15. Festival VEČER SLOVENSKIH VIŽ V NAREČJU

Škofja Loka, petek, 12. junij 2015

Škofja Loka je v pričakovanju 15. Večera slovenskih viž v narečju!

Čez deset dni, 12. junija, se bo v Škofji Loki začel letošnji 15. Večer slovenskih viž v narečju, edini še živeči slovenski narečni festival. V tekmovalnem delu se bo predstavilo 10 narodno - zabavnih ansamblov, ki se bodo potegovali za več nagrad.

festival skofja loka

Osrednja bo tudi letos nagrada Škofje Loke za najboljši nastop v celoti, medtem ko bodo zmagovalci po izboru občinstva domov, med drugim, odnesli prehodni kipec Vandrovčka, delo kiparja izpod Blegoša Petra Jovanoviča.... 

Škofja Loka, 2. junij 2015 - Čez deset dni, 12. junija, se bo v Škofji Loki začel letošnji 15. Večer slovenskih viž v narečju, edini še živeči slovenski narečni festival. V tekmovalnem delu se bo predstavilo 10 narodno - zabavnih ansamblov, ki se bodo potegovali za več nagrad. Osrednja bo tudi letos nagrada Škofje Loke za najboljši nastop v celoti, medtem ko bodo zmagovalci po izboru občinstva domov, med drugim, odnesli prehodni kipec Vandrovčka, delo kiparja izpod Blegoša Petra Jovanoviča. V revijalnem delu bosta nastopila ansambla Vikend in Fiškali, gostje iz Hrvaškega Zagorja. Festival, ki se letos, po lanskem uspešnem gostovanju v občini Zgonik v Tržaškem zaledju, ponovno vrača v Škofjo Loko, bo tokrat potekal na dvorišču Loškega gradu.

Strokovna komisija je letos izmed več kot 20-ih prijavljenih ansamblov izbrala deset, katerih skladbe so ustrezale tako po besedilu, ki je za uvrstitev na festival ključno, kot po melodiji.  Na Večeru slovenskih viž v narečju bodo nastopili trije ansambli iz škofjeloškega območja - RAUBARJI, DOR MA CAJT in HOZENTREGARJI, ki bodo vsi trije prepevali v gorenjskem narečju, tako kot tudi ansambel Marcela IN. Dolenjsko narečje bodo v svojih skladbah predstavili ansambli EKS'TRA BAND, JELEN in KOLOVRAT, SLOVENSKI MUZIKANTJE, ki ga sestavljajo Primorci in Gorenjci, pa bodo zapeli v kraškem narečju. V Škofjo Loko prihajajo tudi Prekmurci,  ans. KONTRABANT , ter gostje iz Tržaškega zaledja, kjer je festival gostoval lani, ansambel OGNJENIH 7.

Večer slovenskih viž v narečju ostaja edini slovenski festival, ki še goji in neguje slovensko narečno besedo. Besedila bo ocenjeval tudi Igor Pirkovič, ki je o festivalu povedal:  "Večer slovenskih viž v narečju pravzaprav rešuje čast slovenskih festivalov, ko gre za prikaz barvitosti, raznolikosti in bogastva slovenskih narečij, ki so jih pesniki in dobri besedilopisci znali odlično ubesediti za pesmi za viže v zadnjih letih. Škoda, da takih festivalov ni več, škoda da umira vse, kar diši po slovenski glasbi in v veselje mi je, da imamo še ta festival v Škofji Loki letos."  (posnetek: Igor Pirkovič o festivalu v narečjih ; dolžina 30 sekund)

Na 15. Večeru slovenskih viž v narečju bo podeljenih več nagrad:, prikazano na odru pa bo ocenjevala strokovna komisija, ki ji tudi letos predseduje Tomaž Tozon, poleg Igorja Pirkoviča pa jo sestavljajo še Francka Benedik, Igor Podpečan in Jože Burnik.  Festival organizira Radio Sora ob pomoči agencije Geržina Videoton, začel se bo v petek, 12. junija, ob 19.30 v atriju Loškega gradu. Organizator sicer računa na lepo vreme, v nasprotnem primeru pa bodo večer prestavili v športno dvorano Trata v Škofji Loki.

http://radionarodnjak.com/

A ne poslušaš narodnjaka???
Slovenski radio Narodnjak se sliši.
http://onair.radio24.si/narodnjak/ LIVE!!!
http://radionarodnjak.com/