objavi na
pozareport.si
Politika

Sobota, 23. Januar 2021 ob 06:00

Bomba je zdaj eksplodirala: NSi dobila umetno ustvarjeno afero, saj levica nikoli ne odpušča
Ob (napovedani) interpelaciji zoper ministra Janeza Ciglerja Kralja ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Bomba je zdaj eksplodirala. NSi je dobila umetno ustvarjeno afero, ker je nevladna organizacija, ki ima vrednote, podobne programu NSi, na državnem razpisu dobila 130.000 evrov. V samo dveh ali treh dneh, brez vsakega javnega soočanja akterjev, je že bila napovedana interpelacija zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. (foto: Bobo)

"Igor Vovk in Iskreni, ki verjetno nikoli ne bodo povabljeni v Tarčo, da bi svojim kritikom javno odgovorili, so že dolgo tarča lobija LGBT in stricev iz ozadja. Za lase privlečene obtožbe pa so dokaz, da so agenti globoke države ne le intelektualno, ampak tudi opravilno precej nesposobni."

Piše: Tino Mamić

Orkestrirani medijsko-politični napad na Zavod Iskreni, ki je lastnik portala Domovina, je razgalil betežnost globoke države. Tarča so družbeno aktivni kristjani, ki si upajo kaj povedati naglas. Doslej so motili škofe, zdaj motijo še globoko državo in lobije.

Medijsko usklajena ofenziva na Iskrene zaradi uspeha na javnem razpisu je bila tempirana bomba. Mediji so bili namreč doslej do trojice ministrov NSi precej bolj prizanesljivi kot do njihovega šefa. Kar je logično. Trije vzroki so.

Zakaj je NSi za medije boljša kot SDS

Novoslovenci v vladi samo sodelujejo in niso niti približno tako močni, kot so močni ministri iz kvote SDS. Posebno ko gre za povezave med vlado in gospodarskimi družbami. Še SMC, ki je zelo negotov vladni partner in je miniral marsikatero vladno odločitev, je v tem pogledu močnejši od NSi.

Drugi vzrok pa so tviti in izjave. Toninovi tviti so malce drugačni od Janševih. Tviti in izjave Ljudmile Novak pa sploh. Pravzaprav se nad njenimi stališči hudujejo tudi mnogi znotraj stranke NSi.

Levičarjenje gre mnogim v nos

Tretji vzrok je povsem političnega značaja. Slovenski mediji, ki so v zadnjem desetletju postali močnejši od razpršenih levičarskih političnih strank najrazličnejših imen, uporabljajo starodavno metodo korenčka in palice.

Novoslovenske politike nagrajujejo z intervjuji in pozitivnimi članki v medijih, ker se vedejo drugače kot Janez Janša. Zato je ta sistem Ljudmilo Novak (vir), ki je včasih bolj zavzeto kot mnogi levičarji udrihala po Viktorju Orbanu in Donaldu Trumpu, izstrelil na drugo mesto barometra priljubljenosti.

Doslej je bila ta politika NSi v medijih uspešna. Ministri so imeli mir pred novinarji, ki so se zaganjali v Janeza Janšo, Zdravka Počivalška in Aleša Hojsa. Tudi zaradi obrtniške nespretnosti in lenobnosti novinarjev, ki v vodilnih medijih dosegata epidemične razsežnosti. In v stranki, ki je nastala na pogorišču nekdanjih velikih strank SLS in SKD, so bili zato na moč zadovoljni. A so se ušteli.

Levica nikoli ne odpušča

Slovenska levica noče sodelovati z desno sredino. Levica ne rahlja svojih stališč. Političnim nasprotnikom ne odpušča. Le popušča, če res ne gre drugače. To je stara komunistična taktika, ki jo je v politiki uvedel že Lenin. Ko je zaradi socialističnih reform v prostrani Sovjetski zvezi, žitnici Evrope, zavladala lakota, je Vladimir Iljič Lenin nekaj reform ukinil in kolo socialističnega napredka zavrtel nazaj. Za nekaj časa.

Slovenski levičarji zato ne paktirajo z desno sredino. Nikoli. Tudi če gredo zato v svojo škodo. O tem je nastal celo vic. Komunist ulovi zlato ribico. A ribica je verna. Saj veste, da je bil prvi krščanski simbol riba, mar ne? Ribica mu obljubi izpolniti katerokoli željo, če jo vrne v vodo. Ima pa nenavaden pogoj. Kar mu bo dala, bo dala tudi komunistovemu sosedu, krščanskemu demokratu, vendar v dvojni meri. Denimo. Komunistu kilogram zlata, demokristjanu pa dva. Komunist si vzame precej časa za razmislek. Slednjič odgovori: "Iztakni mi levo oko." Zato slovenska levica v tem trenutku ruši vlado, čeprav s krjavljevsko politiko ruši samo sebe.

Medijska ustrežljivost do NSi je samo del taktičnega popuščanja. Tempirana bomba, se reče v političnem žargonu. V resnici so mediji samo čakali na pravo priliko in potem udarili še močneje kot sicer. Bomba je zdaj eksplodirala. NSi je dobila umetno ustvarjeno afero, ker je nevladna organizacija, ki ima vrednote, podobne programu NSi, na državnem razpisu dobila 130.000 evrov. V samo dveh ali treh dneh, brez vsakega javnega soočanja akterjev, je že bila napovedana interpelacija zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.

Bizarne obtožbe

Prijava je pravzaprav banalna. Bizarna. Portal Necenzurirano je napisal, da je bil Zavod Iskreni izbran na razpisu za psihoterapevtsko pomoč zaradi korone. Problem pa je, ker je pristojni minister nekoč prostovoljno sodeloval z delom v tem zavodu. Ob tem je padlo še veliko laži, denimo, da je Zavod Iskreni Cigler Kralj ustanovil. Portalu Necenzurirano se zdi problematično, da bo denar za psihoterapevtsko pomoč dobil zavod, s katerim sodelujejo univerzitetno izobraženi psihologi in psihoterapevti, ne pa Kralji ulice. Neverjetno. Papir prenese vse. Internet pa še več.

Kar najbolj bode v oči skozi oči javnega interesa, pa so dvojna merila. Že tedne čakamo, da bo šef računskega sodišča Tomaž Vesel dokazal, da ima dovoljenje za popoldansko obrt, s katero dnevno zasluži 700 evrov. Vsak dan v tednu. Vsakemu opazovalcu je jasno, da dovoljenja ni, saj ga "niso našli" na nobenem od treh mest, kjer bi moralo biti. Mediji se do Vesela vedejo benevolentno, dobrodušno in čakajo, da se vse skupaj uradno razplete. Potem pa ga bodo po potrebi napadli in obsodili.

Zaenkrat je nedolžen

Janez Cigler Kralj pa je postal kriv takoj. Brez intervjuja z ustrežljivo novinarko TVS. Tokrat trezno. Brez soočenja na televiziji. Prav bizarno je, da je obtožen celo brez same obtožnice. Argument, da je Zavod Iskreni dobil denar za psihoterapevtsko svetovanje, Kralji ulice pa ne, verjetno ni dovolj, mar ne? Argument, da zavod, katerega nekdanji sodelavec je postal minister, ne sme več kandidirati na javnih razpisih s strani države, pa menda tudi ne.

Osebno velikokrat, tudi finančno ali s prostovoljnim delom, podprem projekte Zavoda Iskreni. Posebno portal Domovina, ki je močno odprl slovenski medijski prostor. To je prav, da glasno povem. Ne glede na to pa si tudi sam močno želim, da bi javno razčistili, za kaj v resnici gre. Naj raziskovalni novinarji preučijo razpis in pregledajo reference zavoda. Naj najdejo organizacijo, ki je imela boljše reference in je bila izločena iz razpisa. Hvaležen jim bom, saj bodo tudi meni pokazali, da Iskreni v resnici niso takšni, kot jih poznam(o): iskreni in pošteni.

Dovolj je

Zavod Iskreni z enim od izjemno uspešnih novih družbenih voditeljev Igorjem Vovkom na čelu je za levico postal velik problem. Portal Domovina.je ima mesečno četrt milijona bralcev (unikatnih). Portal Iskreni.net pa ima poleg tisočih bralcev tudi vse več aktivnih državljanov, ki se vpletajo v medije, družbo in politiko. Denimo minister Cigler Kralj. Igor Vovk je s pobudo Dovolj.je močno udaril po pedofilih v slovenski Cerkvi, še bolj pa je to prizadelo slovenski in klerikalni homoseksualni lobi. Zato je padel v nemilost tudi pri slovenskih škofih. Zaradi uradnega postopka zoper njega bi utegnila v prihodnosti koga še hudo boleti glava. Posebno če to pride v javnost.

Igor Vovk in Iskreni, ki verjetno nikoli ne bodo povabljeni v Tarčo, da bi svojim kritikom javno odgovorili, so že dolgo tarča lobija LGBT in stricev iz ozadja.
Nova medijsko-politična bomba, ki so jo podstavili Kralju, je pravzaprav dobra novica. Za lase privlečene obtožbe, ki so sramota za novinarja, samooklicanega za raziskovalnega, so dokaz, da so agenti globoke države ne le intelektualno, ampak tudi opravilno precej nesposobni. Strici iz ozadja so vsak dan starejši in betežnejši.

(Tino Mamić je podjetnik, novinar, zgodovinar in redni komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
tino mamić

objavi na pozareport.si

NAJBOLJ OBISKANO

Bomba je zdaj eksplodirala: NSi dobila umetno ustvarjeno afero, saj levica nikoli ne odpušča