objavi na
pozareport.si

forum

2009 Pozareport

Sreda, 28. oktober 2009 ob 07:11

Komu zvoni pokojni Peter Rigl, nekdanja siva eminenca LDS?!
Njegova dokumentacija naj bi bremenila Gregorja Golobiča, Miho Kozinca in nekatere druge sopotnike Janeza Drnovška
2009 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših informacijah naj bi v javnosti kmalu zaokrožila poslovna in politična dokumentacija pokojnega poslovneža Petra Rigla, nekdanjega zaupnika bivšega predsednika LDS, vlade in države Janeza Drnovška. Dokumentacija naj bi močno (o)bremenila posamezne Drnovškove politične sopotnike iz devetdesetih let, med njimi nekdanjega generalnega sekretarja LDS in zdajšnjega ministra za visoko šolstvo ter predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, bivšega pravosodnega ministra in predsednika odvetniške zbornice Miho Kozinca in nekatere druge tedanje vidne liberalne demokrate, pa tudi poslovneže, denimo Borisa Pesjaka, predsednika uprave Factor banke.
Spomnimo: Peter Rigl je pred nenadno smrtjo (umrl je 18. septembra 1999 med igranjem golfa na Bledu, tri dni potem, ko je proslavil abrahama) veljal za glavnega finančnika LDS in enega od najvplivnejših slovenskih gospodarstvenikov. Rigl je kariero začel v Smeltu, kjer se je povzpel do drugega človeka firme, po sporu z generalnim direktorjem Smelta Jožetom Žagarjem pa je Smelt zapustil in postal podpredsednik švicarske družbe Copechim ter šef njihove podružnice za Balkan.

Na Riglovem pogrebu na ljubljanskih Žalah se je zbralo veliko število znanih slovenskih obrazov iz političnega in poslovnega življenja, na posebno prošnjo Gregorja Golobiča pa je pogreb režiral nihče drug kot sedanji odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenije Petar Radović.
Po Riglovi smrti se je vnel hud spopad za njegovo dediščino, ki naj bi bila vredna več deset milijonov tedanjih nemških mark (med Riglovim premoženjem so bili poslovni prostori, elitno meščansko stanovanje na Wolfovi ulici ter počitniška hiša v Portorožu), čeprav natančne številke nikoli niso pricurljale v javnost. Na eni strani je bila njegova zadnja življenjska sopotnica Paola Mariani, nekdanja varnostnica hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, skupaj s poslovnežem Vladimirjem Poličem (Rigl in Polič sta skupaj ustanovila komercialno televizijo Kanal A) in njegovo ženo Liljano Polič, na drugi strani pa Riglova hčerka Mina Krajnc. Po številnih zapletih (vmes je poseglo tudi ljubljansko tožilstvo, ki je Marianijevo in zakonca Polič obtožilo ponarejanja listin) se je spor za dediščino končal novembra 2003, ko sta Paola Mariani in Mina Krajnc podpisali sodno poravnavo in si premoženje razdelili na dvoje.
Gregor Golobič je v reviji Ampak o Petru Riglu dejal, da ni bil siva eminenca LDS, saj naj bi z LDS sodeloval sorazmerno kratko obdobje. Po Golobičevem mnenju je bil Rigl hvaležen material za gradnjo nekega mita, ker je izhajal iz Smelta, nekakšnega slovenskega Genexa, in to v času, ko se je povsod videlo dolgo roko tako imenovane udbomafije, Rigl pa naj bi v teh zgodbah tudi sam užival.


Slikar Jure Jurček Cekuta, eden od podkupovanja osumljenih lobistov v aferi Patria, nekdanji prijatelj Janeza Drnovška, je zelo dobro poznal tudi Petra Rigla. Prav v Cekutini hiši je Rigl, na eni od zabav, kjer je bil tudi Drnovšek, spoznal Zagrebčanko Paolo Mariani, ki je tja prišla kot Mesićeva varnostnica. No, Cekuta nam je povedal, da o Riglovi dokumentaciji, ki naj bi kmalu zaokrožila, ne ve ničesar.
Mimogrede, Cekuta, ki se pripravlja na otvoritev svoje razstave v Miamiju, naj bi lobiral še na enem velikem projektu, satelitskem cestninjenju v Sloveniji. Naši viri trdijo, da si za ta posel prizadeva podjetje Kapsch iz avstrijskega Gradca, v sodelovanju s Tehnopolisom iz Celja, ki ga vodi Boris Klančnik. Poleg Cekute, ki naj bi poznal direktorja Kapscha Franza Semmernegga, naj bi za Avstrijce in Celjane lobiral tudi Mojmir Ocvirk, partner ljubljanske oglaševalske agencije Imelda Ogilvy, ki je blizu nekaterim krogom iz Zares in LDS.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Petra Rigla Janeza Drnovška Gregorja Golobiča Miho Kozinca Borisa Pesjaka Jožetom Žagarjem Petar Radović Paola Mariani Stipeta Mesića Vladimirjem Poličem Liljano Polič Mina Krajnc Jure Jurček Cekuta Boris Klančnik Franza Semmernegga mojmir ocvirk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Istok Potočnik

2019-12-09 22:18:10


Dol mi visi za trenutnega pv in rdeče. Gre pa mi za vzpostavitev učinkovite demokratične družbe, države. Učinkovita država se ne daje v zobe tistim, ki ji ne želijo dobro. SHrvati imamo stvar meja urejen z odločitvijo sodišča. Desetletja lahko traja neko vmesno stanje. Pa naj traja. Pametna država čaka svoj trenutek in zaveže žakel. Naši državotvorniki pa sami spodkopavajo lastne temelje. Super. In ko tu ne rata zamajati vlade, kar je edini namen, se lotijo neke bizarne zaposlitve in nekega domnevnega prešuštva. In lotijo se ga prešuštniki, he,he. Za sedaj ni še nihče ponudil niti enega dokaza, da je pv prešuštvoval. Kolikor vidim, ga tudi ne bo. In če ga tudi bi. Povsem zasebna stvar. Slovenci so prešuštniki. In zdaj naj bi oni obsojali to kar sami počnejo? Ma jok, to jim bo še všeč. Kako reagira ali bo reagirala žena je čisto njena stvar. Če je pv posredoval pri zaposlitvi je to narobe. Ampak tisti ki sumijo v tej smeri, naj lepo poiščejo dokaze in potem z njimi na plan. Do tedaj pa velja da je nedolžen. In ko so že na delu, sumljivih zaposlitev sds kadrov je kolikor hočeš. Potem imamo še snaho stare nove evro poslanke. Dela kolikor hočeš. Postopki so določeni, naj jih izpeljejo. Troli in trolčki pa tako besno obsojate nedemokratične postopke prejšnega režima, da se kar penite. Ampak svoje politične tekmece pa bi linčali na način, ki ga obsojate. Eto, to je narobe in zato bo težka. Na koncu vam skoraj nikoli nič ne rata. Takrat pa rečete, jah ne moreš nič, Kučan je nekam poklical, he,he. Kilavo vse skupaj. Jeretič vam je danes lepo povedal. Po daljšem času sem gledal. Politični fosili ste, ki ste zaspali na partizanih in domobrancih. Kot da to koga zanima.
arbajter arbajter

2019-12-09 20:00:48


Istok, ne bluzi. Tudi ko je predsednik republike komedijantu svetoval, da glede na vsa (po tvoje natepavanja v temo) skliče odbor za nacionalno varnost v razširjeni obliki, je bila reakcija našega komedijanta kakšna? Predsedniku pokaže fakiča. V bistvu ga pokaže vsem, drugače kot on razmišljajočim in pa seveda absolutno vsem, ki bi ga pri njemu tako sanjanemu zasedanju položaja lahko ogrozili. Tebi Istok je težko, če ne celo nemogoče dojeti dejstvo, da gre komedijantu Šaronji zgolj za prestiž, ki ga položaj, ki ga trenutno zaseda in bonitete, ki jih le ta potegne za seboj, to pa so bemfa, službeni voznik, rokovanje z kaj vem, Papežem, retardiranim Trumpom pa še katerimi osebnostmi, za katere je komedijant do sedaj bral le v občilih ali pa morda v lokalnem časopisu "Kamniški občan". Da bi jih videl v živo, si do sedaj niti pomisliti ni upal. In sedaj so se mu odprla vrata v nebesa, katera hoče imeti sedaj na vsak način odprta. In ko se mu tudi to "poklopi"se naenkrat pojavita dva "Kekca" v obliki Požara in Tonina, ki ga hočeta po vsej sili z=bati. In v takem primeru, jasno, se je še najbolje narediti nekoliko prifuknjenega (v bistvu se mu niti ni potrebno pretvarjati, da to je), in se potuhniti. Češ, saj bo minilo, mediji pa so tako moji, narod pa je tako "kratke pameti" in bo čez teden pozabil. Istok, vidiš, to je tudi tvoja logika, ter seveda logika rdečega razmišljanja, pri katerem v bistvu sploh ni pomembno, od kod se vzame za preživetje rdeče miselnosti, glavno, da za rdečo miselnost JE. Kdo in koliko je za to moral garati, ter od kje denar, se izmečki na oblasti (pa ti tudi) nikoli, ampak res nikoli niste bili sposobni vprašati se. In res skrajni čas, da se uvede plačljiv portal, podobno kot ga ima že dolgo npr. Dnevnik, Delo... Potem boste drekači tvojega tipa bodisi odpadli kot knof od gat oziroma boste za svoje nebulozno nakladanje morali plačati. Ampak, kolikor jaz poznam vaše razmišljanje, tega denarja nikoli ne boste izpljunili, ker bo moral iti iz vaših žepov. Tega pa rdečkarji nikoli niste bili in nikoli ne boste sposobni. Tako da, sedaj še imaš priliko mlatiti prazno slamo. Uživaj, dokler ti je dano. Pa Hugecu tudi. Bedniki.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Komu zvoni pokojni Peter Rigl, nekdanja siva eminenca LDS?!