Trideset dijakov in dijakinj ekonomske, medijske in trgovske smeri Srednje ekonomske šole iz Novega mesta si je letos za projektni dan izbralo obisk Vojašnice Franca Uršiča. V organizaciji Teritorialnega polka 72. brigade in Uprave za obrambo Novo mesto so se seznanili z zgodovino vojsk na Slovenskem, izvedli delavnico na temo domoljubja in se seznanili z možnostmi sodelovanja s Slovensko vojsko.

Zgodovina, telovadba in streljanje

V Vojaškem muzeju so imeli učno uro o zgodovini slovenske Teritorialne obrambe, potem pa so se odpravili na poligon, na katerem so se preizkusili v bojni telovadbi. Vojaki 10. pehotnega polka so jih dodobra utrudili, saj so dijaki izvajali enake vaje, kot jih pripadniki SV izvajajo vsako jutro. Sledilo je streljanje s pištolo na simulatorju in streljanje z zračno puško.

Oborožitev, oprema in teme iz preživetja v naravi

V nadaljevanju programa so jim pripadniki 10. pehotnega polka in Inženirske čete 72. BR. predstavili del opreme in oborožitve, sledila pa je adrenalinska vožnja z bojnimi vozili v bližnji gozd, kjer so se dijaki seznanili s postavljanjem bivaka, kurjenjem ognja brez vžigalic, prečiščevanjem vode v naravi in osnovami orientacije.
Za zaključek pa so se dijaki pomerili s svojimi gostitelji še v odbojki na mivki.

Obojestransko zadovoljstvo

Obisk dijakov v novomeški vojašnici je primer odličnega sodelovanja Slovenske vojske s civilnimi inštitucijami, ki jim bodo zagotovo sledila še nova srečanja na drugih lokacijah in z dijaki drugih šol!

_______________________________________________________________________________

Prof. Mateja Nemanič, Srednja ekonomska šola Novo mesto:

"Vsi skupaj se vračamo v šolo z lepimi vtisi in verjetno se bo marsikdo izmed današnjih obiskovalcev čez nekaj let vrnil v to vojašnico in postal poklicni vojak."