objavi na
pozareport.si
Slovenija

Petek, 5. Februar 2021 ob 06:00

Kako dobro nam gre, kaj nas duši? No, težko bo sedanje politike naučiti novih trikov, težko, a mogoče.
Ko bo uspelo spremeniti miselnost javnih uslužbencev, bomo presegli prepad med življenjsko in sistemsko logiko. Prepad, ki nas duši. Paket ukrepov, ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom Ivana Simiča, je odličen začetek na tej poti ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

... Ko nam bo uspelo spremeniti institucionalni okvir, učinkovito oklestiti postopke in spremeniti miselnost javnih uslužbencev, bomo presegli ta prepad med življenjsko in sistemsko logiko. In ta prepad nas duši. Ko naveličani uslužbenci skozi zapletene postopke v rigidnih institucijah presejejo življenje.

"Institucije, postopki, miselnost in politična kultura sodelovanja. To je pot iz te (današnje) ujetosti in tega krča. Če se rešimo teh spon, bomo lažje zadihali in pospešili našo pot naprej. Predvsem pa bomo lažje premagali tisto prvo oviro, psihološko. Lažje bomo uživali v tem, da živimo dobro in stabilno."

Piše: Sebastjan Jeretič

Pred dnevi smo v oddaji Faktor na TV3 (vir: Odvežimo Slovenijo, 3.2.2021) komentirali naše aktualno družbeno in politično dogajanje ter se spraševali, kaj duši Slovenijo, da ne doseže več. Ne le da je tema seveda vedno aktualna, temveč jo še posebno zahteva sedanji moment. Gospodarsko okrevanje pred nami bo zahtevalo širše družbeno angažiranje in širok dogovor o tem, kako spremeniti Slovenijo.

Moj prvi odgovor na vprašanje, kaj duši naše potenciale, pa je dejansko najprej relativizacija samega vprašanja. Kaj pa če je to pač to? Kaj če dosegamo naš limit in nas dejansko dušijo pretirana ambicija in pričakovanja?

Po večini kazalnikov nam gre zelo dobro. V nekaterih smo celo v svetovnem vrhu. In to v tistih, ki so zelo pomembni za našo nacionalno kulturo: po kazalnikih solidarnosti, enakosti in stabilnosti. Res zaostajamo po nekaterih drugih ekonomskih kazalnikih, a je to uravnoteženo s tem, da sledimo našim socialnim ciljem in tradiciji.

Torej je prvi dejavnik, ki nas duši in dela nezadovoljne, povsem psihološki. Ne znamo uživati v standardu, ki ga imamo. Ne znamo dovolj uživati v naši deželi in načinu življenja. Naši varnosti in stabilnosti.

No, če pa le sprejmemo tezo, da bi lahko dosegli veliko več, potem je namesto vprašanja, kaj nas duši, stvar bolje preokviriti in razmišljati o tem, kje imamo še velike rezerve. Kaj bi lahko bolje izkoristili?

Najprej lahko seveda začnemo z neučinkovitostjo procesov. Prvi korak je temeljita reforma institucij. Na premnogih področjih smo zgradili zapletene in neučinkovite institucionalne rešitve. A kaj ko je tako enostavno vztrajati v inerciji. Takoj ko je prišla na agendo ideja, ki dejansko zori že dolga leta, da bi se povezalo več agencij in se jih tako okrepilo, se je sprožila afera in zgradilo nasprotovanje spremembam.

Mediji in opozicija so hiteli govoriti o tem, da bi si avtoritarna vlada rada podredila nadzorne institucije. Čeprav je bilo jasno argumentirano, da ostanejo čisto vsi nadzorni stebri avtonomni in bodo tudi naprej opravljali svojo funkcijo.

Da je namen povezovanja samo krepitev podpornih služb. Ne more vsaka institucija zaposliti recimo nekega pravnika specialista za neko področje. Če pa se poveže več institucij, lahko dobimo res močne skupne strokovne službe.

Zaustavi se torej že pri institucionalnih spremembah. Nadaljuje se na področju procesov. Vrsto postopkov imamo, kjer mora posameznik ali podjetje neštetokrat vnašati ene in iste podatke. Pogosto se postopki podvajajo in isti korak, isto dovoljenje od istega organa moraš na poti do cilja pridobiti večkrat.

Po učinkovitih institucijah je pomembno pretresti postopke. Paket ukrepov, ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom Ivana Simiča, je odličen začetek na tej poti. Seveda je pomembno v vsakem postopku ohraniti transparentnost in zanesljivost, a pri sledenju tem ciljem lahko procedure pomembno oklestimo.

Po institucijah in postopkih pa pridejo na vrsto ljudje. Tony Blair je na koncu svoje kariere dejal, da je njegova največja napaka, da je potreboval pet let, da je razumel, da reforma javnega sektorja temelji na spremembi miselnosti javnih uslužbencev. Šele ko so se lotili posebne kampanje za spremembo miselnosti, za spremembo organizacijske kulture in klime, šele takrat so jim reforme v praksi uspele.

Vlaganje v človeške vire je ena od prioritet gospodarskega okrevanja. Ne le v gospodarstvu, ampak predvsem v državnih sistemih. Pri tem bo ključno uvajanje sodobnih metod vodenja, ne le na vrhu, temveč tudi v srednjem managementu, ki je ključ sprememb.

Ko nam bo uspelo spremeniti institucionalni okvir, učinkovito oklestiti postopke in spremeniti miselnost javnih uslužbencev, bomo presegli ta prepad med življenjsko in sistemsko logiko. In ta prepad nas duši. Ko naveličani uslužbenci skozi zapletene postopke v rigidnih institucijah presejejo življenje.

Potem pride na vrsto politika. Naša težava ni samo velika razdrobljenost političnega prostora, zaradi katere je težko oblikovati učinkovite vlade. Naša težava je tudi radikalna polarizacija, ki jo spremljamo že dolga leta. Ko se odnosi med političnimi akterji tako zapacajo kot pri nas, je težko izstopiti iz tega vlaka in doseči paradigmatski prelom. Težko bo sedanje politike naučiti novih trikov. Težko, a mogoče.

Ključ za premagovanje te polarizacije je pozdravljanje tistih političnih iniciativ, ki se trudijo povezovati. Pozdravljanje tistih potez, ki sicer jasno postavijo razlike, a jih nato premagajo in iščejo skupne rešitve.

Institucije, postopki, miselnost in politična kultura sodelovanja. To je pot iz te ujetosti in iz tega krča. Če se rešimo teh spon, bomo lažje zadihali in pospešili našo pot naprej. Predvsem pa bomo lažje premagali tisto prvo oviro, psihološko. Lažje bomo uživali v tem, da živimo dobro in stabilno.

(Sebastjan Jeretič je politični analitik, svetovalec za politični marekting in komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Kako dobro nam gre, kaj nas duši? No, težko bo sedanje politike naučiti novih trikov, težko, a mogoče.