Članek
Skrivna vojaška uporaba tehnologij 5G
Objavljeno Feb 03, 2020

Avtor: Manlio Dinucci, znanstveni sodelavec Centre for Research on Globalization.

10.12. 2019

Na vrhu v Londonu se je 29 držav članic vojaške organizacije NATO strinjalo, da bodo "zagotavljale varnost naših komunikacij, vključno s 5G". Zakaj je ta peta generacija mobilnega prenosa podatkov tako pomembna za NATO? Medtem ko so bile prejšnje tehnologije izpopolnjene za ustvarjanje vedno naprednejših pametnih telefonov, je 5G zasnovan ne le za izboljšanje njihovih zmogljivosti, ampak predvsem za povezavo digitalnih sistemov, ki potrebujejo ogromne količine podatkov, da bi lahko delovali avtomatizirano.  Najpomembnejše aplikacije 5G ne bodo namenjene civilni uporabi, temveč vojaški domeni.

Možnosti, ki jih ponuja ta nova tehnologija, so obrazložene v obrambnih aplikacijah tehnologij omrežja 5G, ki jih je objavil Zvezni odbor za obrambo (Defense Science Board), ki daje znanstvene nasvete Pentagonu: 

"Pojav tehnologije 5G, ki je zdaj na voljo za komercialno uporabo, daje Ministrstvu za obrambo priložnost, da izkoristi prednosti tega sistema, ob minimalnih stroških, za lastne operativne potrebe."

Povedano drugače, komercialno omrežje 5G, ki so ga v ZDA zgradile in aktivirale zasebne družbe, bodo ameriške oborožene sile uporabile s precej manjšimi izdatki, kot bi bilo potrebno, če bi omrežje 5G postavili izključno za vojaške cilje. Vojaški strokovnjaki predvidevajo, da bo sistem 5G igral bistveno vlogo pri uporabi hiperzvočnega orožja - raket, vključno s tistimi, ki nosijo jedrske bojne glave, ki potujejo s hitrostjo, ki je višja od Mach 5 (petkrat večja od hitrosti zvoka). Da bi rakete vodili po spremenljivih poteh in da bi lahko spreminjali njihovo smer v delčkih sekunde, da bi se izognili prestreznim raketam, bo treba v zelo kratkem času zbrati, preučiti in prenesti ogromne količine podatkov. To je potrebno tudi za aktiviranje obrambe v primeru napada s to vrsto orožja - in ker za sprejemanje takšnih odločitev ni dovolj časa, je edina možnost, da se zanesejo na avtomatske sisteme 5G.

Ta nova tehnologija 5G bo igrala tudi ključno vlogo v omrežju za vojskovanje. Z zmožnostjo istočasne povezave milijonov oddajnikov na določenem območju bo vojaškemu osebju - oddelkom in posameznikom - omogočeno, da skoraj v realnem času prenašajo zemljevide, fotografije in druge informacije o operaciji, ki poteka. 5G bo izredno pomemben tudi za tajne službe in posebne enote. Omogočil bo sisteme nadzora in vohunjenja, ki so veliko učinkovitejši od tistih, ki jih uporabljamo danes. Izboljšal bo smrtnost morilskih brezpilotnih letal in vojnih robotov, tako da jim bo omogočil prepoznavanje, spremljanje in usmerjanje ljudi na podlagi prepoznavanja obraza in drugih značilnosti. Omrežje 5G bo kot orožje visokotehnoloških zmogljivosti postalo tudi tarča kibernetskih napadov in vojnih akcij, izvedenih z orožjem nove generacije.

Kitajska, ZDA in druge države razvijajo to tehnologijo. Mednarodno nesoglasje glede 5G torej ni samo komercialno. Vojaških posledic 5G skoraj v celoti ne upoštevamo, saj kritiki te tehnologije, vključno s številnimi znanstveniki, zaradi izpostavljenosti zelo nizkofrekvenčnim elektromagnetnim poljem usmerjajo pozornost na toksične učinke na zdravje in okolje. To je seveda največjega pomena, vendar ga je treba povezati z raziskavami vojaške uporabe te tehnologije, ki jih posredno financirajo navadni uporabniki. Ena največjih zanimivosti, ki spodbuja širjenje pametnih telefonov 5G, bo možnost, da se po naročilu udeležite vojnih iger v impresivnem realizmu v neposrednem stiku z igralci z vsega sveta. Na ta način bodo igralci financirali pripravo na vojno, ne da bi se tega zavedali - takrat pa bo to prava vojna. *

*https://www.globalresearch.ca/hidden-military-use-5g-technology/5697848