Članek
Wi Fi sevanje 2,4 GHz povzroča motnje trebušne slinavke pri podganah, spreminja izražanje genov pri bakterijah
Objavljeno Feb 15, 2020

Radiofrekvenčno sevanje, ki ga oddaja Wi-Fi (2,4 GHz), povzroča moteno izločanje inzulina in povečan oksidativni stres v otočkih trebušne slinavke podgane
10.8.2018 International Journal of Radiation Biology, str, 850-857

Avtorji: 

, Narges Karbalaei, S.M.J. Mortazavi, Department of Physiology, Faculty of Medicine, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, IranM, Neuroscience research Center, Neuropharmacology Institute, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran

Povzetek

Namen: obstaja velika zaskrbljenost zaradi možnih škodljivih učinkov elektromagnetnega sevanja. Ta študija je preučevala učinke elektromagnetnega sevanja Wi-Fi , s frekvenco 2,45 GHz, na izločanje inzulina in redoks sisteme antioksidantov v trebušni slinavki.

Materiali in metode: Odrasle moške Sprague – Dawley podgane, s težo od 230 do 260 g, so razdelili v kontrolne, lažne in  skupine izpostavljene Wi-Fi sevanju. Po dolgotrajni izpostavljenosti (4 ure na dan, 45 dni) elektromagnetnemu sevanju Wi-Fi, so izmerili ravni glukoze in inzulina v plazmi med intraperitonealnim testom tolerance glukoze. Določeno je bilo izločanje in vsebnost inzulina, peroksidacija lipidov in antioksidativni status pri trebušni slinavki podgan.

Rezultati: Naši podatki so pokazali, da je bilo povečanje telesne mase v skupini, izpostavljeni WI-FI, znatno manjše kot v kontrolni skupini (p <0,05). Skupina, ki je bila izpostavljena Wi-Fi (2,45 GHz), je pokazala hiperglikemijo. Plazemska raven inzulina in  izločanje inzulina stimulirano s glukozo, iz otoka trebušne slinavke, sta se v skupini, ki je bila izpostavljena Wi-Fi, znatno zmanjšala. Elekromagnetno sevanje, ki ga oddaja Wi-Fi, je povzročil znatno povečanje peroksidacije lipidov in znatno zmanjšanje aktivnosti GSH, SOD in GPx trebušne slinavke.

Zaključki: Ti podatki so pokazali, da elektromagnetno sevanje  Wi-Fi vodi do hiperglikemije, povečanega oksidativnega stresa in motenega izločanja inzulina v otočkih trebušne slinavke podgane.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09553002.2018.1490039?scroll=top&needAccess=true 

Dr. Magda Havas meni, da poleg diabetesa tipa 1 in diabetesa tipa 2 obstaja tudi diabetes tipa 3, ki nastane zaradi občutljivosti na mikrovalovna sevanja. Dr. Havas je ugotovila, da imajo sladkorni bolniki, ki so občutljivi na mikrovalovno sevanje, težave pri uravnavanju krvnega sladkorja, kadar so izpostavljeni tovrstnemu elektromagnetnemu onesnaženju. Takrat za uravnavanje ravni glukoze v krvi potrebujejo več inzulina. Ko so v domačem okolju zmanjšali elektromagnetno onesnaženje, se je raven krvnega sladkorja znižala, s tem pa tudi potreba po zdravilih (2).

https://www.zazdravje.net/zdrav-prostor/elektromagnetni-smog/diabetes-tipa-3-zaradi-wi-fi/

-

-

Globalno izražanje genov bakterije Escherichia coli K-12 DH5α po izpostavljenosti 2.4 GHz brezžičnemu resničnemu sevanju

 Sci Rep, oktober 2019 

Author information

1Department of Biological Sciences, Faculty of Science, Beirut Arab University, Beirut, Lebanon. ilhamsalman@hotmail.com.2Department of Biochemistry, Faculty of Science, Lebanese University, Beirut, Lebanon. ilhamsalman@hotmail.com.3Department of Biochemistry, Faculty of Science, Lebanese University, Beirut, Lebanon.4Department of Biological Sciences, Faculty of Science, Beirut Arab University, Beirut, Lebanon.5Department of Biochemistry, Faculty of Science, Alexandria University, Alexandria, Egypt.

Ta študija je preučevala netermične učinke radiofrekvenčnega sevanja Wi-Fi 2,4 GHz na globalno gensko izražanje v Escherichia coli K-12 DH5α. Visoko-pretočno sekvencioniranje RNA izpostavljenih bakterij sevanju 2,4 GHz in ne-izpostavljenih bakterij je pokazala, da se je 101 genov spremenjeno izražalo (DEG) pri P ≤ 0,05. Genov s prevelikim izražanjem je bilo 52, medtem ko je bilo genov s premajhnim izražanjem 49. "

QRT-PCR analiza pgaD, fliC, cheY, malP, malZ, motB, alsC, alsK, appB in appX je potrdila rezultate RNA-sekvencioniranja. Približno 7% (DEG) genov je vključenih v organizacijo celičnih komponent, 6% za odziv na stresni dražljaj, 6% za biološke regulacije, 6% za lokalizacijo, 5% za gibanje in 3% za celično adhezijo. Zbirka podatkov za opombe, vizualizacijo in integrirano odkrivanje (DAVID) funkcionalnih združevanj je razkrila, da so DEG z visoko oceno vključevali gene za lokalizacijo celic, gibanje, kemotaksijo (vrsta gibanja bakterije glede na gostoto snovi), odzive na zunanji dražljaj in celično adhezijo. Analiza Kjotske enciklopedije genov in poti delovanja genomov (KEGG) je pokazala, da so bile prizadete poti za oblikovanje bička bakterije, kemotaksijo in dvokomponentni sistem.
-
Gene Ontology Enrichment analiza je pokazala, da so bili preveč izraženi geni (DEG) vključeni v presnovne poti, transpozicijo, odziv na dražljaje, gibljivost, kemotaksijo in celično adhezijo. Premalo izraženi geni (DEG) so povezani s presnovnimi potmi ter lokalizacijo ionov in organskih molekul. Zato je izpostavljenost bakterije E. coli DH5α radiofrekvenčnim sevanjem Wi-Fi 2,4 GHz v času 5 ur vplivala na več bakterijskih celičnih in presnovnih procesov.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31595026

Otroci v šoli niso izpostavljeni sevanju Wi-Fi samo 4 ure na dan v obdobju 45 dni, temveč več kot 6 ur na dan, za dobo, kot je načrtovano, več kot 10 let. Ali temu sledi epidemija sladkorne bolezni in bolezni ledvic?