalca programske opreme z amiotrofično lateralno sklerozo, ki lahko prek iPada pošilja drugim ljudem enobesedna sporočila.

Da bi razširili to idejo, startup tesno sodeluje s podjetjem Apple , da bi imeli boljšo integracijo in zmanjšali zakasnitev v procesu, vendar se bo težko izogniti operaciji za vsaditev, ki je tudi trajna.

https://www.infobae.com/america/tecno/2022/11/05/el-implante-cerebral-con-el-que-se-podran-enviar-mensajes-de-whatsapp-con-la-mente/

* * *

Grafen (ki je škodljiv) lahko uporabijo kot substrat za tkivno inženirstvo. V tem primeru je prevodnost verjetno najpomembnejša med različnimi lastnostmi različnih materialov iz grafena, saj lahko omogoča poučevanje in spraševanje nevronskih omrežij ter spodbujanje rasti in diferenciacije nevronov. Obstaja potreba po oblikovanju večnamenskih nanodelcev, ki lahko prečkajo krvno-možgansko pregrado in dosežejo živčne celice. 

Interakcija grafenovih nanolističev z nevronskimi celicami

V literaturi so opisani pogosti mehanizmi citotoksičnosti grafenskih nanodelcev na različnih tipih celic, ki vključujejo fizično interakcijo s celičnimi membranami, motnje celičnega citoskeleta, oksidativni stres zaradi proizvodnje reaktivnih kisikovih zvrsti (ROS); poškodbe mitohondrijev ; poškodbe DNK, kot so kromosomska fragmentacija, prekinitve verig DNK, točkovne mutacije in oksidativne spremembe DNK; avtofagija ter apoptoza in/ali nekroza.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnsys.2018.00012/full

Grafen za omrežje 5G in za možganske vsadke, saj prevaja električne signale in lahko podatke o vaši možganski aktivnosti pošilja na pametni telefon in vašemu zdravniku. Stranskih učinkov hekiranja možganov ne omenjajo: https://www.youtube.com/watch?v=wnad0Chnxww

*

Pri nedavnem projektu, znanem pod imenom DishBrain, so znanstveniki podjetja Cortical Labs združili človeške možganske celice s podobnimi celicami, pridobljenimi iz mišjih zarodkov. Ko so to zmes pripravili do tega, da so se spremenili v himerične možganske kapljice, so nastale organoide vzgojili na elektrodnem polju, da so lahko igrali video igrico Pong. To odpira nove možnosti raziskav, ki bodo imele daljnosežne posledice za tehnologijo, zdravje in družbo.

Elon Musk je pojasnil: "Glavni cilj Neuralinka je ustvariti vmesnik za celotne možgane - posplošeno vhodno-izhodno napravo, ki bo dolgoročno dobesedno povezljiva z vsemi vidiki vaših možganov." To je dvosmerni nadzor misli, ki se dotika vsakega nevrona, vseobsegajoč in potencialno neizogiben.

https://joebot.substack.com/p/relentless-transformation-how-primitive?publication_id=235812&isFreemail=true

*

Milijarderja Bill Gates in Jeff Bezos stavita na podjetje Synchron s sedežem v New Yorku kot odgovor na Neuralink Elona Muska. Podjetje, ki sta ga ustanovila avstralska profesorja Tom Oxley in Nick Opie, je 16. decembra 2022 objavilo, da je zaključilo krog financiranja serije C v višini 110 milijonov dolarjev, v katerem sodelujejo Bezos Expeditions, Gates Frontier in ARCH Venture Partners. Synchron Switch je "možgansko-računalniški vmesnik", ki se preko vratne vene implantira v krvne žile na površini motorične skorje možganov. Ko je vmesnik nastavljen, zazna in brezžično prenaša informacije iz možganov, kar hudo paraliziranim posameznikom omogoča upravljanje osebnih naprav, ne da bi jim bilo treba uporabljati roke.

https://www.zerohedge.com/technology/gates-bezos-invest-australian-designed-brain-implant

*

Blackrock Neurotech je največji proizvajalec možganskih implantov. "36 ljudi po vsem svetu ima vgrajen možgansko-računalniški vmesnik," piše na njihovi spletni strani. "Od tega jih 32 uporablja Blackrockovo tehnologijo." Pomembno pa je poudariti, da se sedanji BCI uporabljajo za branje nevronov in ne za pisanje nanje. Vsaj za zdaj. Da, obstajajo vsadki za globoko možgansko stimulacijo - žične elektrode, ki se namestijo pod lobanjo in se običajno uporabljajo za nadzor tresenja, v zadnjem času pa tudi za spreminjanje razpoloženja. Ti preprosti sistemi, vgrajeni v več kot 160 000 glav po vsem svetu, zagotavljajo vhodne signale. Vendar je to še daleč od tega, da bi v glavi slišali artikulirane glasove. Če bodo najbolj agresivni razvijalci uresničili svoje sanje, bodo sistemi BCI, ki so na voljo, brali in prepisovali naše misli kot pomnilniški diski. V bližnji prihodnosti bodo komercialni vsadki običajnim ljudem omogočali komuniciranje z umetno inteligenco, kot da bi bili duhovni mediji, ki iz etra vlečejo duhove. Proizvajalci se varujejo pred protesti javnosti z obljubami, da bodo hromi hodili in slepi videli. To se že dogaja, vendar je odkrito razglašen cilj preiti od zdravljenja k izboljšanju/širjenju človeških zmožnosti.

https://www.technocracy.news/will-you-the-brain-computer-interface-is-already-here/

*

Brezžična tehnologija za nevroinženiring: https://www.nature.com/articles/s41551-021-00683-3

*

Tehnologija "nevromodulacije" na osnovi grafena je REALNA: sporočilo za javnost podjetja INBRAIN Neuroelectronics opisuje biološka vezja za nadzor možganov z uporabo grafena na osnovi umetne inteligence.

https://www.naturalnews.com/2021-07-19-graphene-based-neuromodulation-technology-is-real-inbrain-neuroelectronics.html

*

Elon Musk dobavlja čipe za transparentnost možganov, kot je napovedal v Davosu 2023 Klaus Schwab. https://epoha.com.hr/2023/01/24/elon-musk-uhvacen-kako-opskrbljuje-wef-cipovima-za-kontrolu-uma-za-porobljavanje-covjecanstva/

*

V tem pregledu razkrivamo osnove optoelektronskih biovmesnikov, ki temeljijo na kvantnih pikah, in razpravljamo o njihovih nevromodulacijskih mehanizmih, začenši od nivoja kvantne pike do interakcij med elektrodo in elektrolitom ter stimulacije nevronov z njihovimi fiziološkimi potmi.

*

Možganski vsadki, kot je Neuralink, lahko spremenijo vašo osebnost na presenetljive načine. Posegati v občutljivo delovanje človeških možganov je zapleten posel in učinki niso vedno zaželeni ali predvideni. Ljudje, ki uporabljajo BCI, lahko čutijo globok občutek odvisnosti od naprav ali kot da se je njihov občutek samega sebe spremenil. Preden pridemo do točke, ko se ljudje postavijo v vrsto, da bi jim v možgane vsadili pametni telefon, se je pomembno spopasti z njihovimi nevarnostmi in edinstvenimi etičnimi pastmi.

V intervjujih z ljudmi, ki so imeli BCI, je Frederic Gilbert, profesor filozofije na univerzi v Tasmaniji, specializiran za uporabno nevroetiko, opazil nekaj čudnih učinkov. 

"Pojmi osebnosti, identitete, delovanja, avtentičnosti, avtonomije in sebe – to so zelo kompaktne, nejasne in nepregledne dimenzije," mi je povedal Gilbert.

 

"Nihče se ne strinja o tem, kaj pomenijo, vendar imamo primere, kjer je jasno, da so BCI povzročili spremembe v osebnosti ali izražanju spolnosti." V številnih študijah intervjujev je Gilbert opazil, da pacienti poročajo o občutkih, da se ne prepoznajo, ali o tem, kar se v raziskavi običajno imenuje "odtujenost" od sebe.

Vir: https://www.sciencealert.com/brain-implants-like-neuralink-could-change-your-personality-in-surprising-ways?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=cbebc17dc4-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-cbebc17dc4-366127361

*

Ali Googlova umetna inteligenca manipulira z vašimi možgani? https://www.technocracy.news/is-googles-ai-manipulating-your-brain/

*

Startup za možganske vsadke, ki ga podpirata Bezos in Gates, na ljudeh preizkuša računalniški sistem, ki ga nadzorujejo misli.

Družba Synchron je del nastajajoče skupine podjetij, ki preizkušajo tehnologijo na področju možgansko-računalniških vmesnikov.

Sistem se vsadi skozi krvne žile in bolnikom omogoča, da upravljajo tehnologijo samo z mislimi.

"Pomaga jim sodelovati na načine, ki se nam zdijo samoumevni," je dejal izvršni direktor podjetja Synchron Tom Oxley.

Bezos in Gates sta združila finančna sredstva s prvotnimi financerji avstralskega podjetja Synchron, ameriško agencijo za napredne obrambne raziskovalne projekte (DARPA) in ministrstvom za obrambo. Torej gre za projekt ameriške vojske? To je še korak bližje temu, da bi imeli "supervojaka" prihodnosti- Patrick Wood

https://www.technocracy.news/bezos-gates-to-back-mind-control-research-company/

*

Znanstveniki uporabljajo AI za spreminjanje misli v slike, natančnost je 80-odstotna.Raziskovalci z Univerze v Osaki so uporabili priljubljen model Stable Diffusion, vključen v OpenAI DALL-E 2, ki lahko ustvari poljubne slike na podlagi vnosa besedila. Ekipa je udeležencem pokazala posamezne nize slik in zbrala fMRI (slikanje s funkcionalno magnetno resonanco), ki jih je AI nato dekodirala.

https://www.technocracy.news/scientists-use-ai-to-turn-thoughts-into-images-80-accuracy/

*

Avstralski urad za nacionalno obveščevalno službo, enakovreden ameriškemu direktorju nacionalne obveščevalne službe, financira projekt preučevanja načinov združevanja človeških možganskih celic z umetno inteligenco.

https://www.zerohedge.com/technology/australian-intelligence-agency-funding-research-merge-human-brain-cells-ai

https://childrenshealthdefense.org/defender/mind-reading-technology-orwell/?utm_source=luminate&utm_medium=email&utm_campaign=defender-wk&utm_id=20230528

*

https://www.sciencealert.com/first-potential-treatment-to-repair-blood-brain-barrier-trialed-in-mice?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=84218aba50-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-84218aba50-366127361

*

https://rwmalonemd.substack.com/p/brain-computer-interface-systems?utm_source=post-email-title&publication_id=583200&post_id=110009113&isFreemail=true

*Človeške možganske celice na čipu lahko prepoznajo govor in izvajajo preproste izračune https://www.sciencealert.com/scientists-built-a-functional-computer-with-human-brain-tissue?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=4971a42ecb-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-4971a42ecb-366127361 Z uporabo samo 20 vatov moči so človeški možgani sposobni obdelati enakovreden eksaflopu - ali milijardo milijard matematičnih operacij na sekundo. Zdaj raziskovalci v Avstraliji gradijo prvi superračunalnik na svetu, ki bo lahko simuliral omrežja v tem obsegu.

Superračunalnik, znan kot DeepSouth, razvija Univerza Western Sydney.

Ko bo naslednje leto na spletu, bo zmogel 228 trilijonov sinaptičnih operacij na sekundo, kar je v primerjavi z ocenjeno hitrostjo operacij v človeških možganih.

Upamo, da bomo bolje razumeli, kako lahko možgani uporabijo tako malo moči za obdelavo ogromnih količin informacij.

Če bi raziskovalci lahko to ugotovili, bi lahko nekega dne ustvarili možgane kiborga, ki bi bili veliko močnejši od naših. Delo bi lahko tudi spremenilo naše razumevanje delovanja naših možganov. https://www.sciencealert.com/worlds-first-human-brain-scale-supercomputer-will-go-online-in-2024?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=bc1b65b438-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-bc1b65b438-366127361

Futuristi napovedujejo tehnološko singularnost do leta 2045 Tehnokrati napovedujejo, da bo Singularnost uvedla Nirvano, ko se računalniki in ljudje združijo. Mnogi filozofi in znanstveniki menijo, da bi lahko umetna inteligenca nekega dne dosegla (ali celo presegla) »razmišljanje« v človeškem slogu. Ta možnost, skupaj z našo vse večjo odvisnostjo od umetne inteligence, je koren koncepta v futurizmu, imenovanega »tehnološka singularnost«. Ta izraz obstaja že nekaj časa, saj ga je pred nekaj desetletji populariziral pisatelj znanstvene fantastike Vernor Vinge. Danes se »singularnost« nanaša na hipotetično točko v času, ko postane razvoj umetne splošne inteligence (AGI) – to je AI s sposobnostmi na ravni človeka – tako napreden, da bo nepovratno spremenil človeško civilizacijo. To bi pomenilo začetek naše neločljivosti od strojev. Od tistega trenutka naprej ne bomo več mogli živeti brez njih, ne da bi prenehali delovati kot človeška bitja. Če pa singularnost pride, ali jo bomo sploh opazili? Možganski vsadki kot prva stopnja Da bi razumeli, zakaj to niso stvari iz pravljic, moramo pogledati le nedavni razvoj vmesnikov možgani-računalnik (BCI). BCI so v očeh mnogih futuristov naraven začetek singularnosti, saj združujejo um in stroj na način, ki ga nobena druga tehnologija doslej ne more. Podjetje Elona Muska Neuralink išče dovoljenje Urada za hrano in zdravila za začetek testiranja svoje tehnologije BCI na ljudeh. To bi vključevalo vsaditev nevronskih konektorjev v možgane prostovoljcev, da bi lahko sporočali navodila tako, da bi mislili o njih. Musk je že dolgo rekel, da verjame, da bodo možganski vsadki omogočili telepatsko komunikacijo in vodili k koevoluciji ljudi in strojev. Trdi, da če ne uporabimo takšne tehnologije za povečanje svojega intelekta, tvegamo, da nas bo superinteligentna umetna inteligenca izbrisala. Drugo tehnološko podjetje BCI, Synchron, je ustvarilo minimalno invazivni vsadek, ki je bolniku z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS) omogočil pošiljanje e-pošte in brskanje po internetu s pomočjo svojih misli. Po besedah Raya Kurzweila, futurista in nekdanjega Googlovega inženirja inovacij, bi lahko ljudi z umom, razširjenim z umetno inteligenco, vrgli na avtocesto evolucije – drveči naprej brez omejitev hitrosti. Kurzweil v svoji knjigi Kako ustvariti um iz leta 2012 teoretizira, da je neokorteks – del možganov, za katerega menijo, da je odgovoren za »višje funkcije«, kot so čutno zaznavanje, čustvovanje in kognicija – hierarhični sistem prepoznavalcev vzorcev, ki, če ga posnemamo v stroj, lahko vodi do umetne super inteligence. Napoveduje, da bo singularnost z nami do leta 2045 in meni, da bi lahko prinesla svet superinteligentnih ljudi, morda celo Nietzschejevega »Übermensch«: nekoga, ki preseže vse svetovne omejitve, da bi uresničil svoj polni potencial. Vendar vsi ne vidijo AGI kot dobro stvar. Pokojni veliki teoretični fizik Stephen Hawking je opozoril, da bi lahko superinteligentna umetna inteligenca povzročila apokalipso. Leta 2014 je Hawking za BBC povedal: »Razvoj popolne umetne inteligence bi lahko pomenil konec človeške rase. […] Vzletelo bi samo od sebe in se preoblikovalo z vedno večjo hitrostjo. Ljudje, ki jih omejuje počasna biološka evolucija, ne bi mogli tekmovati in bi bili izpodrinjeni.« Druga zamisel, ki se nanaša na singularnost, je "panjski um", ki podpira AI. Merriam-Webster opredeljuje panjski um kot »kolektivno miselno dejavnost, izraženo v kompleksnem, usklajenem vedenju kolonije družbenih žuželk (kot so čebele ali mravlje), ki veljajo za primerljive z enim samim umom, ki nadzoruje vedenje posameznega organizma«. Nevroznanstvenik Giulio Tononi je okoli tega pojava razvil teorijo, imenovano Integrirana informacijska teorija (IIT). Nakazuje, da se vsi usmerjamo k združitvi vseh umov in vseh podatkov. Filozof Philip Goff dobro razloži posledice Tononijevega koncepta v svoji knjigi Galilejeva napaka: »IIT napoveduje, da če bi rast internetne povezljivosti kdaj povzročila, da bi količina integriranih informacij v družbi presegla količino integriranih informacij v človeški možgani, potem ne bi samo družba postala zavestna, ampak bi bili človeški možgani 'vsrkani' v to višjo obliko zavesti. Možgani bi sami po sebi prenehali biti zavestni in bi namesto tega postali le zobniki v megazavestni entiteti, ki je družba, vključno z njeno internetno povezljivostjo. https://studyfinds.org/humans-machines-artificial-intelligence-agi/ https://www.technocracy.news/becoming-one-futurists-predict-technological-singularity-by-2045/

Družba Inner Cosmos je prvič predstavila svoj možganski vsadek za zdravljenje depresije Digitalna tabletka je sestavljena iz dveh delov: Elektroda, ki se namesti pod kožo, in "pod", ki se pritrdi na uporabnikove lase in napaja napravo. Pod napaja vsadek v velikosti centa, ki pošilja drobne električne impulze v predel možganov, ki ga prizadene depresija - zdravljenje poteka enkrat na dan 15 minut. Podjetje Inner Cosmos je svojo napravo vsadilo človeškemu pacientu in namerava naslednji mesec začeti drugo preskušanje na ljudeh. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-11624921/First-implant-treat-depression-REVEALED-New-brain-chip-set-rival-Elon-Musks-Nueralink.html