Članek
Cesarica v palači
Objavljeno Nov 06, 2016

Naveličana ameriške filmske produkcije, ki snema filme polne nasilja in spolnosti, sem prenehala gledati TV. Trenutno gledam le poročila in nadaljevanko Usodno vino. Sem pa predlani odkrila bisere kitajskih filmov in nadaljevank, ki so prave umetnine v estetskem, duhovnem, zgodovinskem in glasbenem smislu.

Navajena na plehke ameriške filme, polne pirotehničnih učinkov, sem bila presenečena nad globino in lepoto kitajskih ( pa tudi japonskih) filmov in nadaljevank. V njih nastopajo igralke v čudovito vezenih in barvitih oblekah, z umetelno izdelanimi frizurami, mistična sporočila se prepletajo z lepoto posnetih kadrov, ki so vsak zase posebna paša za oči, vse skupaj pa spremlja čudovita glasba in nadvse inteligentni in modri dialogi. 

Večina teh nadaljevank in filmov sloni na zgodovini, kar jim daje posebno vrednost, saj je kitajska zgodovina polna nenavadnih in zanimivih zgodb, ki so jih nadvse uspešno prelili na filmsko platno. Vsak kader posebej je zaokrožena celota, zato je vredno te filme pogledati tudi večkrat. Tako sem  kupila DVD filmov kot so Prekletstvo Zlate Rože, Heroji in Hiša Letečih Bodal.

Nadvse prijetno pa me je presenetil film Avalokiteshvara ter trilogija nadaljevank z imenom Legend of the Condor Heroes, Return of the Condor Heroes in The Heaven Sword and Dragon Saber. Opisujejo kitajski misticizem (taoizem), boj med dobrim in zlim in različne duhovne skupine, kot so Berači, Šaolini itd....Dogaja se v 12. stoletju. V njih so poleg zgoraj opisanih lepot prisotne tudi borilne veščine, ki so prikazene tudi zelo estetsko. Te nadaljevanke so na tako visokem nivoju zavesti, lepote, inteligence in modrosti, da sem se vprašala, kdo je napisal knjige, ki so podlaga za scenarij. Tako sem odkrila pisatelja Jin Yonga (Louis Cha) iz Hong Konga, ki je politolog in mednarodni pravnik z dobrim poznavanjem zgodovine, borilnih veščin in taoizma.

Čudovita nadaljevanka je tudi Empress in the Palace, ki prikazuje življenje na cesarskem dvoru v Prepovedanem mestu v Pekingu. Kitajski cesarji so imeli već žena in ta nadaljevanka nazorno prikazuje odnose med cesarico in konkubinami in kaj vse so bile pripravljene narediti, da bi si pridobile naklonjenost in pozornost cesarja.

https://www.youtube.com/watch?v=QEyPc7EI0pI&list=PLaOwRSpyrErRbT8EyKfArqbHjr6z0Gall

prizor iz filma Hiša letečih bodal https://www.youtube.com/watch?v=p-nmfwQdkeM

Zelo lepo si povedala, Radmila! <3

Ana :).......zaradi takih prizorov so mi všeč kitajski filmi.......počasni posnetki kamere......da imam čas, da si ogledam podrobnosti......vezenine na obleki.....barvo fižolčka.......izraz čustev na obrazu.......položaje telesa......:)...... ...v oko kamere ujeti dragoceni trenutki časa......ki sicer tako hitro minejo

Zelo zelo lepo!