Podpri delovanje neodvisnega raziskovalnega medija prava.si
Umetnik Dušan Smodej spolni predator?! Smodej vse obtožbe ostro zanika in trdi, da je žrtev izsiljevalke!
Kdo vam laže? Skupina proti nasilju Dušana Smodeja ali Dušan Smodej? Smodej trdi, da je žrtev izsiljevalke in so vse obtožbe o spolnem nasilju ostro zanika. Ena izmed žrtev Smodeja trdi, da jo je privezal na radioator in ji podtaknil drogo GHB.
prava .
Slovenija

Petek, 19. avgust 2022 ob 13:44

Odpri galerijo

Dušan Smodej, zastopnik društva za sodobno kulturo Fotopub. Na sliki pred ljubljansko podružnico. (Foto: Posnetek zaslona-Instagram)

Na družbenem omrežju Instagram se je oblikovala Skupina proti nasilju Dušana Smodeja. V njem različne osebe razkrivajo omamljanje z drogo GHB in spolne napade umetnika Dušana Smodeja, zastopnika društva za sodobno umetnost Fotopub. "Ja js bla ena izmed tistih, ki me je privezal na radiator. V pijačo mi je dal ghb. Kljub temu da sem ga prosila naj me izpusti sem se zbudila z njegovim kurcem v seb," je ena izmed šokatnih pričanj žrtve Smodeja. Med drugim je tudi fantaziral: "Zanč sm razmišljal, če je loh pička dost mokra, da vanjo ugasnem cigaret pa je ne opečem," je zapisal eni izmed svojih žrtev Slodej. Le ta je znan kot zastopnik društva za sodobno kulturo Fotopub iz Novega mesta. A smo opazili, da ima že več kot leto dni blokirane račune. V Ljubljani na Tivolski cesti pa ima svojo podružnico, kjer se večkrat prirejajo epske in "razvratne" zabave. V enem svojem sporočilu pa Smodej tudi fantazira, kaj bi vse počel v svoji "temačni tivolski" kleti svojim žrtvam. Enako smo v enem izmed člankov opazili, da se je udeleževal petkovih protestov. Bil je tudi urednik Kulturnik.si, a ga je lastnica strani, Založba Beletrina odpustila in z njim prekinila sodelovanje. Enako smo opazili, da so na strani Festival Ljubljana brisali slike, kjer se pojavlja Smodej. Še več, Smodej je leta 2019 bil med podpisniki pisma podpore osebam z izkušnjo posilstva, ki doživljajo poniževanje v sodnih postopkih, ki so ga spisali v Inštitutu 8.marec. Ob tem tudi pišejo, da je Smodej večkrat finančno izigral določene posameznike. Slodej je vse obtožbe proti njemu ostro zanikal in zapisal, da so vsi napadi na njega plod njegove znanke. Ob tem pa je zraven prilepil še del pogovora s svojo znanko. Preden vse izgine na svetovnem spletu, si lahko preberete vse objave na profilu Skupina proti nasilju Dušana Smodeja, kjer so jasno zapisani primeri, kaj vse je Smodej počel. Enako smo objavili Smodejev odziv. Spoštovani bralci, kdo vam laže ocenite sami.

V preteklih letih se je v slovenskih medijih pisalo o spolnih napadih oz. nadlegovanju znanih slovenskih osebnostih s sveta politike, kulture in profesorskih akademskih krogov. 

Tako so se morali med drugim z obtožbami in očitki glede spolnih napadov oz. nadlegovanj soočiti filmski in dramski igralec Matjaž Tribušon, profesor na Filozofski fakulteti Igor Pribac, direktor grosupeljske občinske uprave Dušan Hočevar in nazadnje programski svetnik na RTV Slovenija Slavko Kmetič. Vsak izmed njih se je na obtožbe odzval na svoj način. 

Na družbenem omrežju Instagram se je pojavila skupina Proti nasilju Dušana Smodeja. Objavili so že 28 objav. Profil ima tudi že do sedaj 1421 sledilcev. Vse žrtve Dušana Smodeja pa lahko svoje izkušnje pošljejo na dusan.is.over@proton.me ali na zasebno sporočilo omenjenega profila.

V nadaljevanju vam zapišemo izpovedi vseh, ki so se pojavili na omenjeni strani. Zraven pa zapišemo še datum objave:

19.8.2022

Ne govori. Tega je se in se. Pogovarjam se s partrco te dni in se spominjava
za nazaj kakšnih dogodkov/pogovorov z njim. Vedno je bilo nekaj off pri vse tem,mene so celo posvarili drugi umetniki, da naj pazim, vendar sem kljub temu sel v delo z njim in sem se, kot bi lahko pričakoval, seveda opekel. Lagal se je na ulici,ker sem mu v neki tocki zacel tezit, naj poravna kar je dolžan mojemu mojstru, kjer okvirajam,lagal se je tudi njemu, skos neki. Poleg tega, da se je skregal z vsemi, kjer okvirjam, ker jih je dajal v nic, ces da so nesposobni. Na konce sem se jaz moral opravicevati v njegovem imenu, ker je vse, kar se je dalo, zajebal. Sem pa vesel, da nimam vec opravka s tem, po  drugi strani pa smo (vsi skupaj) sele na zacetku.
Rispekt za akcijo!


				Foto: Instegram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

Foto: Instegram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

19.8.2022

Screenshot sporočila Dušan Smodej: xxxx, ce jih kompenzirava s tvojimi 44 kg v moji postli, z veseljem!

Profil Skupina proti nasilju Dušana Smodeja: "Že način kako ta človek komunicira je dovolj zgovoren! Žal mi je, da si bila tega deležna. Hvala, da si delila!

Žrtev nadlegovanja Dušana Smodeja: "Sam ne nehat, pliz... odkar ste odprli ta profil, je vse končno završal! Jaz mam 10 sporočil od 10 različnih ljudi, ki jih je mega zajebal, od resne zlorabe do resne kraje po par tisoč evrov. Ta človk je res smrad. Mimgrede, men je to napisla, ko sem ga prosila prevoz na pogreb. Bruh. Res.

   
				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

18.8.2022

Enkrat sem bil na fotopubu in je močno opit priznan starejši umetnik, s
katerim Dušan prijateljuje, težil in otipaval neke punce, stare tam okoli
20 let. Nobena ni jasno upala rečt ne (najbrž zaradi njegove statusa), čeprav
jim je bilo vidno nelagodno. Dušan je samo stal zraven, se smejal in tega
umetnika celo spodbujal. Najprej sem ga probal verbalno odvrnit in mu zatežit naj neha, ampak ni zaleglo. Na koncu sem ga moral fizično odvlečt stran od teh punc in ga prepričat, da gre domov spat. Aja, pa ves čas je te iste punce nagovarjal "a ti veš kdo sem jaz?" in večkrat poudarjal kdo je in kateremu znanemu umetniškemu kolektivu pripada. Dušan je očitke o neprimernem obnašanju svojega prijatelja preprosto ovrgel z "eh, saj ni bed" in njegova dejanja upravičil z imenom le-tega umetnika njegovim kulturnim kapitalom.


				Foto: Instragram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

Foto: Instragram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

18.8.2022

Bom samo po alinejah, mislim, da je kontekst vsem jasen, ampak vseen dodam, ker kar važno, da se ve:
Zelo dobremu frendu ukradel 1500 EUR, v profesionalnem settingu (ukradel je njegov honorar)
Zelo dobro frendici ukradel posojenih 1000 EUR.

Večkrat in zelo resno se (mi) je hvalil, da je par punc okužil z gonorejo.

Za tistih nekaj žrtev, za katere vem, da je šel daleč preko meje konsenza pa ne bi, ker je njihova odločitev, če bodo same spregovorile. Vse, kar lahko rečem je, da je z njimi delal grozljivo in da ga je treba ustavit.
Bravo za to inciativo, upam, da bodo kakšne konkretne posledice... če ne
drugega, vsaj pogum, da žrtve vložijo ovadbe.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

18.8.2022

Podelim še svojo zgodbo z Duškotom.
Spoznala sem ga na Fetlifu. Tam je anonimnost klasika, tko da je neki časa trajal preden sem dobila k nicknamu še sliko ampak ja... sčasoma sem dobila fotko in podatek kje dela- po tem sem zdej tut ugotovila, da gre za isto osebo.
Ker je na fetlifu folk, ki je v kinky/ fetish/ bdsm vodah se mi njegove fantazije niso zdele nič tacga. Fantaziranje je dovoljeno.
Vsaka oseba ma pač svoje fantazije. Prakticiranje njih je tut čist okej, ampak pod pogojem privoljenja vseh vključenih oseb....
But little did I know, da se je ena izmed njegovih fantazij o katerih mi je pravil, tut uresničila. BREZ KONSENZA.
Še sam je govoril, da je kšn folk na fet-u res čuden. Pogosto (ber: pomojem zmeri) ko sva govorila je sprašval oz. že mal me prepričeval kdaj se dobiva. Bil je že skor mal vsiljiv in začel mi je oddajat čuden vide, zarad česar se posledično pol tut nisem nikol z njem dobila.
Da pišem tale mail, sem se odločla, ker sem zanč vidla heartbreaking objavo žrtve, ki jo je privezal na radiator in posilil. Prilagam screenshot iz najinega pogovora, kjer je zelo eksplicitno pisal o tej njegovi fantaziji. Ker se bogi revček zdej dela žrtev, se mi zdi smiselno podkrepit zgodbe oseb, ki so imele z njem kakršnekoli težave. Ko sem vidla objavo, sem v šoku strmela v zapis in sam razmišljala "this could be me."
Ko vidim, kake izkušnje ma folk z njem, sem res noro noro hvaležna, da me notranji občutek takrat ni zapustil in da sem njegova kontiuriana vabila vztrajno zavračala. Žal mi je, da se velikim ni uspelo izmuznit njegovim ogabnim rokam in da morjo s tem ogabnim filingom zdej jadrat čez življenje. Upam, da po pravici kmalu zadoščeno. My hear goes out to all of you.

Screenshot Dušan Smodej:
Hm, a zdej sva pa že tam! Haha! Zanč sm razmišljal, če je loh pička dost mokra, da vanjo ugasnem cigaret pa je ne opečem. Ampak to ni baš nekonvencionalno. Al pa je. Ampak me zanima, haha. Če se spravmo pa v mal bolj intense zadeve... Ful bi rad probal waterboardat nekoga. Pa v bistvu bi ful rad in general probal eno tako daljšo sadistično torture sceno par dni skupej. Tista moja klet na Tivolski mi vedno daje ful idej o tem. Ker se nč vn ne sliš. Pa čist je temna. Pa omarce za obleke ma not, lih prav velike, da te lahko not zaprem. Pa pustim, pa grem. Pa pridem nazaj ko sploh ne veš več kok časa je pretekl. Pa prvežem na kako cev od radiatorja. Al pa rajš, samo z eno vezico okol vratu na eno cev od radiatorja. In delam s tabo, kar hočem. Par
dni. In sploh ne veš, al je dan al noč. Skratka, evil sadist shit. Saj znam bit tud nežen pa igriv. :D


				Foto: Instragram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

Foto: Instragram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

Screenshot sporočila Dušana Smedeja:


				Dušan Smodej o svojih fantazijah. Foto: Posnetek zaslona Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

Dušan Smodej o svojih fantazijah. Foto: Posnetek zaslona Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

18.8.2022

Heyla, naj se jaz dodam svoje.
Pisal mi je, ko sem bila stara 16 let, za seks. Mogla sem ga blokirati, da me je pustil pri miru. Dost je aktiven tudi na fetlife, prijateljica se je dobila z njim ko je bila mladoletna in je z njo delal stvari, ki so bile zanjo cist prevec hardcore pri njenih letih (jih nebom omenila, da nebo slučajno videl in lahko prepoznal, kdo to je), potem se je pa do nje obnašal kot največji kreten.

Rekla je, da se še zdaj počuti ogabno, ko pomisli na to. Na fetlife ima ime PrinceProspero ali nekaj takega (sem se pozanimala), lahko mogoče kaj objavite se od tam, če je njegov profil se aktiven. Lepo, da ste naredili to stran, ful podpiram. Bom omenila še prijateljici, upam da bo dovolj pogumna posharat svojo zgodbo.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

18.8.2022

Hej živjo mi je kolega pokazal ta profil pa sem skoraj doživela šok. Dušana ne poznam dobro osebno sem pa se z njim pogovarjala pred leti ampak na srečo ni bilo nič iz tega.

Vem pa da je v LJ prisoten pri organizaciji BDSM bav in podobnega. Kjer je veliko drog in teh scen. Tako da ne vem če veste ampak samo v opozorilo da se za tem profilom tudi skriva on če kdaj kdo tava po tistih sferah.


				Foto: Instagram Skupina  proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

17.8.2022

Novembra leta 2020 sem bil v finančni stiski in sem nujno potreboval denar.
Na neki zabavi sem spoznal Dušana, ki mi je ponudil, da za plačilo lahko pomagam pri izvedbi fotopub razstave. Denar mi sedaj dolguje že krepko več kot eno leto, večkrat sem ga kontaktiral glede plačila in vedno si je nekaj izmislil, od prestavljanja datuma plačila, do tega, da od razstavljalcev še ni prejel denarja. Nekaj mesecev kasneje sem na njegovem instagramu opazil, da si je privoščil dokaj razkošen dopust na morju, medtem ko mi je ob spraševanju kje je moj denar večkrat potožil da je broke in da še vedno čaka denar. Ker je bil cel dogovor na črno, mu ne morem nič, denarja pa verjetno ne bom videl nikoli.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

17.8.2022

Hejla! Na Nizozemskem smo imeli lani primer umetnika Juliana Andewega, ki je bil precej podoben- zelo splošno znane težave, zanj sta vedeli tud akademija (KABK) in galerija, ki ga je predstavljala, vendar ni nihče ničesar naredil, ker je bil človek tako znan in ker "njegovo profesionalno delo nima nič z njegovimi dejanji"
Potem sta se pa dve novinarki spravili v raziskavo, napisali članek in je eksplodiralo.

Jaz sem v Sloveniji zelo malo in sem za Dušana slišala že takoj. Na fotopubu je eno punco predstavil ostalim kot "this is the girl i am fukcing" in kako je to (kaj šele ostalo) normalno leta 2022, meni ni jasno.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

17.8.2022

Hej, jaz hvala bogu nimam neke in person izkušnje z njim, je bil pa precej vztrajen na tindru pred okoli 5 leti, ko sem imela 18 let, vem, da mi je bilo zelo neprijetno, zato sem ga odstranila in se ga celo izogibala na nekem koncertu, ker mi jekako deloval "narobe".

Naslednjič ko sem ga videla je bilo okoli 3 leta kasneje zjutraj na avtobusni postaji ko sem šla na faks. Bil je s skupino prijateljev in dekletom, ki je izgledalo vse prej kot pri sebi. Nasilno jo je vlekel sem in tja, k sebi, jo poljubljal, ni izpustil... res upam da je ni izkoristil :( res mi je čudno da nihče od njegovih prijateljev ni naredil nič).


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

17.8.2022

Sicer moja izkušnja ni relevantna v kontekstu njegovih spolnih prekrškov, je pra vseeno pokazal svoj karakter.
Pri sodelovanju postavitve razstave je na začetku prijazno obljubil marsikaj, nato od tega ponudil in realiziral minimalno, konstantno zahteval finančne "vložke", izkoriščal, izsiljeval, tudi grozil. Konstantna drama in vedno v stilu, da se nihče ni strinjal z njim, a so mu ljudje zaradi njegovih psihoz in psihične agresije zaradi ljubega miru ugodili, plačali, sami uredili itd.
V komunikaciji v živo ne upa nič, se izmika (nikoli ga ni), po mailih, sporočilih grozi in je ves pogumen.

Folk ga je toleriral, ker je za mnoge (sploh mlajše) predstavljal nekoga ki representa art sceno, upam, da ima art scena (key playerji!) jajca za taka dejanja obsoditi in pokazati, da za taka dejanja ni prostora nikjer in da nihče ne rabi tolerirati delčka takega početja.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

17.8.2022

Z Dušanom sem se občasno začela "družit" konsezualno, a sem začela relativno kmalu dobivat dost weird filing glede njega. Fant definitivno ne razume kaj pomeni beseda "ne" in je pod vplivom alkohola in drugih drog zelo vsiljiv. V tem času je storil več stvari katerih mu nisem dovolila oz. me je vanje prisilil in imam od njih na telesu še zdaj vidne brazgotine.

Prepričana sem, da ima več punc slabe izkušnje z njim, saj mi je sam o njih večkrat razlagal. Sem pa z njim prekinila vse stike po tem, ko sem mu posodila nek keš in ugotovila da ga več ne bom dobila nazaj. Vsekakor ne priporočam izkušnje.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja

16.8.2022

Hej! Ravno vidim, da se Dušan na svojem profilu že dela, da je žrtev zlorabe, tko da bom še jaz delila. Prijatelj je prišel enkrat k njemu potrkat, ker sta živela blizu, če si lahko nekaj sposodi.

Dušan mu je odprl vrata in ob sebi držal 17-letnico in rekel frendu: tale ful dobro fafa, a bi probu?


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

16.8.2022

Enkrat sem bil na pijači z Dušanom in znanko. Dušan se je pohvalil, kako je neki bejbi, ki je šla ljudem oz. njemu na partiju na živce, podtaknil ghb v pijačo in gledal kako je zakomirala.

Nato se je zasmejal in iskal pozitivno potrditev, ki je ni zares dobil...
Hvala, da ste ustvarili to stran in upam, da bo pravici zadoščeno.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

16.8.2022

Hejla ful fajn da to delate! Men je blo predvsem leta ogabno da je ful ljudi na art sceni vedl da ma ghb orgije kjer vlači čist zadrogirane mlade punce (19, 20 let) in jih praktično ponuja naokoli. Zaradi drog je pa vedno lažje victim blejmat te punce. To je tip s statusom ki totalno izrablja svojo pozicijo.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

16.8.2022

Hejla, nastanek tega profila me je do neke mere pomiril, končno se je ustvaril
nek konkreten prostor kjer se eksplicitno govori o jebeni problematičnosti in dejanjih tega človeka. Vsi ki so vsaj v stiku s to artsy sceno v LJ poznajo in njega in njegovo ravnanje z mladoletnicami, absolutno nihče pa ga ni nikoli nikjer v nobeni obliki izpostavil, iz bilokerega razloga pač že se mu je vedno gledal s
kozi prste. Bottom line je da so edine osebe ki upravičeno niso Dolžne vzpostavljat diskurza žrtve.
Js sm mele pred leti to srečo da sm mela ob sebi prijateljico, ki me refusala pustit pri njemu tut ko sm ji js rekla da gre lahko domov. Tut on jo je nagovarjal naj gre. Kaj naj bi počel z nadrogirano in pijano 18letnico pa je očitna scenka.
Hvala da ste ustvarili ta profil. Dost je blo raztegovanja prstov da mu loh gleda skoznje pizda.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

16.8.2022

Ko sem bla 18 smo šli k njemu na after in je naprej pristopil do mene in reku da so mu sicer bolj všeč blondinke
ampak da lahko naredi izjemo potem me je pa celo noć božal in mi ponujal pijačo po tem ko sem večkrat rekla da me ne zanima.
Na neki točki je do mene prišel en drug tip in reku da boljš da ne vzamem pijače od Dušana ker je dal not ghb in da se te stvari znajo "slabo končat."
Mogoče mi je še najbolj bizarno pri tej izkušnji da tip ni call-u out Dušana ampak je prišel opozorit do mene, pa se vedno hengata :)

Drugič smo pa spet prišli na nek after in je prijateljica spila neki in se ni mogla več premikat, na srečo nas je blo dovolj tam da smo jo odpeljali domov...
Naslednji dan mi je pokazala Dušana in rekla da je edina pijača ki jo je spila tam prišla od njega.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

12.8.2022

Na kratko. Sodeloval z njim pri projektu/razstavi, za katero še vedno ni poravnal stroškov (cca 800 EUR),
sem pa prekinil z njim karsnekoli stike z dobro leto nazaj... zaradi laži, manipulacije, itd. Sem zelo vesel, da se je začela ta akcija!
Srečno!


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

11.8.2022

Meni se je enkrat pohvalil, da je že druga bejba zaradi njega prestala splav.
Potem mi je rekel, če je "tista moja frendica" samska, ker je "lepo shujšala"
in bi jo zdaj rad "pofukal".
Dodal je še, da bi tudi mene pofukal, čeprav sem med zanj "presuhimi".
Kasneje je ponujal službe, ki naj bi vključevale snifanje, pitje vina pod mizo itd.
Beri drugače: iskal je tajnico za drugačne usluge. :')


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

9.8.2022

Ja js bla ena izmed tistih, ki me je privezal na radiator. V pijačo mi je dal ghb.
Kljub temu da sem ga prosila naj me izpusti sem se zbudila z njegovim kurcem v seb.


				Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smedeja.

Foto: Instagram Skupina proti nasilju Dušana Smodeja.

Dušan Smodej ostro zanika obtožbe in poziva žrtve, da naj proti njemu vložijo kazenske ovadbe!

Na vse te očitke se je odzval tudi Dušan Smodej na svojem Instagram profilu. Tako je dne 15.8.2022 zapisal sledeče:

 V zadnjih dneh so se po spletu razširile neutemeljene obtožbe proti meni.
Obtožbe so plod moje znanke, ki mi zadnji teden grozi s smrtjo, z objavami
o meni pa me izsiljuje za denar.
Policija mi je zagotovila, da proti meni ne vodijo nobenega postopka ali
preiskave. Proti znanki sem podal prijavo zaradi groženj, tatvine, izsiljevanja in
obrekovanja.
Instagram profil, ki je sedaj postal zbirnik mojih transgresij, je orodje izsiljevanja
in maščevanja. Vse obtožbe spolnega nasilja zanikam. V kolikor kdo
dokaže nasprotno, ga pozivam, da proti meni vloži kazensko ovadbo.


				Foto: Instagram Dušan Smodej

Foto: Instagram Dušan Smodej

Ob tem je objavil še tri sporočila ženske, ki bi ga naj izsiljevala za denar. Ob tem sporočilu pa je predložil še tri sporočila proti ženski, ki bi naj Sedeju grozila, izsiljevala, obrekovala in tudi kradla.


				Foto: Instagram Dušan Smodej

Foto: Instagram Dušan Smodej


				Foto: Instagram Dušan Smodej

Foto: Instagram Dušan Smodej


				Foto: Instagram Dušan Smodej

Foto: Instagram Dušan Smodej

 A ne glede na Smodejevo izgovarjanje vrsto primerov kaže, da si je t.i. vplivni art umetnik izboril status, da lahko počne, kar želi. Od podtikanja droge ghb mladim dekletom oz. mladoletnicam do perverznih fantazij. Čas je, da se žrtve opogumijo in podajo kazenske prijave na policijo in slovensko tožilstvo. Upajmo, da tokrat organi pregona ne bodo zatajili. Mi pa bomo še naprej z veseljem spremljali dogajanje.  Ob objavi novice v Slovenskih novicah pa je Dušan Smodej zaprl svoj profil za zasebne uporabnike.

Spoštovani bralci, kdo vam laže in govori resnico je vaša odločitev.

Luka Perš

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 1. Feb 2023 at 14:08

1047 ogledov

Nove težave za Roberta Goloba! Razkrivamo sporne makedonske posle GEN-I!!!
Eden največjih trgovcev prodaje električne energije na območju zahodnega Balkana, slovenska (para) državna družba GEN-I se je znašla na naslovnicah medijev jugovzhodne Evrope. Predvsem v kosovskih, albanskih, srbskih, črnogorskih, hrvaških in v majhni skupini slovenskih medijev. Tokrat razkrivamo še sumljive poslovne prakse GEN-I v Makedoniji. Kljub temu, da se osrednji slovenski mediji dobesedno delajo budale o balkanskem poslovanju GEN-I so v tujini veliko  bolj aktivni nekateri mediji zahodnega Balkana. Še več, dežurni medij trenutnega predsednika vlade Roberta Goloba, Necenzurirano, je hotel vso pozornost preusmeriti v predsednika SDS Janeza Janšo in srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Pisali so celo o slovenski verziji afere Watergate! Spoštovani medij Necenzurirano, ali sta bila Janša in Vučić od leta 2006 do novembra 2021 v GEN-I najbolj odgovorni osebi ali je to bil Robert Golob? Čakamo na odgovor. Razkrilo se je, da enostavno v Sloveniji nihče nima pojma in nadzora, kaj hudiča s slovenskim davkoplačevalskim denarjem počnejo v GEN-I v svojih dvaindvajsetih hčerinskih družbah v tujini. To se je razkrilo ob preprostem ogledu javno objavljenih podatkov na spletni strani Erar. Do sedaj smo razkrili, da je neznano kam v tujih hčerinskih družbah GEN-I v Srbiji, Albaniji in v BiH "izginilo" 81 milijonov evrov. Vsakega slovenskega davkoplačevalca bi moralo zanimati, zakaj so ga rabili in za kakšne namene so ga zapravili? Še vedno čakamo zastopnika omenjenih treh družb in trenutnega predsednika uprave GEN-I Igorja Koprivnikarja, da pokaže čiste račune. Predvsem zaradi dejstva, da ovržejo lastne sume na sporno poslovno prakso sodelovanja s kosovskim veleposlanikom na Hrvaškem in vplivnim članom vladajoče kosovske stranke premiera Albina Kurtija, Martinom Berishajem. Kot se je ugotovilo, je hčerinska družba GEN-I Beograd v obdboju 2015-2022 na dve podjetji v lasti Berishaja nakazali štiri milijone evrov. Le ta pa je v izrazitih dvigih v letih 2019-2022 dvignil za tri in pol milijonov evrov v gotovini. Težava je, da je denar dvigoval večkrat z večjimi vsotami denarja. Pri razkrivanju dejstev več zahodnobalkanskih medijev in sedaj še svežem dokumentarcu o Martinu Berishaju medija Insajderji je zelo verjetno, da je del vsote pristalo tako v volilni kampanji Kurtija v letu 2021 in pred lanskimi aprilskimi parlamentarnimi volitvami tudi v Sloveniji. Ni čudno, da Srbi norijo! Poleg tega so se razkrili posli GEN-I Beograd v navezi z zloglasno ciprsko (srbsko) družbo Rudnap. Le v letih 2008-2013 je srbska hčerinska družba največjega slovenskega elektrotrgovca opravile posle v višini 82,2 milijonov evrov na Kosovem. Vse kaže, so bili med večjimi zmagovalci v času zadnje pomoči kosovske vlade Albina Kurtija tudi v podjetju Gen-I, kar smo že poročali v enem izmed naših preteklih člankov.  Zanimivo je predvsem dejstvo, da je Kurti dobršen del kosovske finančne pomoči namenil podjetju, katerega je njegova stranka v letu 2012 poimenovala kot del srbske energetske mafije. V nadaljevanju si bomo ogledali primer iz Makedonije. Z gotovostjo lahko zatrdimo, da so posli v Makedoniji in na Kosovu potekali po istem modus operandu. Foto: Naslov študije, ki razkriva sporno delovanje GEN-I v Makedoniji. (Foto: Posnetek zaslona-Bankwatch) Rudnap in GEN-I ujeta v spornih električnih poslih v Makedoniji! Enako kot na Kosovem! Leta 2012 je makedonska Komisija za varstvo konkurence vložila ovadbo o prekršku zoper štiri trgovce z električno energijo zaradi suma, da so ustvarili kartel kjer so s svojimi ponudbami narekovali cene za uvoz električne energije. Razpis je potekal januarja 2012. Dve izmed družb sta bili tudi GEN-I in Rudnap. Ob koncu leta 2012 je tudi urad makedonske caritne zaračunal dodatne finančne penale za carino, ker bi se naj trojica izogibala na različne načine plačila dajatev. Komisija za varstvo konkurence je 27. 3. 2012 vložila ovadbe o prekršku. zoper štiri podjetja za trgovanje z električno energijo zaradi suma da so prekršili zakon s tajnim dogovarjanjem o svojih ponudbah za razpis za nabavo el januarja 2012 lansiral ELEM. Komisija je menila, da je utemeljeno sumila, da so štiri družbe – GEN – i, Rudnap Group, ESPADA in EFT – ustvarili kartelno organizacijo, da bi lahko narekovali cene za uvoz električne energije in imajo prednost pred drugimi podjetji, ki prav tako kandidirajo na tem razpisu. Obtožena podjetja so vse obtožbe zanikala in trdila, da obstaja zdrava konkurenca na trgu električne energije. Foto: Posnetek zaslona-Bankwatch Zanimivo je, da je bil Čedomir Kraljevski razrešen kot predsednik Komisije za zaščito konkurence aprila 2012 samo en mesec po tem, ko so bili ti primeri razkriti, čeprav je ostal član komisije. Več mesecev po tem, ko so mediji poročali o primeru domnevnih kartelnih dejavnosti, novembra 2012 makedonski carinski urad je sporočil, da med rutinskimi pregledi primerjave količin električne energije v državi, ki je opravila carinski pregledi s podatki o količinah uvoz, izvoz in električna energija, ki je opravila prenosnega sistema za obdobje 2010–2012. Carinski urad je ugotovil večje nepravilnosti pri tri trgovska podjetja z elektriko, nato pa so bili sprejeti sklepi za doplačilo od carine za približno 113 milijonov denarjev (EUR 1,8 milijona evrov). V prvem primeru se je izognilo podjetje iz Skopja carine v skupni vrednosti približno 79,4 mio denarjev (1,3 mio EUR). V letih 2011 in V letu 2012 je družba skupaj predala 154.790 MWh elektrike, nekaj pa uvožene električne energije je bil nezakonito odstranjen izpod carinskega nadzora, ne da bi plačal znesek carine na 71,6 mio denarjev (1,16 mio EUR). Tudi Carinski urad odkril priloge k generalni  pogodbi o prodaji električne energije, kjer je enota stroški za MWh električne energije, ki je bila kupljena je bil bistveno višji v primerjavi z enoto ceno, po kateri je bila prijavljena, in se je tako podjetje izognilo plačilu carine zaa nadaljnjih 7,8 miljonov denarjev. V drugem primeru se je podjetje iz Skopja izognilo plačilu carine v višini približno 30 milijonov denarjev (0,5 milijona evrov), Carinski urad pa je sprejel dve odločbi o doplačilu carinskega dolga.  Foto: Posnetek zaslona-Bankwatch V tretjem primeru Urad zaračunal dodatne carine v višini 3,5 miodenarjev (0,06 milijona evrov) za elektriko, ki je bila namenjena enemu podjetju, a dejansko preprodana brez plačila ustreznih  davkov. Uradna izjava ne identificira podjetij, ki so utajila davke. Vendar se jeje neuradno izvedelo iz „vladnih virov“, da sto to bili podjetji Rudnap in Gen – i. Javno ni razpoložljive informacije o tem, ali sta podjetji plačali, kar sta dolgovali, ali tožbe še vedno niso umaknjene. Celotno zgodbo si lahko preberete v študiji iz junija 2014 organizacije South East Europe Sustainable Energy Policy z naslovom Winners and losers: Who benefits from high-level corruption in the South East Europe energoy sector? V omenjeni študiji je opisanih enajst spornih projektov na področju držav Zahodnega Balkana. Tako osrednji avtor študije Marko Prelec skupaj s sodelavci izpostavi sporne afere v Črni gori, Srbiji, Hrvaškem, Kosovu, Albaniji in Makedoniji.  A se niti tega ne spominjate, spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob? Več o makedonskem škandalu GEN-I si lahko preberete v  članku z naslovom Macedonia: The electricity trading cartel and tax evasion cases (stran 32-33). Luka Perš

Tue, 31. Jan 2023 at 15:31

3256 ogledov

[VIDEO] Srbski novinar Vujićič: Kazenska ovadba spisana na 250 STRANEH proti BALKANSKI ENERGETSKI MAFIJI VLOŽENA V NEMČIJI!!
Avtor članka je gostoval v srbski oddaji Dobro jutro Srbija na Happy TV. V njej sta kot osrednja gosta gostovala nekdanji pripadnik vojaškega KOS-a v SFRJ Ljuban  Karan in znani srbski novinar Dragoslav Vujićič. Oba sta povedala nekaj zanimivih dejstev, ki se lepo povezujejo v našo zgodbo o poslih na območju Zahodnega Balkana slovenskega največjega elektrotrgovca GEN-I . Predvsem v času vodenja podjetja dvojca- sedanjega predsednika vlade dr. Roberta Goloba in Igorja Koprivnikarja, nekdanjega prvega finančnika družbe, zastopnika vsaj 11 enajstih tujih hčerinskih družb (med drugim tudi GEN-I Sarajevo, GEN-I Beograd, GEN-I Skopje, GEN-I Tirana in hčerinska družba tega podjetja GEN-I Kosovo) in trenutnega predsednika uprave GEN-I. Karan je nakazal, da se ta afera ne bi zgodila brez prisotnosti tujih obveščevalnih služb. Tudi delovanje Berishaja ga ne čudi, saj je povedal, da ameriški diplomati to počnejo ves čas. V Sloveniji je imel velik vpliv na obveščevalne službe iz nekdanjih republik skupne države zaupniki lani preminulega diplomata Boruta Šukljeta. Ne smemo pa pozabiti, da sta bila tako on kot njegova žena med prvimi, ki sta se šla izobraževat v ZDA v času samostojne Slovenije. V ozadju zgodbe GEN-I - Martin Berishaj pa se pojavlja inštitut IFIMES. S svojo izjavo pa je presenetil predvsem znani dolgoletni srbski novinar Dragoslav Vujićić. Le ta je povedal isti podatek kot ga je razkril naš medij že pred tedni. Povedal je, da je kazenska ovadba spisana na 250 straneh proti balkanski energetski mafiji vložena v Nemčiji. To razkrije med trinajsto in petnajsto minuto v oddaji Dobro jutro Srbija na Happy TV. Izjavo in celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ. Balkanska zgodba o poslovanju GEN-I v državah Zahodnega Balkana dobiva vedno nove razsežnosti. Korak za korakom se sestavljajo razkritja nekaterih kosovskih, albanskih, srbskih, črnogorskih in slovenskih medijev. Dejansko se je sedaj razkrilo, da je hčerinska družba iz GEN-I na prijavljenem naslovu v srbskem Beogradu v obdobju 2015-2016 nakazala malce več kot 3,5 milijonov evrov denarja slovenskih davkoplačevalcev podjetjema MB Consulting na Kosovo in v Črno goro. Kot se je razkrilo, je lastnik obeh podjetij sedanji kosovski veleposlanik na Hrvaškem, (slovenski) kosovski državljan dr. Martin Berishaj. On pa je z obeh bančnih računov v Črni gori in na Kosovu v več dvignjenih gotovinskih zneskih med leti 2019 do 2022 dvignil skoraj 3,5 milijona evrov v gotovini. To dokazuje vsaj objavljen dokument medija Paparaci iz kosovske podružnice Nove Ljubljanske banke v Prištini. Vse kaže, da so tudi predstavljeni dokumenti slovenske televizije Planet TV v zadevi GEN-I - Martin Berishaj pristni. Predvsem zaradi dejstva, da je ljubljansko tožilstvo zavrnilo ovadbe Berishaja proti Planet TV in njihovemu novinarju Vitomiru Petroviču. Prav razkriti dokumenti teh dveh medijskih hiš dokazujejo, da so v Gen-I Beograd dne desetega maja 2019 nakazali za opravljeno isto storitev tako v krovno Berishajevo podjetje na Kosovu ( približno 20 tisoč) in na njegovo hčerinsko družbo v črnogorski Podgorici (približno 24 tisoč evrov). Spoštovani slovenski državljani, pa vam se zdi smiselno, da se na tak način troši vaš denar? Resno, nekdanji predsednik uprave GEN-I in trenutni predsednik vlade Robert Golob in večni zastopnik hčerinske družbe GEN-I Beograd, sedanji predsednik GEN-I Igor Koprivnikar!? Kdo je podpisal pogodbo z Berishajem? Kdo je odobril vse transkacije podjetjem Martina Berishaja? Preprosta vprašanja, želimo le preproste odgovore s čistimi računi. Že 22. maja 2022 so v Albania Post napisali članek z naslovom Gazetari malazez, Vladimir Otaseviç, flet për Albanian Post: Banka Qendrore ia bllokoi kontot Martin Berishajt – paratë që i tërhoqi ka mundësi shkuan te Albin Kurti, kjer črnogorski novinar medija Press Vladimir Otašević razkrije, da je zelo verjetno denar iz GEN-I Beograd pristal pri ožjih kosovskih zaupnikih premiera Kosova Albina Kurtija. Foto: Posnetek zaslona- Albania Post Med ključnimi tesnimi zaupniki Kurtija je tudi Martin Berishaj, od leta 2018 član Kurtijeve stranke Vetëvendosje. Ob vseh znanih dejstvih, se lahko zelo močno sklepa in sumi, da je zelo verjetno šlo za sumljivo svetovalno bančno operacijo GEN-I Beograd-Martin Berishaj zelo sporen in sumljiv posel. Temu še dodatno pritrjujejo večgotovinski dvigi v višjih denarnih zneskih Berishaja iz črnogorskega in kosovskega bančnega računa podjetja MB Consulting. Popolnoma je razumljivo spremljati reakcije srbskega vrha in javnosti, da so ob dejanjih Golobovih fantov dobesedno ponoreli in se jim je dvignil srčni pritisk v višave! Nekdanji pripadnik KOS-a Ljuban Karan in posnetek Ljubljane v oddaji Dobro jutro Srbija. (Foto: Happy TV) V afero GEN-I - Martin Berishaj močno vpletene vplivne obveščevalne službe! Ali je celotno operacijo financiranja z GEN-I Beograd nadzoroval krog zaupnikov blizu lani preminulega diplomata Boruta Šukljeta? Avtor članka je v gostoval pred nekaj dnevi v kratkem intervjuju v oddaji Dobro jutro Srbija na srbski Happy TV. V njej sta nastopala nekdanji visoki predstavnik v srbski vojaške Kontra obveščevalne službe SFRJ Ljuban Karan in novinar Večerjnjih novosti, eden najbolj znanih srbskih novinarjev Dragan Vujičić.  Karan je povedal, da gre za staro taktiko obveščevalnih služb. Najlažje je politika na visokih položajih tako močno kompromirati v takšni aferi kot je sedaj GEN-I Beograd - Martin Berishaj. Med drugim pove, da ameriški diplomati že dlje časa opravljajo takšno dejavnost kot jo je v tem primeru počel Martin Berishaj. Tako smo v tej zgodbi opazili vplivni inštitut na območju zahodnega Balkana IFIMES in sami namignili na vplivno diplomatsko-obveščevalno mrežo z omrežja lani preminulega diplomata Boruta Šukljeta.  Karan razloži, da gre za tri postopke. Prvo, da se finančna sredstva z nekimi mahinacijami ukradejo in nezakonito financirajo sami sebe. Drugi postopek je, da si denar vzamejo za politično kampanjo je bilo že stokrat kompromitirano. Vse to se dokumentira in lahko v katerem koli trenutku predvsem obveščevalne sile anglosaksašega sveta odstranijo politične igralce na Balkanu iz scene.  "Tretja stvar je, da v teh malverzacijah se obvezno okoristijo tisti, ki vodijo te operacije. Predvsem diplomate, ki so vključene v te politične igre. Poglejte samo ameriške diplomate, koliko se njih okoristilo. Koliko je firm, ki so vezane na bogastvo Kosova," razloži nekdanji pripadnik vojaškega KOS-a. Robert Golob in znani dolgoletni srbski novinar Dragoslav Vujićić. (Foto: Posnetek zaslona- Fotomontaža Nova24tv Twitter, Happy TV Youtube) Spoštovani gospod Pogorelec, kazenska ovadba na 250 straneh o balkanski energetski mafiji je vložena v Nemčiji!  Avtor članka že dlje časa opozarja na sumljivo odtekanje denarja slovenskih davkoplačevalcev v družbi GEN-I. K uvodu članka svoje nekdanje novinarske kolegice na Nova 24tv dne petega januarja 2021 z naslovom Kam je izginilo pol milijarde evrov iz GEN-I? zapisal, da je iz enega največjih električnih trgovcev Zahodnega Balkana v času šestnajstletnega vodenja sedanjega predsednika vlade Roberta Goloba izpuhtelo pol milijarde našega denarja.  Foto: Moj uvodni zapis, kjer zapišem, da je izpuhtelo v GEN-I in njihovih povezanih družbah vsaj pol milijarde našega denarja. (Foto: Posnetek zaslona-Nova24tv) Kasneje smo v letu 2022, nekje od marca 2022 aktivneje spremljati zgodbo GEN-I-ja. Že takrat smo razkrili v našem mediju, da se je Robert Golob iz naših visokih virov v takratnem NPU znašel v predkazenskem postopku zaradi postopkov ob preprodaji Elektro energije- hčerinske družbe Elektro Ljubljana pod vodstvom Andreja Ribiča, vodjo volilnega štaba Gibanje Svobode in sedaj tudi člana uprave državnega Dars-a podjetju GEN-I. Kasneje smo ob primerjanju podatkov z drugimi vplivnimi električnimi trgovci ugotovili,  da bi GEN-I morali imeti vsaj tri odstotke čistega finančnega donosa. To se ugotovi na sledeči način. Delite prikaz čisti letni dobiček z celoletnimi prihodki podjetja ter pomnožite s sto in dobite procentualno številko. Foto: Prava.si Tako smo se v našem članku Škandalozno! GEN-I v povprečju dosegel malce nad en odstotek finančnega donosa! Kam je izpuhtelo 355 milijonov evrov iz GEN-I objavljen dne enajstega marca 2021 spraševali, kam je izpuhtelo le če malce karikiramo kmečki logiki več kot 350 milijonov evrov. Zdaj pa še tukaj dodajte zadnja razkritja poslov GEN-I na Kosovu in v Makedoniji in v drugih državah predvsem zahodnega Balkana bo številka hitro narasla na izginulih pol milijarde evrov v šestajstih letih pod vodstvom Goloba.  Sumi ob njihovem netransparentnem poslovanju so se spet pojavili ob predstavitvi aplikacije Erar njihovih 81 milijonov evrov vrednih bančnih nakazil v hčerinska podjetja v Beograd, Sarajevo in Tirano. Ob  tem morete vedeti, da je GEN-I Kosovo dejansko hčerinska podružnica GEN-I Tirana. Tukaj se pojavlja že dlje časa vprašanje, zakaj so dejansko slovenski davkoplačevalski denar porabili v omenjenih treh podružnicah. Mnogi mediji Zahodnega Balkana sumijo, da se je del tega denarja nakazovalo direktno iz ljubljanske pisarne Koprivnikarja podjetjema zaščitenega z diplomatsko imuniteto, kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja. Podprite z letno naročnino ali donacijami spletni raziskovalni medij Prava. Omenjena afera pa nas je izstrelila v središče pozornosti medijev na Zahodnem Balkanu. (Foto: Prava.si) Visoki diplomat sedanje vladajoče kosovske garniture zelo verjetno poskrbel, da je del tega denarja pristalo tako pri Kurtijevi stranki in tudi lanskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji. Tako so vsaj v dokomentarcu medija Insajderji razkrili njihovi raziskovalni novinarji.  V enem izmed naših člankov o razkrivanju elektro casino hazardiranja Golobovih fantov s poslovno miselnostjo modrega dečka iz Dunajske 119 v Ljubljani smo razkrili tudi sledeči podatek.  Zapisali smo, da je v eni izmed evropskih držav vložena kazenska ovadba proti t.i. elektro mafiji Zahodnega Balkana. Zapisali smo celo, da je napisana na 250 straneh. Če naši podatki tujih obveščevalnih služb držijo, se lahko pogovarjamo o cifri PET MILIJARD evrov! Toliko davkoplačevalskega denarja državljanov držav Zahodega Balkana je izpuhtelo preteklih dvajsetih letih! Po objavi podatka nas je izval gospod Janez Pogorelec, znan slovenski pravnik in višji politični predstavnik stranke Nove Slovenije, da naj izdam, katera država je bila. Spoštovani gospod Pogorelec, poslušajte le del izjave enega najbolj znanih srbskih novinarjev Dragoslava Vujičića. V njej je med drugim rekel, da je v eni izmed držav vložena kazenska ovadba proti t.i. elektro mafiji zahodnega Balkana napisana na 250 straneh. Ta država je Nemčija. Izjava Dragoslava Vujićića je bila sledeča: To je klasičen primer korupcije. To je samo en del. Slovenci so znani po tem. Drugi del je Nemčija. prvo slovenska, potem nemška. vemo, kako to deluje. kurti se je zgodil happenig, prav iz teh sil. Firma, ki je registrirana v Beogradu, GEN-I Beograd. Bil je denar. To deluje po sistemu, ki je poznan. slovenska firma, ki je imela hčerinsko v beogradu financirala nezakonito državo kosovo in metohijo. naše obveščevalne službe to vedo.  Znate, kako so dobili ta podatek Slovenci. Slišali ste Luko Perša, da so obtožili Janšo, da je on vse kriv. Janša kaže da ne, da je kriv absolutno Golob.  Kar je pomembno, v celotni aferi, koliko sem jo jaz uspel spremljati. Ena izmed držav je vložena obtožnica napisana na 250 straneh. gre za eno zahodno državo samo umazanem financiraju v tej zadevi. Katera država bi to lahko bila? Odgovoril je gospod Karan. Ta država je Nemčija! Kdor spremlja dogajanje na odkrivanju kriminala v nekdanjih republikah skupne države je lahko opazil, da so evropske in druge mednarodne institucije organov pregona zoper preganjanje mednarodnega kriminala ščistili veliko posameznikov v Črni gori, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Albaniji in na Hrvaškem. Vsi vemo, da najhuje pride na koncu. Prej ali slej se bo to zgodilo tudi v naši državi. Ura tiktaka.  Luka Perš

Mon, 30. Jan 2023 at 08:20

1053 ogledov

Spoštovana zainteresirana slovenska javnost, podprite raziskovalni medij PRAVA, enega najbolj citiranih medijev na Balkanu!
Spoštovana zainteresirana slovenska javnost, na vas se obrača raziskovalni spletni medij Prava.si, eden najbolj citiranih slovenskih medijev na Zahodnem Balkanu v tem trenutku. V orbito zanimanja javnosti zahodnobalkanskih medijev nas je izstrelilo razkritje, da je slovenska družba GEN-I v svoje tuje hčerinske družbe v Srbiji, Albaniji in v Bosni in Hercegovini nakazala 81 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, ki so izpuhteli neznano kam. Poleg tega smo povezali celotno zgodbo GEN-I Beograd in kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja. Spoštovani bralci medija Prava, če si želite, da bo raziskovalni spletni medij Prava deloval tudi v prihodnje, vas naprošamo, da postanete naš letni naročnik. Letna naročnina na naš medij stane 15 evrov. Pomagate nam lahko tudi s prostovoljnimi prispevki. Ob tem se moramo zahvaliti vsem, ki so nam v preteklih dveh tednih velikodušno finančno pomagali s svojimi donacijami in naročili na naš medij. Na naš medij se lahko naročite s plačilom položnice ali s plačilom kreditne kartice. V prihodnje pa to bo možno tudi s plačilom Paypala. Na naš medij se lahko naročite TUKAJ. Spletni raziskovalni medij Prava sta ustanovila novinarja Luka Perš in v lanskem letu preminuli dolgoletni novinar Boris Cipot. S svojim delovanjem sva pričela v prvih dneh septembra 2021. V ospredje slovenske javnosti smo se prebili ob koncu leta 2021 v raziskovanju okoliščin glede strokovne izobrazbe nekdanjega predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije Branka Masleše. Do zdaj še nismo prejeli vseh odgovorov. Predvsem z Univerze v Sarajevu in Pravne fakultete v Sarajevu. Na njihove odgovore še vedno čakamo od lanskega februarja. Na naš medij se lahko naročite TUKAJ. Foto: Prava.si V letu 2022 pa se je naš medij Prava specializiral predvsem za zgodbe, ki dejansko odkrivajo resnične "strice iz ozadja". Tako smo v seriji člankov razkrivali gospodarsko moč sedaj svežega člana uprave SID banke in še vedno predsednika (para)državne Modre zavarovalnice Boruta Jamnika. Na naš medij se lahko naročite TUKAJ. Nekaj naslovov člankov o Borutu Jamniku. (Foto: Prava) V naših zgodbah smo tudi razkrili, da večino najbolj pomembnih kadrov v državi zasedajo izbranci starejših gospodov z Obale. Kdo to so, smo v naših člankih poimensko razkrili. Do sedaj je s strani Boruta Jamnika kot obalnih gospodov bila samo tišina. Sami pa smo tudi večkrat javno razkrili, zakaj nas prav to področje tako zanima in ga z velikim veseljem razkrivamo slovenski javnosti. Na naš medij se lahko naročite TUKAJ. Foto: Prava.si V našem mediju smo tudi zelo pogosto poročali o povezavi med Slovenijo in ostalimi nekdanjimi republikami skupne države na področju trgovine s prepovedano drogo in drugimi kriminalnimi posli na teh področjih. V njih pa smo velikokrat omenili višje politične predstavnike na območju Balkana. O tem smo velikokrat pisali v seriji člankov z naslovom Dosje Balkanski kriminal. Na naš medij se lahko naročite TUKAJ. Foto: Prava.si Lotili smo se tudi spornih gospodarskih zgodb v Sloveniji in v tujini. Tako smo pisali o nastanku ruskih podružnic Sberbank, ki so nastale z milijardami propadle avstrijske banke Hypo. Razkrili smo, da je v turističnem projektu Petram Resort v Savudriji neznano kam poniknilo do 800 milijonov evrov kapitala! Vrednost projekta pa je znašala 80 milijonov evrov. Na naš medij se lahko naročite TUKAJ. Foto: Prava.si Podobna zgodba se je zgodila ob gradnji Šumija v Ljubljani. Javni podatki so razkrili, da si je krovno podjetje Šumi v letu 2021 privoščilo na postavki dodana vrednost na zaposlenega 120 milijonov evrov minusa! Kako je to možno, če je bil celoten projekt Šumi po zadnjih podatkih vreden 65 milijonov evrov! Kako je to mogoče? Še do danes nismo dobili odgovora. Na naš medij se lahko naročite TUKAJ. Foto: Prava.si To je le nekaj zanimivih zgodb, ki smo jih v času našega obstoja razkrili slovenski javnosti. Zato iskreno naprošam vse zainteresirane državljane in podpornike raziskovalnega novinarstva, da s plačilom letne naročnine v višini 15 evrov oziroma nakazanih prostovoljnih donacij pomagate k obstoju enega redkih raziskovalnih medijev v naši državi. Priznam, da sem pred dobrima dvema tednoma napisal malce bolj ostro kolumno glede pomoči našemu mediju. Lahko le zapišemo, da je budnica delovala, saj sem z vašo pomočjo dejansko skoraj že prejel toliko finančnih sredstev z letnimi naročninami in prispevki kot v preteklem letu.Spoštovani podporniki, čas je, da nas podprete! Smo vendarle medij, ki odgovorno, a brez dlake na jeziku napiše za marsikoga neprijetno resnico! Še enkrat hvala vsem za pomoč in zaupanje v naš medij. Na naš medij se lahko naročite s plačilom položnice ali kreditno kartico. Naša tehnična služba pa je tudi obljubila, da boste lahko postali naročniki preko plačila Paypal. Luka Perš

Sun, 29. Jan 2023 at 16:11

1332 ogledov

Lepo je biti GEN-I na Kosovu! GEN-I Beograd v letih 2008-2013 na Kosovu opravil posle v višini 82,2 MILIJONOV EVROV!
Lepo je biti GEN-I v državi Kosovo. Na spletu smo našli veliko člankov o spornem poslovanju hčerinskih družb GEN-I v tej državi. Še več, današnji kosovski premier Albin Kurti in njegova vladajoča stranka Lëvizja Vetëvendosjes je družbo GEN-I imenovala za pomemben del srbske energetske mafije. GEN-I Beograd je samo v obdobju 2008 do 2013 prodal električno energijo Kosovu v višini 82,2 milijona evrov. Politične barve vlad se na Kosovu menjajo, posli največjega slovenskega električnega trgovca v tej državi pa ostajajo nedotaknjeni. Tako je GEN-I decembra 2021 in januarja 2022 zaradi kosovskega energetskega zloma prejel 4,2 milijonov evrov državne pomoči za premagovanje energetske krize, v istem časovnem obdobju pa so od Kosovske energetske družbe (KEK) odkupili elektriko zgolj v višini 105 tisoč evrov. Še več, na Kosovu so kupovali elektriko po ceni 105 evrov, tja pa jo prodajali za ceno 255 evrov na megavatno uro. Osrednji akter afere GEN-I Beograd, kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj, že od leta 2012 sodeluje s stranko Albina Kurtija, od leta 2018 pa je tudi njen član. Še več, pri oblikovanju mednarodne podobe stranke Kurtija je pomagal predvsem Berishaj s pomočjo inštituta IFIMES. Del javnosti Zahodnega Balkana razburja sumljivo poslovanje med hčerinsko družbo GEN-I  ̶ GEN-I Beograd in podjetjema v lasti kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja. Predvsem nekateri srbski, kosovski in albanski mediji so pisali, da gre za hudo korupcijsko afero, v katero je vpleten sam kosovski premier in predsednik največje vladne stranke Lëvizja Vetëvendosjes Albin Kurti. Ob tem moramo zapisati, da je Kurti na parlamentarnih volitvah 2021 na Kosovu premočno zmagal in njegova stranka skoraj sama tvori večino. Sedanja kosovska predsednica dr. Vjosa Osmani-Sadriu pa velja za tesnega političnega zaupnika tako Martina Berishaja kot Albina Kurtija.   Do sedaj še nismo našli podatka, da bi bil Martin Berishaj član stranke Albina Kurtija. Smo pa našli na svetovnem spletu članek z naslovom Martin Berishaj i ndihmoi Vetëvendosjes plot një dekadë me sondazhet e IFIMES-it spletnega medija Raporto. V njem pišejo, da je bil Berishaj ves čas del političnih strank na Kosovu. Leta 2012 pa so mu ponudili sodelovanje pri sedanji vladajoči kosovski stranki  Lëvizja Vetëvendosjes. Leta 2018 je Berishaj postal član predsedstva omenjene stranke in tudi njen aktiven član. Kot namigujejo v članku, je Berishaj ves čas sodeloval pri mednarodni krepitvi Kurtijeve stranke preko IFIMES-a, Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije. To dokazujeta tudi dve objavljeni fotografiji o dogodkih IFIMES v preteklosti, na katerih sta se pojavila Albin Kurti in Martin Berishaj. Foto: Posnetek zaslona-Raporto Glede na znana dejstva v trikotniku GEN-I, srbska hčerinska družba GEN-I Beograd in podjetje MB Consulting v lasti Martina Berishaja, lahko utemeljeno sumimo, da bi lahko šlo za morebitna koruptivna dejanja. Zgodba se razloži v nekaj stavkih. GEN-I Beograd je v letih 2015-2022 krovnemu kosovskemu podjetju MB Consulting in hčerinski črnogorski družbi MB Consulting d.o.o nakazal znesek skoraj štiri milijone evrov. Berishaj pa je v istem časovnem obdobju z obeh računov svojih podjetij dvignil skupno 3,5 milijona evrov z več gotovinskimi dvigi višjih vsot denarja. Večino dvigov je opravil iz kosovske poslovalnice NLB (NLB Priština) v mesečnih razmakih od marca 20121 do aprila 2022, iz črnogorske podružnice pa do leta 2020. Vsi z malce zdrave logike se sprašujemo, kam je dejansko izginil slovenski davkoplačevalski denar? Ali bo Berishaj stopil pred javnost in pokazal čiste račune? Sumi se še povečajo, če malce razkrijemo zgodovino GEN-I Beograd, GEN-I Tirana in GEN-I Kosovo. Na spletu smo našli množico člankov o poslih GEN-I na Kosovu. Zanimivo je tudi dejstvo, da je v resnici GEN-I Kosovo le hčerinska družba GEN-I Tirana. Zato so vse transakcije med GEN-I Tirana in GEN-I Kosovo še dodatno zakrite pred očmi slovenske javnosti. Zelo verjetno se tudi zdi, da so bile vse tri hčerinske družbe namenjene predvsem električnim poslom na Kosovu. Foto: Posnetek zaslona- Gazeta Blic GEN-I Beograd je v letih 2008 do 2013 v poslih s kosovskimi električnim podjetjem KEK zaslužil 82,3 milijona evrov! Padali so očitki, da so del srbske energetske mafije! Podjetje GEN-I je razburjalo kosovsko javnost že v letih 2011 in 2013. Eden zanimivejših podatkov, ki ga je razkrila kosovska preiskovalna parlamentarna komisija, je bilo poslovanje GEN-I Beograd z državo Kosovo. Družba GEN-I Beograd je v obdobju 2008 do 2013 s takrat še državno kosovsko energetsko družbo KEK opravila posle v višini 82,2 milijona evrov. Od leta 2013 pa KEK lastniško obvladuje podjetje Çalık Holding and Limak. Že več albanskih in kosovskih medijev je v preteklosti pisalo, da je področje elektrike na Kosovu prevzela t.i. srbska energetska mafija. Največkrat sta se pojavljali podjetji Rudnap in GEN-I Beograd. Tako so pisali o več javnih razpisih takrat še državnega podjetja KEK, kjer sta bili velikokrat najbolj uspešni prav ti dve podjetji. Tudi če so se na razpis prijavljala mnogo bolj priznana tuja energetska podjetja iz Švice, Nemčije itd., sta bila vedno zmagovalca Rudnap in GEN-I Beograd. V enem izmed naših prihodnjih člankov pa vam bomo predstavili primer iz Makedonije. Tudi za javno prikazane transakcije med GEN-I in podjetjem Rudnap se zdi, da je bila v poslih v Makedoniji in na Kosovu slovenska družba GEN-I zelo verjetno v vlogi t.i. podizvajalca za posle podjetja Rudnap. Foto: Posnetek zaslona- Gazetainfokus GEN-I na Kosovu kupuje zelo poceni elektriko, a jo prodaja po najvišjih cenah! V decembru 2021 in januarju 2022 so zaslužili 4,2 milijona evrov, GEN-I pa je od KEK-a v dveh mesecih odkupil električno energijo za 105 tisoč evrov!!!  Z aktualno afero GEN-I - Martin Berishaj pa je povezano tudi odkritje medija Gazetainfokus. Le ti so nekaj dni po odkritju afere slovenske televizije Planet TV napisali dva članka z naslovom Skandal: Kompania GEN e lidhur me ambasadorin Berisha mori 4.2 milion€ nga Kosova për dy muaj in Zbulohen fakte të reja, kompania GEN e lidhur me Martin Berishajn për 7 muaj bëri pazare 11.8 milionë me Kosovën. Foto: Posnetek zaslona- Gazetainfokus V času energetskega zloma na Kosovu je bil GEN-I spet med vidnejšemi zmagovalci. Kosovska vlada Albina Kurtija je namenila finančno pomoč kosovskim energetskim družbam, da bi lahko odkupile elektriko od drugih elektro trgovcev. Medij Gazetainfokus razkrije, da je GEN-I Beograd le v decembru 2021 in januarju 2022 prejel nakazila v znesku 4,2 milijona evrov od družbe KEK. GEN-I Beograd pa je v tem času od družbe KEK odkupil elektriko v višini 105 tisoč evrov. Ta komercialna menjava je bila opravljena z denarjem iz državnega proračuna, ki ga je premier Kurti namenil za nakup električne energije za premagovanje krize, ki je zajela Kosovo. Ko je bil opozicijski poslanec, pa je Kurti družbo GEN-I označeval kot del srbske energetske mafije. To beograjsko podjetje, za katerega se govori, da je v lasti srbskih oligarhov, znanih tudi kot energetska mafija Balkana, ni imelo nobenih težav z nakupom energije, proizvedene na Kosovu. Časnik Infokus je prejšnji teden poročal, da je to podjetje samo v dveh mesecih, decembra 2021 in januarja 2022, po podatkih kosovske vlade na Kosovo prodalo za okoli 4,2 milijona evrov električne energije. Vendar pa naj bi GEN s sedežem v Beogradu in Skopju navrgel več deset milijonov evrov od nakupa energije, proizvedene v KEK-ovih elektrarnah v Obiliču. Po podatkih trgovanja z energijo, ki jih posreduje Gazeta Infokus, je bil GEN v obdobju od 1. junija do 31. decembra 2021 eden glavnih kupcev električne energije po super ugodnih cenah. Kupčija KEK z družbo GEN samo za 7-mesečno obdobje leta 2021 zajema številko 11,8 milijona evrov. Od celotnega izvoza v letu 2022, ki je znašal 58 milijonov evrov, je samo to podjetje prejelo okoli 12 milijonov evrov ali 20 odstotkov celotne prodaje. Luka Perš

Sun, 29. Jan 2023 at 00:00

2111 ogledov

Ali je GEN-I Beograd nakazoval 3,5 milijona evrov Berishaju,da je Golob na Kosovu pridobil posel v višini 11 MILIJONOV EVROV!
Ena najbolj odmevnih afer Zahodnega Balkana je pretok davkoplačevalskega denarja iz družbe največjega slovenskega elektrotrgovca GEN-I s pomočjo srbske hčerinske družbe GEN-I Beograd v dve podjetji MB Consulting v lasti Martina Berishaja, kosovskega veleposlanika na Hrvaškem in vidnega člana/podpornika največje vladajoče kosovske stranke premierja Albina Kurtija. Le-ta je s sumljivimi dvigi večjih vsot gotovine povzročil, ko je v obdobju 2015 do 2022 skupaj dvignil za okrog 3,5 milijona evrov gotovine, da je izsledljiv denar postal neizsledljiv. Večinoma v obdobju 2019-2021. Berishaj pa se je lahko v tem obdobju nemoteno gibal, saj ga je varovala diplomatska imuniteta. Zelo zanimivo je tudi, da Berishaj ima oz. je imel vsaj tri podjetja v Albaniji in Kosovu v solastništvu s slovenskimi poslovneži. Poleg tega pa je večino prihodkov v obeh družbah MB Consulting ustvaril z denarjem slovenskih davkoplačevalcev s pomočjo srbske hčerinske družbe največjega slovenskega elektro trgovca GEN-I.  Za večjo komedijo pa sta poskrbela osrednja protoganista, sedanji predsednik vlade RS dr. Robert Golob in sam Berishaj. Oba trdita, da se nikoli nista srečala, slišala in se sploh ne poznata. Kako je lahko Robert Golob kot takrat najbolj odgovorna oseba v GEN-I dopustil, da so z njegove hčerinske družbe v Srbiji kosovskemu veleposlaniku v letih 2015-2022 nakazali za skoraj štiri milijone evrov slovenskega davkoplačevalska denarja osebi, ki je ne pozna in za njo nikoli ni slišal? Vse kaže, da je bila posledica posla med GEN-I Beograd in Martinom Berishajem tudi uspešno podpisan sporazum med takratno upravo GEN-I pod vodstvom Roberta Goloba in državno kosovsko družbo, Kosovsko energetsko korporacijo – KEK. GEN-I je podpisal pogodbo za leto 2021 in 2022. Vrednost pogodbe za leto 2021 je znašala 11,8 milijona evrov. Skoraj tolikšen znesek, kolikor so v letu 2021 iz slovenskega GEN-I nakazali na svojo albansko podružnico v Tirani. Poslovna politična saga o poslih hčerinske družbe GEN-I Beograd v lasti največjega slovenskega električnega trgovca dobiva nove razsežnosti. V našem članku z naslovom Follow the money: DOKAZANO ČRNO NA BELEM! GEN-I pomembnega predstavnika vladajoče kosovske stranke spremenil v FINANČNO MULO! smo na podlagi objavljenih podatkov v tujih in domačih medijih ter dostopnih javnih podatkov zložili celotno zgodbo, ki razburja del javnosti Zahodnega Balkana. Kaj smo ugotovili? Dejansko je od nekako leta 2015 potekala dvojna finančna operacija bančnih nakazil iz GEN-I Beograd za "svetovalne projekte" v GEN-I Beograd sedanjemu kosovskemu veleposlaniku na Hrvaškem Martinu Berishaju. Berishaj pa je z velikimi gotovinskimi zneski dvigoval slovenski davkoplačevalski denar. Kot smo ugotovili, je Berishaj v obdobju 2015-2022 s svoje krovne družbe MB Consulting na Kosovu in svoje hčerinske družbe v Črni gori dvignil za vsaj tri in pol milijone evrov gotovine. Večino v obdobju od leta 2019 do 2022. Ob tem moramo dodati, da je Berishaj vplivno politično ime na Kosovu in je član/vplivni podpornik vladajoče stranke kosovskega premiera Albina Kurtija. Sumimo lahko, da je bil del finančnih sredstev pokrit v nakazilih osrednje slovenske družbe GEN-I v hčerinsko družbo slovenskega podjetja v Srbijo (GEN-I Beograd). Tako so od oktobra 2019 do decembra 2019 pod oznako Invoice financing nakazali 4.183.834 evrov. Sumi se še podkrepijo z objavo bančnih izpiskov bančnega računa Berishaja iz kosovske poslovalnice NLB v Prištini, kot so jih razkrili v mediju Paparaci. Sledi pa še en neverjeten paradoks. Oba glavna akterja, Robert Golob in Martin Berishaj, se ne poznata, nikoli srečala, nikoli govorila. Zelo čudno. Ampak moramo jima verjeti, da oba govorita resnico. Spoštovani predsednik vlade dr. Robert Golob, kot najbolj odgovorna oseba v GEN-I do novembra 2021, kdo je podpisal svetovalno pogodbo z Berishajem? Vaša malenkost, mogoče vaša večna desna roka na področju financ in sedanji predsednik uprave GEN-I dr. Igor Koprivnikar, dejanski zastopnik GEN-I Beograd ves čas? Ali mogoče kontaktna oseba za GEN-I Beograd Srdjan Resavac? Kdo od vas je za vraga podpisal svetovalno pogodbo GEN-I Beograd s podjetjem Martina Berishaja? Foto: Posnetek zaslona-Gazetainfokus. Zelo verjetno je vzrok biznisiranja med GEN-I Beograd in obema podjetjema Martina Berishaja tudi v podpisanem poslu med takratno upravo GEN-I pod vodstvom sedanjega predsednika vlade dr. Roberta Goloba in državno kosovsko družbo, Kosovsko energetsko korporacijo – KEK. GEN-I je podpisal pogodbo za leto 2021 in 2022. Vrednost pogodbe za leto 2021 je znašala 11,8 milijona evrov. Skoraj tolikšen znesek, kolikor so v letu 2021 iz slovenskega GEN-I nakazali na svojo albansko podružnico v Tirani. Tega posla GEN-I ni mogel izvesti brez pomoči "svetovalnih donacij" vidnemu političnemu predstavniku vladajoče kosovske stranke Albinu Kurtiju in brez pomoči Berishajeve diplomatske imunitete ter njegove diplomatske mreže na območju Zahodnega Balkana. Del medijev Zahodnega Balkana pa je na Zahodnem Balkanu zatreslo razkritje, da je GEN-I v svoje hčerinske družbe v Srbiji (4.183.834 EUR), Albaniji ( 16.389.489,01 EUR) in v Bosni in Hercegovini (61.107.810,6 EUR) nakazal v letih 2015-2021 skoraj 100 milijonov evrov. Če smo natančni, gre za številko 81.681.133,61 EUR. Kot smo ugotovili, je bistvo težave, da nihče nima nadzora nad hčerinskimi družbami v (para) državni lasti, niti nadzorne institucije lastne države. Gde so pare, gospod Golob? "Vedeti moraš, da se glavnina "finančnih transferjev v zasebne žepe" teh akterjev v resnici ne dogaja v GEN-I ali hčerinskih podjetjih, ampak preko njihovih običajnih (fiktivnih) posrednikov (ki niso lastniško povezani), poslovnih partnerjev oz. kupcev in prodajalcev elektrike tako na Balkanu kot v ostalih državah EU!", pa nam je razkril odličen poznavalec elektro trga v Sloveniji.Prav to je bistvo težave. Spoštovani predsednik uprave GEN-I dr. Igor Koprivnikar, kdaj bodo slovenski davkoplačevalci izvedeli, zakaj in v kakšne namene ste porabili njihov denar Pokažite čiste račune, izpiske bančnih transkacij in boste hitro izginili iz dnevnega poročanja medijev Zahodnega Balkana. Dežurni medijski portal sedanjega predsednika vlade Roberta Goloba je hotel s tremi zgodbami spreobrniti afero GEN-I Beograd spet na predsednika največje opozicijske stranke Janezo Janšo. Dragi Primož, tukaj so evrske in dolarske transkacije se beležijo na svetovni ravni in so po mednarodnih pogodbah sledljive. Kje je tu Watergate, spoštovani odgovorni urednik Necenturian Primož Cirman? (Foto: Posnetek zaslona-Necenzurirano) Bizarno! Golobov hišni raziskovalni novinar Primož Cirman si izmišljuje pravljične konstrukte! Ali ga je le strah morebitnih kazenskih postopkov zaradi izdajanja tajnih informacij z Urada za preprečevanje pranje denarja v času, ko ga je vodil dr. Damjan Žugelj?! Moramo si tudi priznati, da se našemu mediju spet ponavlja stara zgodba izpred slabih dveh let. Po objavi našega zadnjega članka iz afere Follow the money so se prebudili tudi osrednji slovenski mediji. Predvsem dežurni medijski portal Necenzurirano. Najboljši raziskovalni novinar v Sloveniji prosto po Robertu Golobu Primož Cirman že tri dni po objavi našega zadnjega članka ustvarja medijske spin zgodbe, da za celotno afero stojita dvojec, predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in srbski predsednik Aleksander Vućić. Še več, v svoji kolumni je to označil za slovenski Watergate! ŠUR! Dragi Primož, tukaj so evrske in dolarske transkacije se beležijo na svetovni ravni in so po mednarodnih pogodbah sledljive. Kje je tu Watergate, spoštovani odgovorni urednik Necenturian Primož Cirman? Spoštovani odgovorni urednik spletnega medija Necenzurirano, kdaj bo vaša nekdanja dolgoletna sodelavka in sedanja piarovka Golobove stranke Gibanje Svoboda Vesna Vuković razkrila, zakaj je po poročanju Požareporta in drugih slovenskih medijev prejela v svojem podjetju sto trideset tisoč evrov davkoplačevalskega denarja od podjetja GEN-I, ki ga je takrat vodil Robert Golob? Foto: Prava.si Produciranje medijskega spina portala Necenzurirano je naš medij že zdavnaj razkril v članku Slovenija azil za Šolaka: Golob dirigira, Muženič orkestrira, Vrabec pa pleše! SOVA, ZBUDITE SE!  Nič novega, stara klasika. V članku pa smo tudi razkrili dokument, da se je Vrabec Božičeva za kratek čas zaposlila v eni izmed družb v lasti Dragana Šolaka v letih 2022 oz. 2021. Sama pa je tudi kot zaposlena sodelovala v preiskavah, vodenih proti Šolaku! Tega Primož Cirman ni storil prvič. Kot pomemben del trojke Vuković-Cirman-Modic je že dlje časa v t.i. službi modrega dečka iz Dunajske 119 v Ljubljani. To je razkril v svojih člankih tudi eden najbolje obveščenih slovenskih novinarjev Bojan Požar. V isti stavbi pa je imel svojo pisarno tudi Golob kot predsednik GEN-I. Ključne operacije omenjene trojke je večino časa vodila Vesna Vuković. To smo zelo natančno razkrili v članku z naslovom Tandem Vukovič-Jamnik perverzna uničevalca slovenskega gospodarstva, političnega prostora, zasebnikov in intelektualcev! Foto: Prava.si Prav ta dva članka zelo lepo razkrivata, zakaj v mediju Necenzurirano že tri dni panično hočejo preobrniti pozornost. Še več, njihova panika je povezana tudi z nekaterimi predkazenskimi postopki zaradi izdaje tajnih podatkov. Z zelo ostro izjavo se je odzval tudi nekdanji direktor UPPD dr. Damjan Žugelj. V nadaljevanju članka objavljamo njegovo izjavo za javnost: Poglejte si vsa imena, ki sestavljajo IFIMES- Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije! Gre za globalistični inštitut, ki s svojimi mednarodnimi povezami vpliva na marsikateri posel na Balkanu!  Zgodba o poslovanju GEN-I v tujini in poslovnem sodelovanju s kosovskim veleposlanikom Martinom Berishajem je dobila še en pospešek. Ob klikanju na svetovnem spletu se je razkrilo, da sta sedanji kosovski predsednik vlade Albin Kurti in Martin Berishaj sodelovala na okroglih mizah IFIMES-a, Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani. Na levi strani dogodek IFIMES-a v letu 2016. Od leve proti desni Bakhtyar Aljaf , Albin Kurti in Zijad Bećirović. Na desni strani fotografija IFIMES-a iz leta 2018. Iz leve proti desni Zijad Bećirović, Albin Kurti, Martin Berishaj in Bakhtyar Aljaf. (Foto: Posnetek zaslona-IFIMES, Facebook, Nova24tv) Hitro je sledila reakcija IFIMESA s svojo analizo, da dolgoletni politični voditelj Dodik v Republiki Srbski v BiH pomaga pri domnevnih finančnih rabotah Slovenske demokratske stranke pod vodstvom Janeza Janše. Pričakovano, saj lahko vidite, da so njihovi sponzorji vidna podjetja slovenske energetike. V letu 2016 pa je bil ob gostovanju Kurtija v Sloveniji na dogodku IFIMES med sponzorji dogodka tudi Golobov GEN-I. A ta podatek spada v isto kategorijo kot fotografije Janše z Berishajem. Vendar so jih slike tako sprovocirale, da je IFIMES takoj objavil analizo o domnevno sumljivem bosanskem financiranju Janševe SDS. Oziroma so morali v svojo analizo nekam vtakniti Janšo. Če ni Janše, ni zgodbe!!! Po drugi strani pa v istem besedilu dobesedno jočejo, zakaj ni uspel preboj v parlament enemu najbogatejših in razvpitih bogatašev v BiH Fahrudinu Radončiću, rojenemu v okolici črnogorskega kraja Berane. Spoštovano vodstvo IFIMES-a, Radončić, Izetbegović, Dodik so vsi na isti strani problema, ne pa rešitve. Škoda, da v analizi IFIMES-a niso dodali besedo ali dve o ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću in njegovih poslih z Dodikom. Za ljubljanskega župana pa je Dodik tako ali tako najboljši politični voditelj v BiH. Po objavi fotografije Albina Kurtija in Martina Berishaja na dogodkih IFIMES-a je hitro sledil protinapad v podobi "raziskave" o Dodiku in ruskem predsedniku Putinu. Seveda so tudi oni spreobrnili pozornost na predsednika SDS Janeza Janšo. Spoštovani IFIMES, je Janša nakazoval denar Berishaju ali sedanji predsednik vlade dr. Robert Golob.(Foto: Posnetek zaslona-Ifimes) Ob tem pa smo izvedeli še nekaj zanimivih informacij o delovanju inštituta, kjer že vrsto let ima glavno besedo Bećirović. Če boste gledali nekatere pretekle analize IFIMES-a boste opazili, da so zelo hvalili srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Vendar so tokrat do Vučića zelo kritični. Nekateri tudi namigujejo, da Bećirović ni dobil več podaljšane pogodbe z organizicajimi v Srbiji, ki so blizu sedanji srbski oblasti. Zaradi sodelovanja z Vučićem se je od IFIMES-a distanciral tudi častni predsednik IFIMES-a Stipe Mešić, nekdanji hrvaški predsednik. Pa tudi nekdanji zunanji minister v nekdanji skupni državi Lončar. To se je zgodilo v letu 2021. Kot rečejo poznavalci je "Bećirović njegov bošnjaški koristni idiot". Razumljivo pa je tudi jeza Bećirovića nad predsednikom SDS Janezom Janšo. Podpiral ga je tako, dokler je Bećirovićeva žena imela službo v enem izmed inštitutov ali slovenskih univerz, ki gojijo vrednote t.i. slovenske desnice. Ko je več ni imela, se je Bećirović tudi politično obrnil proti Janši.  Spoštovani gospod Bećirović, ste res pred leti v IFIMES-u organizirali kosilo v hotelu Lev v Ljubljani, kamor je bil tudi povabljen sedanji premier RS Robert Golob? Zlobni jeziki na slovenski poslovni sceni namigujejo, da naj bi bil na tistem kosilu vabljen tudi Martin Berishaj?! Ne bi nas presenetilo, če bi se v bližnji prihodnosti pojavile tudi kakšne fotografije iz tega kosila. Bomo videli. A do takrat moremo verjeti obema akterjema, da se nista nikoli srečala, videla ali se sploh poznala. Zakaj je nekdanji predsednik uprave Robert Golob kot najbolj odgovorna oseba družbe GEN-I dovolil, da je GEN-I Beograd podjetjem v lasti Berishaja nakazal slabih 3,5 milijonov evrov? Nič, še eno vprašanje za milijon dolarjev! IFIMES-ova dolgoletna direktorja sta že dlje časa v Sloveniji živeči iraški Kurd Bakhtyar Aljaf, ter dolgoletni novinar in v slovenski javnosti zelo poznan izr. prof. dr. Zijad Bećirović. Med njimi pa ne manjka eminentnih političnih imen. Med drugim, nekdanji hrvaški predsednik in odličen prijatelj Boža Dimnika Stipe Mesić v inštitutu zaseda mesto častnega predsednika. Zanimiva pa so tudi druga imena. Foto: Posnetek zaslona-Ifimes. Člane sveta Ifimes sestavljajo predsednik sveta dr. Craig T. Smith (politični direktor Bele hiše v obeh administracijah demokratskega predsednika Billa Clintona) in člani prof. dr. Jamie Shea (nekdanji direktor za načrtovanje politik v kabinetu generalnega sekretarja Nato), prof. dr. Masahiro Matsumura (profesor mednarodne politike in nacionalne varnosti), Dr. Torhan Al-Mufti (svetovalec predsednika Iraka 2014-2016, iraški minister za komunikacije 2012-2014 in minister za provincijske zadeve 2010-2014) ter slovenska odvetnica Breda Razdevšek. Foto: Posnetek zaslona-Ifimes Poleg tega imajo tudi svetovalni odbor. Njegov predsednik je Kanadčan Donald J. Johnston (kanadski minister v več kanadskih vladah v obdobju 1980-1990, predsednik Liberalne stranke Kanade 1990-1993, prvi neevropejec na čelu OECD v obdobju 1996-2006). Podpredsedniška mesta zasedajo nekdanji predsednik srbske vlade Zoran Živković, višji častnik v obveščevalni službi izraelskih obrambnih sil (I.D.F) Dr. Ephraim Lapid in v Sloveniji zelo poznan mednarodni pravnik, diplomat in nekdanji predsednik Ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič. Foto: Posnetek zaslona-Ifimes Ostali člani so še nekdanji veleposlanik Šri Lanke pri OZN Dr. Amrith Rohan Perera, (nekdanji) indonezijski veleposlanik v Avstriji Sastrohandoyo Wiryono, upokojeni črnogorski general Blagoje Grahovac, nekdanji veleposlanik Izraela v Južnem Sudanu in Egiptu Dr. Haim Koren, generalni sekretar in tiskovni predstavnik predsednika Republike Turčije Prof. dr. Ibrahim Kalin, prorektorica na Univerzi za ekonomijo in humanistične vede v Varšavi prof. dr. Anna Llanos-Antczak, dolgoletni demokratski senator Marc R. Pacheco, nekdanji generalni direktor ISESCO Dr. Abdulaziz Othman Altwaijri, nekdanji vodja poslanske skupine socialistov in demokratov v EP dr. Hannes Swoboda, generalni sekretar EDU Irving Levance, nekdanji vodja vojaške obveščevalne službe Romunije general Corneliu Pivariu, profesorica političnih ved na Univerzi v Richmondu prof. dr. Eunice Goes, predsednik in lastnik Canadian Energy Research Institute Alan Fogwill, višji predstavnik podjetja Glendale Partners prof. dr. J. Scott Younger in glavni pogajalec v iranskih jedrskih pogajanjih v letu 2010 Ali Asghar Soltanieh. Foto: Posnetek zaslona-IFIMES V rubriki Oddelki pa lahko opazite, da imajo na Dunaju vzpostavljen Evro-sredozemska diplomacija in medkulturna vprašanja ( EDIA). Kot direktor se predstavlja italijanski diplomat ter nekdanji višji uslužbenec organizacije OSCE Amb. Lamberto Zannier. Vodja predstavništva na Dunaju je prof. Dr. Anis H. Bajrektarevic in Nora Wolf, svetovalka v švicarski stavbi Združenih narodov. Bajrektarjevič pa na Dunaju vodi še oddelek za strateške azijske študije. Njegovi sodelavki sta Elodie Pichon in Dr. Maria Smotrytska. Oddelek za lokalne in regijske študije (DeLORS) vodi nekdanji član Golobivečeve stranke Zares dr. Milan Šenčur. Oddelek za ekonomske in poslovne študije (DeEBS) predstavlja nekdanji vidni član Socialnih demokratov Vlado Dimovski. Predstavništvo pri OZN/ECOSOC v imenu IFIMES-a predstavlja Irena Mernik Knee, svetovalka nekdanjega predsednika države Danila Türka, ko je opravljal službo v Združenih narodih.   Foto: Posnetek zaslona-IFIMES Ob vseh imenih lahko le zapišemo, da gre za globalistični svet v malem. Z drugimi besedami za inštitut v duhu pokojnega diplomata Boruta Šukljeta. Le-ta je prav s podobnimi pomembnimi političnimi, obveščevalnimi, gospodarskimi in akademskimi predstavniki iz Zahodnega Balkana nadzoroval večino političnih, gospodarskih in obveščevalnih akcij na relaciji Zahodni Balkan-Slovenija. Zelo verjetno se tudi zdi, da bi se Berishaj in Šuklje lahko poznala. Saj je vsakomur jasno, da si te operacije ni izmislil Robert Golob. On je bil le v vlogi izvajalca za morebitne osebne koristi GEN-I na Kosovu.  Predvsem za območje Zahodnega Balkana je za večino večjih poslov vedel Borut Šuklje. Zanimivo bi bilo vedeti, kaj vse je vedel okrog vseh teh balkanskih poslov slovenskih podjetij in hčerinskih družb v državni lasti. Vse od HSE preko hidroelektrarne Vrbas pa vse do GEN-I.    Medija Paparaci in Nova24tv sta poročala, da so se med Golobom, Berishajem in Kurtijem nedvomno spletle močne interesne vezi, medtem ko je jasno, da se med seboj vsi poznajo, njihova skupna točka pa je tudi Vjosa Osmani, kosovska predsednica, ki Kurtija in Berishaja ščiti že od začetka afere. V letih 2021 in 2022 je slovensko podjetje GEN-I postalo najmočnejši trgovec z električno energijo na Kosovu. Vrednost pogodbe GEN-I s Kosovsko energetsko korporacijo – KEK za leto 2021 je znašala 11,8 milijona evrov. Luka Perš

Thu, 26. Jan 2023 at 12:02

673 ogledov

Ledinek v Avstriji zaključuje enega najbolj inovativnih projektov za proizvodnjo križno lepljenih plošč
Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. Zanje so izdelali linijo za proizvodnjo CLT plošč standardnega formata 125 centimetrov. »Postavili smo proizvodni obrat, sedaj je na vrsti programiranje, medtem pa stranka že nestrpno pričakuje prve izdelane plošče,« je dejal vodja prodaje pri podjetju Ledinek Robert Mlinarič. Inovativno tradicionalno podjetje Mosser Leimholz je začelo pionirsko naložbo in naročilo celotno linijo za proizvodnjo križno lepljenega lesa. V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. »Linija je plod inženiringa, ki združuje ključne stroje za obdelavo lesa v celovito proizvodnjo linijo. Imajo lastno žago in s tem popoln nadzor nad kakovostjo surovine,« še pravi Mlinarič.  V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati letos, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. (Foto: Ledinek) Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. S tem se bodo usmerili v dobavitelja celostne ponudbe konstrukcijskega lesa. Pri izbiri dobavitelja za linijo CLT se je lastniško vodeno družinsko podjetje oprlo na najnovejša dognanja in tehnične standarde v industriji. Ravno zaradi teh odlik je bil Ledinek izbran kot glavni dobavitelj, kjer so bile odločilne bogate izkušnje s sistemi CLT. »Prepričani smo v inovativen pristop in skladen koncept sistema,« pravi lastnik in direktor mag. Reinhard Mosser.   Podjetje Ledinek je zaključilo s postavitvijo proizvodnega obrata pri dolgoletnem partnerju Mosser Leimholz v Avstriji. (Foto: Ledinek) Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje X-Lam Manager. Proizvodnja je zasnovana tako, da je vhodna kakovost surovine skrbno pregledana. Nato potuje naprej v proizvodno linijo za nadaljnjo predelavo, kjer elektronski skener določi kvaliteto in izrez napak. Zmogljiva linija za vzdolžni spoj Kontizink H4000 spoji deske v do 14 metrov dolge lamele. Iz sušilnega zalogovnika gredo lamele skozi skobeljnik v stroj za širinski spoj Z-Press, ki zagotavlja zrakotesnost in večjo zmogljivost stiskanja na stiskalnici XM-Press. Enoslojne lepljene lesene plošče se uporabijo za vzdolžne in prečne sloje CLT plošč. »Te plošče se v naši novi XM-Press stiskalnici sprešajo v do 14 metrov dolge CLT elemente. Končni skobeljnik Superles 1300 8V pa omogoča vrhunsko 4-stransko obdelavo in brušenje ene vidne površine,« še dodaja Mlinarič. Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. (Foto: Ledinek) Skupina podjetij Mosser je bila ustanovljena leta 1924. Danes je visoko-tehnološko podjetje za lepljen in žagan les z 225 zaposlenimi na treh lokacijah v Spodnji Avstriji. S približno 60- odstotnim deležem izvoza se je razvil v izjemno uspešno podjetje. V preteklih letih je dozorela odločitev o dopolnitvi že tako velikega asortimana masivnih konstrukcijskih sistemov, ki je sedaj realizirana. Ledinek je postavil celotno opremo za skobljanje in sortiranje posušenega lesa in predajo formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniškim sistemom za vodenje proizvodnje . (Foto: Ledinek) Svetovno priznano podjetje Ledinek Engineering letos beleži 30-letno tradicijo. So najbolj celovit in kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij. Slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini. Luka Perš
Teme
Spolni predator ali žrtev izsiljevalke Dušan Josip Smodej

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Umetnik Dušan Smodej spolni predator?! Smodej vse obtožbe ostro zanika in trdi, da je žrtev izsiljevalke!