Članek
Kanton Ženeva: Triletni moratorij na 4G+ LTE in 5G
Objavljeno Feb 29, 2020

Švicarski Kanton Ženeva je sprejel triletni moratorij na 4G+ in 5G

28.2. 2020
Ženevski kanton vzpostavlja triletni moratorij na 4G LTE in 5G. Sprememba Zakona o različnih konstrukcijah in napravah določa, da bo v tem obdobju za vsako novo napravo potrebno dovoljenje.
-
Ta sprememba je bila sprejeta v četrtek zvečer, 27.2. 2020 s 60 glasovi za in 35 proti ter  enim vzdržanim glasom, vendar ga odbor kljub trem prošnjam v zvezi s tem ni preučil.
Državni svetnik Antonio Hodgers, zadolžen za Teritorialni oddelek, pa je opozoril na zmedo, ki obstaja med 4G +, 5G in milimetrsko tehnologijo 5G, ki v Švici še ni nameščena (op. prev: milimetrski 5G je od 30 do 300 GHz).
"Če želite, bo država tri leta zavračala kakršno koli spreminjanje anten, vendar bo to storila brez pravne podlage. Obstaja velika nevarnost, da bi ta zakon sodišče zavrnilo, "je dejal sodnik. In naj spomnimo, da je kanton Ženeva lani uvedel moratorij na namestitev novih anten, da pa operaterji svoje antene lahko prilagodijo tako, da omogočajo 4G + (4G LTE).
-
Različni pogledi
-
Moratorij, ki je bil sprejet v četrtek zvečer 27.2. 2020, je odziv na naraščajočo zaskrbljenost prebivalstva, je v preambuli dejal namestnik stranke Zelenih, Jean Rossiaud, prvi podpisnik zakona. "Previdnostno načelo prevladuje zaradi odsotnosti neodvisnih študij o vplivu te tehnologije na zdravje in biotsko raznovrstnost," je dejal.
-
Mnenje PDC,  Bertrand Buchs: "5G predstavlja zdravstvene težave, izbiro družbe in tveganja za varnost, omogoča lahko celo industrijsko vohunjenje. Druge države še niso namestile 5G, zato imamo čas. "
-
Za Patricka Dimier-ja iz MCG je tudi tveganje za vdor v zasebno sfero veliko. V nasprotju z besedilom, ki ga odbor ni preučil, želi PLR poznati gospodarska tveganja takšnega moratorija. "Tehnologija mora biti uokvirjena, ne pa se ji v celoti zoperstavljati," je trdil Yvan Zweifel.
-
Za moratorij na območju celotne Švice
-
Tako kot kanton Neuchâtel je tudi Ženeva v četrtek zvečer zaprosila za moratorij na namestitev milimetrskega omrežja 5G v Švici. Z uresničevanje svoje kantonalne pravice do pobude je Veliki svet (Grand Council) v četrtek zvečer, 27.2. 2020 s sklepom sprejel resolucijo. Glasovalo jih je 56 za in 36 proti. Besedilo sklepa od Zveznega parlamenta (Federal Assembly) zahteva, da v sodelovanju s kantoni izvede nacionalni kataster valov, pa tudi, da upošteva mnenje kantonov in občin, pri načrtovanju pokritja z različnimi omrežji na njihovem ozemlju.
-
Do sedaj imajo moratorij za 5G štirje švicarski kantoni: Jura, Vaud, Ženeva in Neuchatel.
-

Švicarski kanton Ženeva je v četrtek, 27.2. 2020 izglasoval triletni moratorij na 4G LTE in 5G. Tako kot kanton Neuchâtel je tudi kanton Ženeva v četrtek zvečer zaprosil za moratorij na namestitev milimetrskega omrežja 5G na celotnem območju Švice.