objavi na
pozareport.si

Torek, 18. Januar 2022 ob 06:00

Bogataši na državne stroške iz Dražgoš: prvi politični operativec Roberta Goloba svojo jahto skriva v Zadru
In zanimiv je tudi partner Andreja Ribiča pri lastništvu Sove 8: gre za Vitomirja Kocutarja, zaposlenega na državnem Elesu, kot svetovalec razvpitega Venčeslava Perka, direktorja Elesove informatike in telekomunikacij, ki slovi tudi kot kader SD ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Robert Golob, bivši predsednik državne družbe GEN-I, sploh ni edini "bogataš na državne stroške", ki se letos - na "listi Roberta Goloba" - podaja (oziroma vrača) v politiko. Podoben premoženjski status ima namreč tudi Andrej Ribič, nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana, Golobov dolgoletni podrejeni poslovni partner pri poskusih privatizacije dela državne energetike (Gen EL), danes pa glavni operativec pri projektu Golobove vrnitve na politično sceno.

Ribič, ki se med politiki tako imenovane socialno čuteče levice primerno rad kaže tudi v Dražgošah, ni samo - pred javnostjo prikriti - zasebni investitor, ob Nikoli Damjaniću, prvem človeku agencije Ninamedia, v vinarske posle na zemljiščih blizu Knina, ampak tudi solastnik skoraj 17 metrov dolge jahte oziroma jadrnice pod imenom Sova 8 prestižne švedske znamke Hallberg-Rassy, vredne okoli 800 tisoč evrov, sicer, vsaj po naših informacijah, zasidrane v eni od zadrskih marin.

Ena od jadrnic znamke Hallberg-Rassy. (vir: uradna spletna stran HR). Ena od jadrnic znamke Hallberg-Rassy (vir: uradna spletna stran HR)

Tako je Ribičeva jahta, varno spravljena in skrita v srednji Dalmaciji, tudi daleč stran od slovenske javnosti in medijev. Revija Reporter denimo, ki enkrat letno objavlja seznam najbolj znanih slovenskih imetnikov jaht, jahtaša Ribiča kakor ne najde, res pa je, da je (bil) Elektro Ljubljana pod vodstvom Andreja Ribiča velik oglaševalec (beri: sponzor) Odlazkovega Reporterja.

Zanimiv pa je tudi Ribičev partner pri lastništvu jadrnice, saj si jo po javno dostopnih uradnih podatkih (tukaj) lastniško delita. Gre za Vitomirja Kocutarja, zaposlenega na državnem Elesu, kjer dela kot svetovalec "razvpitega" Venčeslava Perka, direktorja Elesove informatike in telekomunikacij, ki (Perko, namreč) pa slovi tudi kot kader Socialnih demokratov.

Za osvežitev spomina: O Venčeslavu Perku in njegovih spornih poslih je že leta 2014 pisal tudi Primož Cirman, takrat še novinar časnika Dnevnik (vir), ki pa danes, ko urednikuje na Odlazkovem Reporterju, o tem seveda oportunistično molči.

Toda Ribič in Kocutar se poznata že od prej, iz časov Pahorjeve vlade, ko je Andrej Ribič, takrat med ustanovitelji Golobičevega Zaresa, postal predsednik uprave Elektra Ljubljana in še predsednik nadzornega sveta Elesa ...

Vir: Eles Vir: Eles

... kot predstavnik vlade (!), član tega nadzornega sveta pa je bil - Kocutar.

Ni pa to prva Ribičeva jahta. Prejšnjo, imenovano Sova 7 iste švedske znamke Hallberg-Rassy, je imel skupaj z Otmarjem Zornom:

"Nagrajenec Gospodarske zbornice: Kot direktor odvisen od politike, firma povprečna v branži, šef izbora pa poslovni partner?!" (Požareport, 13. 9. 2020)

No, kako Andrej Ribič zmore vse te poslovno-finančne podvige (prestižne jadrnice, atraktivni vinarski posli na Hrvaškem), saj njegova direktorska plača na Elektru Ljubljana le ni bila tako visoka kot Golobova na GEN-I, pa je spet drugo, posebno vprašanje. Toda nekaj mora biti popolnoma jasno: zdaj ko - poleg Roberta Goloba - prihaja na politično sceno tudi Andrej Ribič, bo vse to treba toliko bolj preiskati.

Sicer pa komentirajmo, kar je že - skrajšano - objavljeno na twitterju:

"Ljudje na energetskih vavčerjih, da se prebijejo skozi zimo, prodajalci energentov, kot sta Robert Golob in Andrej Ribič, iz napol monopolnih državnih firm pa medtem - kot nekakšni elektrotajkuni - kasirajo milijonske nagrade, kupujejo jahte, zasebno investirajo na Hrvaškem ter na okroglih mizah modrujejo o sreči. A nekateri jim pri tem celo še ploskajo. Kakšna dežela?!"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Ribič Robert Golob Elektro Ljubljana Eles Vitomir Kocutar Venčeslav Perko Otmar Zorn GENI Socialni demokrati primož cirman Milan Kučan Nikola Damjanić Agencija Ninamedia Knin Gen EL Vlada Boruta Pahorja Gregor Golobič Zares

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Bogataši na državne stroške iz Dražgoš: prvi politični operativec Roberta Goloba svojo jahto skriva v Zadru