Predsednik Rusije, Vladimir Putin, je poslal parvo bombo NATU, ko je javno sporočil, da Rusija ustvarja vse pogoje za "BALKANSKO UNIJO" Kako se sklicujoč na ruske medije, skopski dnevnik Utrinski vesnik piše, da Vladimr Putin Združena Rusija, podpisala deklaracijo o sodelovanju z dvema političnima strankama u črni Gori, a to namerava, da stori tudi v drugih balkanskih državah s ciljem odpiranja poti, ki bo peljala do postavitve Balkanska unije.

Glede na te trditve, bi v Balkansko unijo stopile "NEVTRALNE DRŽAVE", čeprav Črna Gora že izvaja postopke za vstop v EU in nato tudi NATO. Na listi, ki naj bi vstopile v Balkansko unijo in katerimi državami je Moskva poslala vabilo za združenje v uniji se nahajajo Makedonija, BiH in Srbija.

Informacije o podpisu tega dokumenta in dogovora preko opozicije Demokratske narodne stranko Črne Gore in Socialistično narodno stranko so sporočili tudi črnogorski mediji. V tem dokumentu se navaja, da je začeta inciativa o ustvarjanju Zvezi neodvisnih suverenih držav v jJugovshodni Europi, kateri članice se bodo z ustavo izjasnile za vojno nevtralnost, kar pomeni, da se bodo članice odrekle članstva v NATu.

Analitičarji ocenjujejo, da želi Moskva na ta način zadržati Balkan izven varovalnega območja NATa in tako članstva zveze NATO. Drugi razlog je verjetno odziv Moskve ideji Bruslja, ki je že v letu 2013 začel z idejo o formiranju Zahodnobalkanske šesterice (G6), ki podrazumeva institucionalno imenovano sodelovanje BiH, Srbije, Črne Gore, Kosova in Albanije v kontekstu europskih integracij.

Bodoča balkanska zveza, ki je dobil tudi vso podporo Bruslja in Vašingtona, podrazumeva skupni parlament in policijo (BALPOL), skupno tržišče dela, izobraževanje in zdravstveno zaščito.

Brez medijskega pompa, v Pržnom pri Budvi sredini julija 2013. leta je bil izveden posvetovalni sestanek predstavnikov Albanije, BiH, Črne Gore, Kosova, Makedonije in Srbije o novem konceptu regionalnega sodelovanja pod delovnim nazivu "Zahodnobalkanska šesterica+1".

Čeprav je članica EU, Hrvaška se je tudi pridružila incijativi, a sestanku je v interesu opazovalca, sodeloval tudi predstavnik iz Slovenije. Udeleženci so takrat potrdili, pripravljenost za sodelovanje v ponudenemu regionalnemu sodelovanju in uveljavitvi ter spoštovanja principa vrednotenja napretka vsake države posamično v procesu europskih integracij.

Formiranje G6 na Balkanu, kakor je takrat razumljeno, zahod želi, da nevtralizira poskuse Rusije, da v popolnosti prevzame energetsko tržišče v tem delu Europe, a samim tem tudi politični potencial in upliv.

STOP ZA ČRNO GORO

Ta deklaracija je, po pisanju Ultrinskega vesnika, izvedena dva in pol meseca pred NATO samitom v Varšavi kjer se pričakuje, da Črna Gora bo povabljena v sestavo NATO alijanse in očitno predstavlja zadnji poiskus Rusije, da bi bilo to onemogočeno.

Stranke katerimi je Rusija poslala sporočilo, niso politično ravno vplivne, ali deklaracija predstavlja jasen signal, da Moskva intentivno dela na zadržanju Balkana izven varnostnega ščita NATO alijanse.