Članek
Ali 5G v pametnih reševalnih vozilih ogroža zdravje osebja?
Objavljeno Feb 02, 2020

Alison Main, 20.12. 2019 

Sprašujemo se: "Ko nova "pametna reševalna vozila" s 5G hitijo v bolnišnico ali bolnike in osebje peljejo v zdravstveno krizo?"

Pravijo, da je zdravstveni sistem eden prvih gospodarskih sektorjev, ki bo imel koristi od tehnologij 5G; od posvetovanja med zdravniki, do spremljanja bolnikov na domu ter video telemedicine. Kitajska je že izvedla prvo operacijo na daljavo s pomočjo robotov (na živalih) z uporabo 5G-omrežnih tehnologij družbe Huawei. Chicago's University Rush se je združila z AT&T in tako postala ena prvih testnih bolnišnic 5G v Združenih državah Amerike. Po vsem svetu ekipe za odzivanje v sili preizkušajo 5G tehnologije za razvoj "pametne reševalne službe" in "bolničarja s pooblaščenimi podatki", da bi revolucionirali in preoblikovali oskrbo pacientov.

Kaj pa, če pametno zdravstveno varstvo 5G ogroža zdravje?

Tako kot v ZDA, tudi v Veliki Britaniji s polno hitrostjo uvajajo testne tehnologije 5G. Junija 2019 se je West Midlands 5G (WM5G), ki je razvil prvi britanski testni program 5G, združil z univerzitetno bolnišnico Birmingham NHS Foundation Trust (UHB) in BT Enterprise, da bi simulirali delo reševalca na terenu, ki je opravil ultrazvočno preiskavo pacienta, medtem ko je zdravnik na oddaljeni lokaciji v realnem času interpretiral ultrazvočno sliko. V sodelovanju z Medical Devices Testing and Evaluation Centre (MD-TEC) ter UHB laboratorijem za simulacije na Institute of Translational Medicine, je ta simulacija pokazala, da zamisel o reševalnem vozilu, povezanem s 5G, ni več samo ideja.

Z zagotavljanjem novih tehnologij na področju reševanja, naj bi oblikovali za bolnike pogoje, da bodo diagnosticirani in oskrbljeni v takojšnjem in ustreznem zdravstvenem okolju, Ta vrsta 5G povezanosti bi omogočila bolničarjem, da izvajajo diagnostiko na daljavo v sodelovanju z zdravniki v bolnišnici. Sliši se odlično, vendar ali so v tej mikrovalovni pečici na kolesih možne resne zdravstvene posledice tako za pacienta kot za bolnike? In ali se to že dogaja?

Septembra 2019 je O2, vodilni ponudnik telekomunikacijskih storitev v Združenem kraljestvu, sporočil, da bo zagotovil povezljivost za novo pametno reševalno vozilo v Millbrook Proving Ground, podjetju za testiranje vozil v Bedfordu. Namen preizkusa je bil omogočiti O2, da razvije in preizkusi 5G sistem, "preden se začne uporabljati v javnem sistemu, v pogojih, ki bi pokazali zmogljivosti 5G v resničnem svetu." V sporočilu za javnost na spletni strani O2 so zapisali: 

"Projekt bo vključeval opremljanje standardnega reševalnega vozila z najsodobnejšimi napravami in povezanostjo 5G, da bi ustvarili "Pametno reševalno vozilo (Smart Ambulance)", ki bo simuliralo 5G povezljivost in se spremenilo v edinstven prostor za zdravstveni posvet na daljavo."

V zaskrbljujočem nizu dogodkov so novice iz Anglije razkrile, da so prejšnji mesec nenadoma umrli trije zaposleni v Zavodu za reševalno službo na vzhodu Anglije (EEAST). Članek v Welwyn Hatfield Times poroča, da so med zaposlenimi v EEAST bili: Christopher Gill (41), ki je 15. novembra 2019 umrl na sodišču Welwyn Garden City Birch Court v Howlandsu, med 11. novembrom in 21. novembrom pa sta umrla še bolničar iz Lutona, Richard Grimes in operater klica v sili Luke Wright iz Norwicha, star 24 let.

Mirror poroča, da je "tik pred njihovo smrtjo žvižgač pisal direktorju Zavoda za reševalno službo (EEAST) in se pritožil zaradi psihične zlorabe. Nekdanji minister za zdravje in lokalni poslanec stranke Lib Dem, Norman Lamb, ki je prav tako prejel pismo, poziva k neodvisni preiskavi smrti." 

Raziskava možne povezave s testiranjem 5G tehnologije

Predstavnik EEAST-a za odnose z mediji je o incidentu in vzroku smrti njihovih treh uslužbencev povedal: "V teku je preiskava in zaradi spoštovanja družin naših kolegov ne bomo izdali nobenih dodatnih informacij ... Pametnih reševalnih vozil s 5G nimamo in ne preizkušamo ali uporabljamo tehnologije 5G "

Vendar pa članek Mobile Marketing iz septembra 2019 poroča o testiranju pametnih reševalnih vozil operaterja O2: 

"O2 trenutno zagotavlja naprave in omrežje 5G za testiranje v šestih reševalnih vozilih iz EEAST, ki jih vodi Visionable, financira pa britanska agencija za inovacije Innovate UK."
  • Tudi Telegraph je septembra 2019 poročal: "O2, gigant mobilnih telefonov, bo predvidoma začel ta mesec testirati "pametna reševalna vozila", opremljena s tehnologijo naslednje generacije 5G v sodelovanju s podjetjem Samsung in NHS. Največji britanski operater mobilnega omrežja po številu uporabnikov O2 bo testiral tehnologijo 5G v šestih reševalnih vozilih EEAST na vzhodu Anglije in ustvaril nove storitve za reševalna vozila, kot so video tehnologija v realnem času in visoko kakovostni skenerji. "
Vzrok smrti za te tri zaposlene v EEAST še ni bil potrjen, niti javno objavljen. Toda številna poročila kažejo na slabšanje psihološkega stanja zaposlenih v EEAST, ki delovno okolje navajajo kot "zelo sovražno", ozračje v zavodu pa kot "rakotvorno". Ali lahko obstaja povezava med uvajanjem 5G v regiji in nenadno smrtjo teh zaposlenih? Ali ni potrebno tega raziskati?
Strahovi glede samomora zaradi nove tehnologije, ki je lahko orožje
Na mednarodni ravni skupnosti protestirajo proti uvedbi in uporabi omrežja 5G in z njim povezanih tehnologij, pri čemer navajajo tako biološko zdravje kot okoljske težave in velike posledice nadzora. Skupine in organizacije aktivistov, vključno z Villagers Against Masts (VAM) skupino iz Cornisha, so sprožile lokalne in nacionalne kampanje, „s pozivom k večjemu nadzoru nad tehnologijo in pokritostjo z mobilnimi omrežji, pri čemer so izrazile resno zaskrbljenost zaradi zdravstvenih tveganj, zlasti duševnega zdravja."
VAM je še posebej omenjal novo telefonsko tehnologijo 5G kot "orožje", ki ga preizkušajo v Cornwallu, saj sproža pomisleke glede fizičnega in vedenjskega zdravja, po neverjetno velikem številu samomorov na Univerzi Bristol. V citatu iz članka v CornwallLive Jane Harvey, ustanovna članica VAM, pravi:
"Smo zaskrbljeni zaradi količine baznih postaj, potrebnih za omrežje 5G." .. Jane je dejala, da so raziskave pokazale, da so se v ZDA po uvedbi 5G pojavili številni primeri depresij in tesnobe, pa tudi številni drugi očitki. "5G ima frekvence, ki se uporabljajo tudi kot orožje. Ne poznamo prihodnjih posledic za nas - mi smo morski prašički. "
Aktivisti za varno tehnologijo po vsem svetu so zaskrbljeni ne le zaradi fizioloških učinkov radiofrekvenčnega sevanja 5G, temveč tudi zaradi vedenjskih in psiholoških učinkov. Številne znanstvene študije kažejo na nevropsihiatrične učinke radiofrekvenčnega sevanja, vključno z motnjami spanja / nespečnostjo, glavobolom, depresijo / depresivnimi simptomi, utrujenostjo,  nevropatsko bolečino (distestijo), motnjami koncentracije / pozornosti, spremembami spomina, omotico, razdražljivostjo, izgubo apetita / telesne teže in nemirnostjo / tesnobo.
Omrežje 5G bo močno povečalo elektromagnetno sevanje, tako v mikrovalovni kot milimetrski valovni frekvenci v našem okolju. Ta naslednja generacija brezžičnih telekomunikacij bo uporabljala naše trenutne 3G in 4G brezžične frekvence in dodala tudi višje frekvence v submilimetrskih in milimetrskih valovih. Teh novih frekvenc nikoli niso ocenili strokovnjaki, neodvisni od industrije, za biološko in okoljsko varnost, niti niso bili ocenjeni glede sinergijskih učinkov z našimi trenutnimi tehnologijami. Bi morali biti neprostovoljni preizkusni subjekti telekom industrije v tem obsežnem človeškem eksperimentu? Ali "pametna služba za reševanje" resnično ponuja boljšo oskrbo bolnikov in razvoj popolnoma povezanih mobilnih centrov za zdravljenje?
Stotine strokovno pregledanih študij je pokazalo biološke učinke neionizirnega radiofrekvenčnega sevanja. Nekateri od teh učinkov vključujejo povečano tveganje za raka, celični stres, povečanje škodljivih prostih radikalov, genske okvare, strukturne in funkcionalne spremembe reproduktivnega sistema, pomanjkanje učenja in spomina, nevrološke motnje in negativne vplive na splošno počutje. Se to sliši kot pametna izbira za reševalno vozilo za prevoz bolnih in poškodovanih bolnikov v bolnišnico? Seveda, postavimo bolnika, ki trpi srčni zastoj, v vozilo, ki pulzira z mikrovalovno frekvenco, za katero je znano, da povzroča škodljive kardiovaskularne učinke. Bo ta bolnik sploh prišel živ v bolnišnico?
Kaj pa naraščajoče število ljudi po vsem svetu, ki postajajo preobčutljivi na elektromagnetna polja (EMP) in imajo ob navzočnosti EMP, zlasti brezžičnih radijskih frekvenc, pogosto izčrpavajoče nevro-endokrino-imunološke simptome? Tudi v našem svetu pred uvedbo 5G ta občutljiva populacija nima dostopa do varnih bolnišnic, medicinskih ustanov ali zdravniških ordinacij z nizko izpostavljenostjo elektromagnetnim poljem. Zato je na koncu morda bolje, da doma zdravijo zlom kolena ali visoko vročino, kot da tvegajo potencialno možgansko kap, napad ali srčni infarkt v reševalnem vozilu.
Ko bomo naslednjič slišali sireno reševalnega vozila, se bomo morda želeli vprašati, kje so bolnik in zdravstveni delavci bolj ogroženi - v vozilu ali zunaj?
https://www.takebackyourpower.net/are-5g-smart-ambulances-linked-to-multiple-deaths-uk-ambulance-workers/

Zakaj ima voznik glavobol v avtu? https://vimeo.com/244746945?ref=fb-share&1&fbclid=IwAR0xZH5gsFSAnaL35Ug9B8eXUjfOd_LhuPLky8IcJLTq2qtRaMjgS686dRU