Ali je Švica ustavila uvajanje 5G zaradi skrbi za zdravje?

OddajZa zdravo okolje, dne 2020-02-13 ob 20:16:31

12.1. 2020 

Danes je mračen dan za tehnokrate v Švici, ki je uvedla prepoved nove namestitve 5G po vsej državi, medtem ko je zahtevala temeljito študijo o vplivu milimetrskih valov na zdravje. Dokler študija ne bo končana, prepoved ne bo odpravljena. - Urednik TN

Švica, ena vodilnih v svetu na področju uvajanja mobilne tehnologije 5G, je zaradi skrbi za zdravje postavila moratorij za nedoločen čas za uporabo svoje nove mreže, zaradi skrbi za zdravje. To se je zgodilo medtem, ko države v Evropi tekmujejo za nadgradnjo svojih omrežij na standarde 5G, sredi silovite zaščitne diplomatske kampanje ZDA, da ustavijo tehnologijo, ki jo ponuja Huawei. Washington pravi, da podjetje, ki je bistveno za načrte nadgradnje večine evropskih omrežij, predstavlja resno varnostno tveganje.

Švica je v Evropi relativno napredna pri uvajanju 5G. Ta bogata alpska država je zgradila več kot 2000 anten za nadgradnjo svojega omrežja v zadnjem letu, njeni telekomunikacijski ponudniki pa so večino preteklega leta obljubljali strankam pokritost z omrežjem 5G. 

 Vendar je pismo švicarske okoljske agencije BAFU (Das Bundesamt für Umwelt), ki ga je konec januarja poslala kantonalnim vladam države, zdaj dejansko zahtevalo čas za uporabo vseh novih stolpov 5G, so povedali uradniki (ki so poslali to pismo) Financial Timesu.

Agencija za okolje BAFU je odgovorna za zagotavljanje varnostnih meril kantonom, v skladu s katerimi je mogoče presoditi sevalne emisije telekomunikacijskih operaterjev. V švicarski močno federalni strukturi je telekomunikacijska infrastruktura nadzorovana glede skladnosti in licenciranja s strani kantonalnih oblasti, vendar pa je Bern odgovoren za določitev okvira. Agencija za okolje BAFU je dejala, da še ne more zagotoviti univerzalnih meril brez nadaljnjega testiranja vpliva 5G sevanja.

Agencija je dejala, da "ne pozna nobenega standarda v svetu", ki bi ga lahko uporabili za primerjanje priporočil. Zato bo agnecija BAFU podrobno preučila izpostavljenost s pomočjo prilagodljivih 5G anten, če bo to mogoče v dejanskih delovnih pogojih. "To delo bo trajalo nekaj časa," so dejali. Brez meril imajo kantoni le malo možnosti, razen da licencirajo infrastrukturo 5G v skladu z obstoječimi smernicami glede izpostavljenosti sevanju, ki vsekakor izključujejo uporabo 5G, razen v manjšini primerov. Več kantonov je že prostovoljno postavilo svoje moratorije zaradi negotovosti glede zdravstvenih tveganj.

Švicarsko zdravniško združenje priporoča previdnost pri uporabi 5G in trdi, da je treba uporabljati najstrožja pravna načela zaradi neodgovorjenih vprašanj o potencialno škodljivi tehnologiji, ki bi lahko povzročila poškodbe živčnega sistema ali celo rak.

O tej novici je poročal tudi EU Reporter na strani:

https://www.eureporter.co/frontpage/2020/02/14/health-concerns-bring-5g-to-a-standstill-in-switzerland/?fbclid=IwAR3GZJ04GB3xrnj96mr9KQ-JZiT9_wlAnVxGxZ5F_6Vte0YSAVP-uBsHmsc

Dne 15.2. 2020 pa je prišla novica, da Švica ni uvedla moratorija na 5G, kar pomeni napako v članku Financial Times ali kaj drugega. Na strani Sliliconrepublic.com je objavljen članek z naslovom: "Švicarska agencija zanika prepoved uvajanja 5G zaradi zaskrbljenosti za zdravje. Nekateri kantoni imajo moratorij na 5G, a to ne velja za celotno Švico. Agencija BAFU je v resnici pisala kantonom, kako lahko nadaljujejo z izdajo dovoljenja za 5G in prilagodljive antene, dokler ne bo na voljo pomoč FOEN-a za uveljavitev prilagodljivih anten. Več o tem je na strani:

https://www.siliconrepublic.com/comms/switzerland-halts-5g-health-concerns?fbclid=IwAR3jpR0vWMBtmQQTMvFzfmfFfExRFRbqHFJmbV6Vs15_AMPGnL7tt0kWKBg

Medtem pa tudi Monitor piše o zaustavitvi 5G v Švici:

Švica je na področju postavljanja 5G že zelo daleč, saj so po državi postavili že več kot 2000 baznih postaj za 5G. Operaterji so zagon omrežja obljubljali lansko leto, a so se načrti odmaknili.

Sedaj pa ga sploh ne bo. Pritisk javnost je bil tako močan, da je Zvezni urad za okolje (BAFU) vladam kantonov konec januarja poslal pismo, v katerem jih je pozval k zaustavitvi implementacije 5G. BAFU je dejal, da brez dodatnih testiranj vplivov 5G ne morejo podati kriterijev za dopustne meje. Zaradi tega bo BAFU preučil izpostavljenost, po možnosti v realnih pogojih, kar bo trajalo nekaj časa.

https://www.monitor.si/novica/svicarji-popustili-strahu-in-ustavili-5g/195986/

https://www.technocracy.news/switzerland-halts-5g-rollout-over-health-concerns/

https://www.takebackyourpower.net/switzerland-environmental-agency-announces-moratorium-on-5g/

http://www.ninamvseeno.org/pregled-clanka.aspx?naslov=svica-zaustavila-uvajanje-omrezja-5G-zaradi-moznih-vplivov-na-zdravje&id=143&fbclid=IwAR0zsO7-zL8_joxdYjVqkm0o7Uc8MEF232xUmPVocUgQRVudH0ZcVjP-7ec

Swiss agency denies ban on 5G roll-out over health concerns (updated)

Switzerland’s environmental agency has denied calling a halt to the switching on of 5G over health concerns.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Za zdravo  okolje
Za zdravo okolje
Objavil/a 2020-02-13 20:16:31 (Feb 13, 2020)
Starejša objava Novejša objava
Swiss agency denies ban on 5G roll-out over health concerns (updated)

Switzerland’s environmental agency has denied calling a halt to the switching on of 5G over health concerns.

ZADNJE OBJAVE
Špansko Visoko sodišče je priznalo delavcu Telekoma elektrosenzitivnost EHS
Francija: Sodišče je prepoznalo elektrosenzitivnost EHS kot poklicno bolezen
Brezžično sevanje in EHS, tumorji, plodnost, avtizem in ADHD
Raziskava: Ali bomo vsi postali elektromagnetno preobčutljivi?
Študija o elektromagnetni preobčutljivosti EHS
Izrael: Vrhovno sodišče naložilo vladi, da razišče, koliko otrok trpi za elektro hipersenzitivnostjo EHS
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj