Članek
Sveti trije kralji
Objavljeno Jan 02, 2017

Stara prerokba je šepetala skrivnosti

modrim sinovom Perzije, iskalcem resnice.

Stoletja dolgo so gledali brezmejno zvezdno nebo,

njih srce je upalo videti obljubljeno

*  *  *

In glej! Zdaj na črnem oboku svilnatega neba

kot nežna slutnja

utripa Betlehema zvezda

  *  *  *

V njihovi duši prižiga globoko hrepenenje,

 jih brez oklevanja na dolgo pot požene.

Misterij luči neznane zvezde

nočno nebo nad njimi osvetljuje,

v tišini spokojni se njih srce raduje

*  *  *

Kamele neslišno a vztrajno stopajo skozi puščavo,

velike mehke oči zrejo v daljavo

medtem ko veter briše njihovih kopit sledove.

Na bokih nosijo opojnih dišav in zlata darove,

skupaj z modreci, žejnih nesmrtnosti Vode,

pot Izraela iščejo

*  *  *

Nobena ovira samotnih popotnikov ne ustavi,

Betlehem je vse bližje,

nosijo ga že v svojem srcu,

ljubezen odrešilna je rojena

                                                   (avtor pesmi: radha)

***   ***   ***

Fotografija: Wikipedia: By Nina-no - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2176501

***   ***   ***

Praznik svetih treh kraljev je 6. januar, ko pravoslavna cerkev praznuje Božični večer. Darovi zlata, kadila in mire, ki so ga prinesli novorojenemu Jezusu, so simbol njegovega veličastja, poduhovljenosti in čistega-nepokvarljivega telesa. Oni so oznanili rojstvo Odrešenika, kar se imenuje „epifanija“.

Trije modreci iz Perzije so tudi prve trije kristjani izven Izraela. Bili so svečeniki, tradicija pa jih imenuje „kralji“ zaradi prerokbe Izaije in psalma št.72 Kralja Davida:

Izaija (60:3,6): Narodi bodo prišli k tvoji Luči, kralji k siju tvoje zarje....zlata in kadila bodo prinesli, Gospodovo hvalo bodo oznanjali....

Te svečenike je pozneje krstil Apostol Tomaž. Njihove relikvije je v Perziji okoli leta 330 našla bizantinska kraljica Helena, danes pa se nahajajo v katedrali v Kolnu.

Z zlatom, ki so ga prinesli, je sveta družina financirala pot in bivanje v Egiptu, ko je bežala pred pregonom kralja Heroda. Legenda pravi, da je Devica Marija te darove hranila pri sebi vse svoje življenje, pred smrtjo pa jih je zaupala dvema deklicama. Dolgo časa so se kadilo, mira in zlato nahajali v baziliki Hagie Sophije v Istanbulu. Danes pa so v samostanu svetega Pavla na gori Athos v Grčiji.

Zgodba svetih treh kraljev je zgodba o spoštovanju modrosti starih prerokb, hrepenečemu iskanju, mističnemu potovanju v neznano, premagovanju ovir in končni izpolnitvi v ljubezni radostnega srečanja. Tudi nas spodbuja, da ne opustimo iskanja. 

https://www.youtube.com/watch?v=2K1S86AvyrE

da jih ne pozabimo....... in jih ne ovije..... pajčevina časa..... https://www.youtube.com/watch?v=dhXB8jvh9pM

Radmila:)* Odlično si zadevo povezala.

Abram.....prav všeč mi je tvoja izvirna razlaga: mira - duša, zlato-telo in kadilo- sveti duh, ki prežema vse

Radmila:)* Hvala tebi na strpnosti !

Abram.......#3.....hvala za komentar......zgodba se lahko vidi iz različnih vidikov......se tolmači na različne načine.......zakaj bi brisala tvoje razmišljanje, ki bogati to zgodbo ? : ) *** mene ta zgodba veseli...iz različnih vzrokov.....ne glede na cerkev....saj le ta na mene nima nobenega vpliva, ker molim sama doma.....in se povezujem z Jezusom brez kakršnihkoli posrednikov..... ..občasno grem v pravoslavno cerkev, kjer je vedno lepo doživetje liturgije in dišečih kadil.....včasih grem tudi na katoliško mašo..........a največja moč molitve se pokaže vedno v samoti.........najbolj pa takrat, ko je človek na dnu in je vse videti brez smisla

Zim Zelen Trije kralji so predstavniki večno sedanje vesoljne samobitnosti, nosilci božje troedinosti v resnici vseobsežne vesoljne večno sedanje samopojavnosti. To so : Mahatma-Brahatma- Mahanga-modreci z vzhoda. 1. Mahatma daruje miro- predstavnik akumulirane vrednosti vesolja-duše nesmrtnost. Resnica !!! 2. Mahanga zlato-predstavnik realizirane vrednosti vesolja- vidnega !!! 3. Brahatma kadilo-Posledica in vzrok obeh kot nosilec EM sile, ali teološko vesoljnega Svetega duha. 4. Vesolje samo preko EM sile ciklično na Zemlji samoustvari preko nađe življenjske reprodukcije- iz sebe človeka,ki postane vesoljno samospoznan in s tem ta človek zrcali v sebi samo vesoljno troedinost in ta se obratno zrcali v njemu samem. Tu ni nobenega čudeža. Čudež je naredila in ustvarila RKC,ki že 2000 let zavaja svoje vernike in iz njih ustvarja poslušne ovčke, da jim gospodari in jim jemlje njihovo dostojanstvo..Upam Radmila,da ne črtaš tega mojega komentarja:)** Vse dobro !! Kdor lahko to ovrže- naj izvoli ovreči.

Zim Zelen.....#1......modreci v >Perziji so iskali otroka, ki bo duhovni kralj narodov zato, ker je obstajala v njihovi religiji zoroasterizma prerokba o prihodu Mesije, katerega znamenje bo pojav nenavadne zvezde na nebu, ki bo pokazal kraj njegovega rojstva .....namen iskanja je bil najti Odrešenika narodov in se mu pokloniti, pozneje pa so bili tudi posvečeni v misterije krščanstva tudi če oni ne bi našli Otroka, ki on še vedno bil vse to, kar je bil, saj je Devici Mariji bilo jasno od brezmadežnega spočetja dalje, da bo njen otrok Mesija, ki so ga v Izraelu pričakovali stoletja dolgo in molili zanj......Ko so prišli trije ljudje iz daljnih dežel, je bila to za Devico Marijo le dodatna potrditev tega, kar ji je bilo že sami razodeto skozi misterij spočetja in rojstva, ki ni bilo običajno rojstvo, kakor pri drugih otrocih Sveti trije kralji so le izpolnitev prerokbe preroka Izaije in kralja Davida, da se bodo Otroku prišli poklonit kralji ter mu prinesli darove........so en lep dodatek k rojstvu Jezusa, nikakor pa niso oni določili njegovega statusa, ki se je širši javnosti razodel po Krstu v reki Jordan, ko je Jezus pričel svoje javno delovanje Ana Katarina Emmerich, nemška jasnovidna nuna je povedala tudi to, da je Jezus v zadnjih treh letih delovanja med svojimi potovanji obiskal tudi domači kraj treh modrecev v Perziji

Sprašujem zakaj so trije modreci sploh poiskali novorojeno dete, njihov pravi namen? Če prav razumem so oni "ustoličili" Jezusa kot Kralja, preroka. V kolikor to ne bi storili, bi bil običajen deček.....