Članek
Aromaterapija: Vrtnica
Objavljeno May 05, 2017

Cvet vrtnice s svojo nežno in skrivnostno lepoto v nas prebuja lepe občutke. Ima pa tudi številne zdravilne učinke. Že v zgodovini so jo poznali kot naravno zdravilo, sedaj pa to potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Deluje kot antioksidant in antibiotik zoper nekatere bakterije. Pomirja in sprošča živčni sistem oziroma blaži posledice stresa ter ustvarja blago dišeče, prijetno in spokojno vzdušje.

***

 

Fotografija: Radha 2019 z dovoljenjem Favn d.o.o

***

Gospa Katja Kogej je napisala knjigo Z okusom vrtnic, v kateri opisuje jedi iz vrtnic. Končala je študij naturopatije in diplomirala na temo vrtnic. Zapisala je: "vrtnica s svojim visokim valovanjem umirja, blaži, uravnoveša, spodbuja, razveseljuje, odpira, greje, hladi, uravnava, normalizira, čisti, mehča, tolaži....skratka zdravi telo in dušo. Je navdih v glasbi, pesmi, sliki in besedi, kot dišava, lepotilo in zdravilo, pa tudi kot okusna hrana in dobrodejna začimba."

Pred kratkim so znanstveno ugotovili, da eterično olje vrtnic učinkuje tudi proti raku. Ima fenole, anticianide in galno kislino in s tem aktivira imunski sistem in zavira rast krvnih žilic, ki rakavo celico oskrbujejo s hranili. Deluje celo na DNK genski zapis in preprečuje mutacije zdravih celic v rakave.

***  ***  ***

Fotografija: Radha 2019

 ***

V aromaterapiji se eterično olje vrtnice zunanje uporablja za lajšanje depresije in odpravljanje negativnih čustev. Krepi delovanje žolčnika in jeter, pomirja prevelik ogenj. Krepi tudi živčni sistem in blaži tesnobo in potrtost pri žalovanju. Blagodejno vpliva tudi na srce, cirkulacijo krvi in limfe, visok krvni pritisk in maternico (ni primerna za nosečnice zaradi vpliva na maternico). Sprošča in pomirja srčno mišico in hiter srčni utrip. Hidrolat vrtnice je dober tonik za zrelo kožo. 

Na psihološkem nivoju vrtnica krepi zaupanje, čustvovanje in čutenje. Je balzam za čustvene bolečine zlomljenega srca. Deluje tudi na energijsko telo in središča v našem duhovnem telesu. Vpliva na korensko, sakralno, srčno in kronsko čakro. Odpira srce za ljubezen, pomirja um v meditaciji in s svojo visoko vibracijo preobraža negativna čustva. 

***

Fotografija: Radha 2019

***

Pri astroloških znamenjih ima naslednji vpliv na določene značajske lastnosti teh arhetipov:

Oven: blaži in pomirja ognjevit značaj

Bik: podpira čutno naravo in lajša glavobole

Dvojček: povezuje notranjo razdvojenost

Rak: pomaga odpuščati preteklost, spodbuja premik naprej, spokojnost v domu in zdravo neodvisnost

Lev: krepi občutek dostojanstvene navzočnosti, krepi srce, podpira življenjski ogenj

Devica: pomirja preveliko občutljivost

***

Fotografija Radha z dovoljenjem Favn d.o.o

***

Tehtnica: spodbuja ravnovesje in mir

Škorpijon: prizemljuje čutna zadovoljstva, mehča trdo naravo in jezo, blaži občutke krivde

Strelec: podpira samospoštovanje, svobodo in pustolovski značaj

Kozorog: pomaga pri izgorelosti zaradi prevelikega prizadevanja pri delu, blaži občutek osamljenosti, podpira izražanje čustev in čutenje

Vodnar:spodbuja zaupanje, vizije, blaži trmoglavost

Riba: podpira intuicijo, razumevanje in občutljivost

***

Fotografija: Radha 2019

***

Eterično olje vrtnice lahko uporabljamo v izparilniku, kjer v prostoru vdihavamo njene dišeče arome. Lahko pa se mažemo z mešanico osnovnega olja in eteričnega olja vrtnice. V 50 ml osnovnega olja dodamo 20 kapljic eteričnega olja (za odrasle). Ne pomaga le pri depresiji, temveč blaži tudi jezo, stres, strah in živčno napetost. Vonj vrtnice prebuja veselje do življenja in ustvarjalnost. 

***

Fotografija Radha 2019

***

Raziskave na živalih v Iranu dec 2016 so pokazale, da ekstrakt vrtnice (Rosa damascena) niža sladkor v krvi pri diabetesu ter poveča občutljivost celic na inzulin. Zato v Iranu proučujejo možnost uporabe vrtnice za nadzor diabetesa tudi pri ljudeh.

***

***

footografija Radha 2019

***

Eterično olje vrtnice je zdravilo za akne. Raziskava je ugotovila, da vrtnica razredčena 0,25 % (1 kapljica vrtnice v 20 ml  osnovnega olja) v petih minutah uniči bakterije, ki povzročajo akne. Za zdravljenje aken  dr. Eric Zielinski priporoča 5% mešanico: 3 kapljice eteričnega olja vrtnice v 3 ml (60 kapljic) osnovnega olja (kokosovo olje, olje jojobe, mandljevo olje...)

***   ***   ***

Fotografija:Radha 2018

Vrtnica blaži vnetje in bolečine - ima kvercetin in kamferol, ki pa se ne nahajata v eteričnem olju, temveč v alkoholnem izvlečku vrtnice. 

V bližini izvira Ljubljanice - Močilnika, sem videla te čudovite roza vrtnice :) https://www.youtube.com/watch?v=249Lhxign8w&feature=youtu.be

Danes sem posnela kratek video z et. oljem vrtnice :) https://www.youtube.com/watch?v=d73fn2dd8X0

Vrtnica je povezana z idealizmom - nosimo **rožnata očala** ko ne želimo videti resnice.....in se prepričujemo, da je vse dobro in krasno Rožnat pogled na svet je radostno lep brez pravega razloga.....vrtnica prežene depresivno razpoloženje in dviguje duha vrtnica nas tudi polepša ....je zdravilo za akne in je tonik za kožo https://naturallivingfamily.com/rose-essential-oil-benefits/?utm_medium=email&utm_source=infusionsoft&utm_campaign=eodigest

V maju poteka Festival vrtnic v vrtu samostana Kostanjevica v Novi Gorici.... njihova zbirka burbonskih vrtnic je ena največjih v Evropi in svetu....imajo jih 80 vrst in negujejo jih na naraven način : proti plesni in ušem uporabljajo olje skorje cimeta http://www.samostan-kostanjevica.si/sl/rožni-vrt-burbonk

Raziskave na živalih v Iranu dec 2016 so pokazale, da ekstrakt vrtnice (Rosa damascena) niža sladkor v krvi pri diabetesu ter poveča občutljivost celic na inzulin. Zato v Iranu proučujejo možnost uporabe vrtnice za nadzor diabetesa tudi pri ljudeh. http://www.greenmedinfo.com/article/rosa-damascena-extract-has-useful-effects-insulin-resistant-animals-and-increa

kontrast belega ometa in rdečih vrtnic https://uploads.publishwall.si/imgs_2/2017/05/28/publishwall_1495954832_7946925.jpg

Ko sem se sprehajala po Nadgorici, se mi je pogled ustavil na dišečem grmu vrtnic https://uploads.publishwall.si/imgs_2/2017/05/28/publishwall_1495954466_8676967.jpg

V Novi Gorici se ves mesec maj dogaja festival vrtnic http://www.primorske.si/Novice/Goriska/V-Novi-Gorici-se-pricenja-12-Festival-vrtnic

Tudi jaz sem po spletu kupila eterično olje vrtnice iz Bolgarije, 100% rosa damascena ......in aroma je zelo intenzivna......kar preveč, zato lepše diši, ko se razredči ( po načelu: manj je več :)

Spomnim se meje z Bolgarijo kjer se je na veliko ponujal "Bugarski miris" (Bolgarska dišava) iz vrtnic v majhnih epruvetah. Ženske so bile nad njim navdušene :-)

To bo pa povsem naravna aromaterapija :) ..... če bo vrtnica zadišala tudi ušem, je pa dober pelinov čaj

Preteklo jesen sem nabavil, po zatrjevanju prodajalke, dišečo vrtnico. Zdaj čakam, da se razvije in zadiši. Bojim se pa napada plesni v tem rosenju izpod neba.